Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
4. 1. 2023,
12.56

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,69

68

Natisni članek

Jaša Jenull Dušan Keber

Sreda, 4. 1. 2023, 12.56

1 leto, 4 mesece

"Ta nagrada je zame sistemsko podkupovanje"

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,69

68

Novinarska konferenca iniciative Glas ljudstva | Nekdanji minister za zdravje in predstavnik iniciative Glas ljudstva Dušan Keber je zelo kritičen do načrtov o ambulantah za neopredeljene bolnike, to je za bolnike brez osebnega zdravnika. V iniciativi Glas ljudstva ambulante za neopredeljene bolnike označujejo tudi kot ambulante za izbrisane. | Foto Ana Kovač

Nekdanji minister za zdravje in predstavnik iniciative Glas ljudstva Dušan Keber je zelo kritičen do načrtov o ambulantah za neopredeljene bolnike, to je za bolnike brez osebnega zdravnika. V iniciativi Glas ljudstva ambulante za neopredeljene bolnike označujejo tudi kot ambulante za izbrisane.

Foto: Ana Kovač

Iniciativa Glas ljudstva, ki za prihodnji torek pripravlja protest pacientov na ljubljanskem Trgu republike, je danes javno predstavila stavkovne zahteve in jih predala ministru za zdravje. V Glasu ljudstva so med drugim kritični tudi do ambulant za neopredeljene bolnike. Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je dejal, da bodo zahteve proučili in v petek podali odgovore.

"To ni stavka proti zdravnikom, še zlasti ne proti zdravnikom v javnem sistemu. Stavka tudi ni uperjena proti vladi in nikakor ni v podporo opoziciji, ki ima privatizacijo celo uradno zapisano v svojem programu. To je stavka za javno zdravstvo, stavka pacientk in pacientov, pa tudi zdravnikov in vseh zdravstvenih delavcev, ki še vztrajajo v javnem sektorju." Tako so med drugim večkrat poudarili predstavniki iniciative Glas ljudstva na svoji novinarski konferenci pred ministrstvom za zdravje.

Jaša Jenull: Ne želimo si odstopa ministra ali padca vlade

Predstavnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull je med drugim povedal, da komunikacija z ministrstvom za zdravje poteka, a dodal: "Očitno smo prišli do točke, kjer se razhajamo. Mi si nikakor ne želimo, da bi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan odstopil, da bi vlada padla. Mi pozivamo k hitrejšim in odločnejšim ukrepom – in to zdaj, ne pa da jih odlagamo. To je osnovno nestrinjanje z ministrstvom za zdravje."

Zdravstveni dom Ljubljana
Novice Koliko zdravnikov bo delalo v ambulantah za bolnike brez osebnega zdravnika? #video

Glede tega, da je v Sloveniji okoli 130 tisoč ljudi brez izbranega osebnega zdravnika, so v iniciativi poudarili, da so potrebni takojšnji ukrepi in da ukrepi, ki jih je vlada pripravila v obliki ambulant za neopredeljene, niso rešitev.

Bo zdravnik v ambulanti za neopredeljene trikrat bolj plačan od predsednika države?

Zelo odločno proti ambulantam za neopredeljene bolnike je nekdanji minister za zdravje Dušan Keber. "Ambulante za neopredeljene so nesprejemljive," je poudaril in dodal: "Te ambulante vzpostavljajo pretirano, nehigienično nagrajevanje zdravnikov za njihovo delo. Če bi v ambulanti za neopredeljene en zdravnik delal v celoti en mesec, bi njegova plača, ki bi za povrhu vsega bila še neobdavčena, v neto znesku znašala 13 tisoč evrov, kar pomeni, da bi bila trikrat višja od plače predsednika države."

Predstavniki iniciative Glas ljudstva, med katerimi je tudi Jaša Jenull, so danes predstavili razloge za torkovo stavko in svoje stavkovne zahteve ter jih predali ministrstvu za zdravje. Niso jih izročili ministru osebno, ampak vratarju na ministrstvu za zdravje. | Foto: Ana Kovač Predstavniki iniciative Glas ljudstva, med katerimi je tudi Jaša Jenull, so danes predstavili razloge za torkovo stavko in svoje stavkovne zahteve ter jih predali ministrstvu za zdravje. Niso jih izročili ministru osebno, ampak vratarju na ministrstvu za zdravje. Foto: Ana Kovač

To po Kebrovem mnenju vnaša popolno katastrofo v sistem javnih plač in vzpostavlja rušenje zdravstvenega sistema, ker so ti zdravniki zdaj oproščeni plačila dohodnine. "Poleg tega predstavlja neke vrste nagrade tem do zdaj pozabljenim družinskim zdravnikom, ampak ta nagrada je zame sistemsko podkupovanje oziroma sistemska korupcija. Ta nagrada bo kvečjemu sprožila sprevrženo delovanje v osnovnem zdravstvu, torej še večje odklanjanje pacientov, da bi se jih potem prestavljajo v te zasilne ambulante."

