Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2023,
14.51

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

40

Natisni članek

ambulante za bolnike brez osebnega zdravnika Andrej Divjak Tea Stegne Ignjatovič zdravje

Torek, 3. 1. 2023, 14.51

1 leto, 3 mesece

Koliko zdravnikov bo delalo v ambulantah za bolnike brez osebnega zdravnika? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

40

Organizacija ambulant za neopredeljene zavarovane osebe je odvisna od kadra, ki ga bodo imele te ambulante. Večina zdravnikov je spraševala, kakšna bo urna postavka v teh ambulantah, je v današnji izjavi za javnost pojasnila strokovna direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič.

Tea Stegne Ignjatovič je dejala, da je bilo naprej določenih 15 ambulant za neopredeljene, zadnje navodilo pa je 19 ambulant za neopredeljene. Zdravniki so čakali na navodila ministrstva glede ambulant in na urne postavke.

Ambulante za neopredeljene zavarovane osebe bodo vzpostavljene prihodnji teden, tudi na območju ZD Ljubljana. Bolniki bodo lahko obiskali ambulante za neopredeljene v tistih zdravstvenih enotah, v katerih so imeli prej osebnega zdravnika in kjer že imajo kartoteke, je povedala Stegne Ignjatovičeva.

Akutne ambulante bodo ambulante za bolnike brez osebnega zdravnika

Akutne ambulante in ambulante za kronične bolnike se bodo preoblikovale v ambulante za bolnike brez osebnega zdravnika.

Urna postavka za zdravnike, ki se bodo odločili za delo v ambulantah za neopredeljene, je 121 evrov bruto bruto na uro za zdravnike in 45 evrov bruto bruto za srednje medicinske sestre. Neto bo 80 evrov na uro za zdravnike in 35 evrov za medicinske sestre. "Neto zneski so relativno visoki, videli bomo, kakšen bo odziv," je povedala Stegne Ignjatovičeva, a opozorila, da so zdravniki zelo obremenjeni.

"Organizacija ambulant je odvisna od kadra, ki ga bomo dobili. Večina zdravnikov je spraševala, kakšna bo urna postavka," je pojasnila.

Zaposleni se bodo, kot predvideva zakon, v ambulante vključevali prostovoljno.

Želja, da bi lahko delali tudi upokojeni zdravniki

Predstojnik ZD Ljubljana Šiška Andrej Divjak je povedal, da so v enoti Šiška že lani zaznali težave ljudi brez osebnih zdravnikov, zato so vzpostavili akutne ambulante in ambulante za kronične bolnike. S tem so bolnikom brez osebnega zdravnika zagotovili obravnavo. Zdaj bodo imeli ambulante za neopredeljene bolnike. Na območju ZD Šiška bi si želeli od tri do štiri ambulante za neopredeljene.

Divjak si želi, da bi lahko v ambulantah za neopredeljene zdravnike delali tudi upokojeni zdravniki, mlajši specializanti, sobni zdravniki ...

V Mariboru in na Gorenjskem se na odprtje ambulant še pripravljajo

V Zdravstvenem domu (ZD) Maribor in gorenjskih zdravstvenih domovih ambulante za neopredeljene oz. ambulante za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika v tem tednu predvidoma še ne bodo zaživele, saj se na odprtje še pripravljajo.

V ZD Maribor so začeli z vzpostavitvijo ambulant za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika. Maja Arzenšek iz službe splošne medicinske dejavnosti je za STA povedala, da bodo začeli v manjšem obsegu in nekaj ambulant vzpostavili v januarju. Njihovo število pa bo odvisno tudi od števila zaposlenih, ki jih bodo uspeli zagotoviti.

Za ZD Maribor je sicer predvidenih šest ambulant. Te ambulante se bodo sprva nahajale na matični lokaciji zdravstvenega doma v centru Maribora, potem pa jih bodo sproti izpopolnjevali, odvisno od potreb in tudi števila zaposlenih, ki bodo delali tam, je povedala.

Zaposleni se bodo v ambulante vključevali prostovoljno, o tem, kakšen interes je med zaposlenimi za te ambulante, pa je dejala, da bodo zaposlene šele začeli zbirati, saj je danes prvi dan po dopustih. Pojasnila je, da so bili o vzpostavitvi teh ambulant s strani ministrstva za zdravje obveščeni v zadnjih dneh prejšnjega leta, "tako da je pravzaprav iluzorno pričakovati, da lahko kaj takega organiziramo v nekaj dneh", je opozorila.

Arzenškova ta ukrep ocenjuje kot kapljico v morje, ki bo morda rešila tiste, ki nujno potrebujejo zdravnika. "Ob tem se nam odpirajo nova vprašanja, novi problemi, med drugim recimo, če bo več interesa za delo v tej ambulanti, bo zagotovo manj interesa za dodatno delo kje drugje," je dejala.

Za Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) je skupaj predvidenih pet ambulant za neopredeljene bolnike - dve v ZD Kranj, po ena pa v ZD Jesenice, ZD Radovljica in ZD Tržič pa po ena. V ZD Škofja Loka, ZD Bled in ZD Bohinj ambulante niso predvidene.

Strokovna vodja OZG Lidija Pretnar Pristov je pojasnila, da jih je ukrep presenetil, saj so bila navodila zdravstvenim domovom posredovana konec prejšnjega leta, ukrep pa je v veljavo stopil v novem letu.

"Vsekakor bomo poskušali vsaj v nekem obsegu tovrstne ambulante odpreti povsod, kjer so predvidene," je dejala. Po njenih besedah se je ob tem treba zavedati, da bo organizacija zahtevna, saj bodo v njih delali isti zdravniki in sestre, ki dopoldne že delajo v svojih ambulantah in v večini zdravstvenih domov obenem tudi dežurajo.

Ukrep ambulant za neopredeljene bolnike predvideva konec oktobra sprejet zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženje posledic covida-19 na področju zdravstva. Velja od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2024 z možnostjo podaljšanja.

Ministrstvo za zdravje do 31. marca 2023 predvideva skupaj 94 ambulant za neopredeljene bolnike po državi. Posamezne ambulante imajo sicer različne največje obsege programa družinske medicine.

Ne spreglejte