Bešič Loredan, Rain Laane
Novice Sloveniji bosta pri zdravstveni reformi pomagali Estonija in Finska #video

Bodo na vrsto prišli le nekateri?

Keber je še povedal, da je rešitev z ambulantami za neopredeljene bolnike popolnoma nezadostna. "Nemogoče je, da bi teh nekaj deset ambulant pokrilo potrebe 130 tisoč bolnikov. Le nekateri bodo prišli na vrsto. Tudi obravnavani bodo slabše, ker bodo imeli vsakič drugega zdravnika. Kakovost in varnost obravnave so bo poslabšala."

Stavkovne zahteve iniciative Glas ljudstva:

Vsem pacientom je treba nemudoma zagotoviti dostop do osebnega zdravnika.

Odpraviti se mora dopolnilno zdravstveno zavarovanje, tako da se ukinejo doplačila za zdravstvene storitve.

Prekiniti je treba delo zdravnikov v dvojni praksi (t. i. dvoživkarstvo).

Preprečiti je treba preskakovanje čakalnih vrst, ki jih omogočajo komercialna zavarovanja.

Javno zdravstvo mora slediti  potrebam pacientov, ne dobičkom koncesionarjev.

Zdravnik Janez Jančar je na novinarski konferenci predstavil nekaj pobud: "Zavedamo se obremenitev družinskih zdravnikov, med drugim tudi z administrativnimi deli, ki jim vzamejo od 15 do 20 odstotkov njihovega časa. /.../ Zahtevamo, da z interventnimi zakoni in podzakonskimi akti ministrstvo opredeli nov sistem, ki bo omogočal administrativno razbremenitev družinskih zdravnikov, in to v najkrajšem mogočem času."

Iniciativa Glas ljudstva je pred ministrstvom za zdravje predstavila pet svojih glavnih stavkovnih zahtev. V torek se bodo udeleženci protesta lahko seznanili tudi s tožbo, ki jo Pravna mreža za varstvo demokracije pripravlja v imenu pacientov brez dostopa do zdravstvenih storitev, ter se ji pridružili, če bodo želeli. | Foto: Ana Kovač Iniciativa Glas ljudstva je pred ministrstvom za zdravje predstavila pet svojih glavnih stavkovnih zahtev. V torek se bodo udeleženci protesta lahko seznanili tudi s tožbo, ki jo Pravna mreža za varstvo demokracije pripravlja v imenu pacientov brez dostopa do zdravstvenih storitev, ter se ji pridružili, če bodo želeli. Foto: Ana Kovač

V iniciativi Glas ljudstva predlagajo tudi povečanje zdravnikov v primarnem zdravstvu s sekundariji, ki naj opravijo obvezni del sekundariata v trajanju od šestih do sedmih mesecev v družinski medicini. In tudi s specializanti vseh kliničnih usmeritev, ki naj v svoj specialistični kurikulum vključijo vsaj štiri mesece dela v primarnem zdravstvu.

Protesti bodo tudi v drugih slovenskih mestih

Tea Jarc iz iniciative Glas ljudstva je povedala, da bodo v torek na Trgu republike pozvali ministrstvo, da se nemudoma opredeli do stavkovnih zahtev in začne izvajati ukrepe. Obenem se bodo zbrali tudi v Izoli, Kopru, Mariboru, Novem mestu, Slovenskih Konjicah, Kranju, Kamniku in Slovenj Gradcu.

V iniciativi Glas ljudstva vladi sporočajo, da je čas za ukrepe. Pričakujejo, da bo ministrstvo začelo dialog z vsemi deležniki, da se sprejmejo interventni zakoni in da se nemudoma začnejo pripravljati sistemske rešitve, ki bodo preprečile rušenje javnega zdravstva. Glede nadaljnjih akcij iniciative Glas ljudstva je Jarčeva povedala, da jih bodo oblikovali na podlagi tega, kaj se bo zgodilo po torkovi stavki.

čakalna doba zdravnik pregled
Novice Računsko sodišče: Ministrstvo in zbornica ne vesta, koliko zdravnikov potrebujemo

Bešič Loredan: Odgovore bomo proučili

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po poročanju MMC RTV Slovenija na novinarski konferenci ob robu srečanja s predstavniki estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje dejal, da je civilna iniciativa po njegovih informacijah na ministrstvu pustila seznam zahtev. Kot je napovedal, bodo proučili te zahteve kot tudi zahteve zdravniškega sindikata Fides in v petek podali "jasne odgovore".

Ob tem je spomnil na shod za javno zdravstvo, ki ga je iniciativa zdravnikov, ki jo je vodil skupaj z zdravnikom Erikom Brecljem, organizirala junija 2013 v Ljubljani. "Še danes trdim, da je bila to edina neodvisna civilna iniciativa, kjer nihče od organizatorjev ni nikoli imel nobene pogodbe s komerkoli. Od takrat dalje se ni zgodilo nič kaj takega," je dejal minister.

pregled zdravnik
Novice Boste lahko osebnega zdravnika dobili s tožbo? #video
zdr
Novice Tako bi zdravniki družinske medicine rešili težave v družinski medicini
Ne spreglejte