Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2022,
15.50

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

34

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Torek, 5. 4. 2022, 15.50

2 leti

Drastično zmanjšanje osebja na ruskem veleposlaništvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

34

Rusko veleposlaništvo | Slovenija bo s partnericami in zaveznicami v sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) storila vse, da bodo storilci odgovarjali za te grozljive zločine, so poudarili na ministrstvu za zunanje zadeve. | Foto STA

Slovenija bo s partnericami in zaveznicami v sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) storila vse, da bodo storilci odgovarjali za te grozljive zločine, so poudarili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Foto: STA

Zunanje ministrstvo je danes na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova in mu izrazilo najostrejši protest ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih. Veleposlanika so obenem obvestili, da Slovenija zmanjšuje število osebja na ruskem veleposlaništvu na raven slovenske misije v Moskvi. To pomeni z zdajšnjih 41 na osem.

Kot so zapisali na MZZ, so veleposlaniku Ejvazovu izrazili "najostrejši protest in zgroženost ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih, ki jih je po osvoboditvi izpod okupacije ruskih agresorskih sil razkrila primerjava objavljenih satelitskih in drugih posnetkov".

Dodali so še, da so ruskega veleposlanika obenem obvestili o odločitvi, da Slovenija v skladu z 11. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih zmanjša število diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja veleposlaništva Ruske federacije.

Omenjena določba daje državi sprejemnici možnost, da od tujega diplomatsko-konzularnega predstavništva zahteva prilagoditev števila osebja v mejah tistega, kar je zanjo razumno in običajno glede na okoliščine in razmere v državi sprejemnici ter potrebe zadevnega diplomatskega predstavništva.

V tem smislu se je Slovenija odločila, da število članov diplomatske misije Rusije uskladi s številom članov diplomatske misije Slovenije v Moskvi.

Janša: Število ruskih diplomatov se bo drastično zmanjšalo

Trenutno je sicer rusko veleposlaništvo daleč najštevilčnejše v Sloveniji, so na ministrstvu pojasnili za STA. Na njem namreč deluje 41 diplomatov ter administrativnega in tehničnega osebja, kar je bistveno več kot na primer na veleposlaništvih ZDA in Kitajske.

Kakšno bo po novem število članov ruske misije, na ministrstvu ne razkrivajo, je pa predsednik vlade Janez Janša danes na Twitterju zapisal, da se bo število ruskih diplomatov "drastično zmanjšalo".

Na ministrstvu so za STA še poudarili, da gre za ukrep, ki je usklajen znotraj EU, in da so se za zmanjšanje ruskega diplomatskega osebja v zadnjem obdobju že odločile številne druge članice Unije, med njimi Nemčija, Francija in Italija.

Druge države so svojo odločitev večinoma utemeljile z zagotavljanjem nacionalne varnosti oziroma s tem, da naj bi izgnani ruski diplomati vohunili in delovali kot obveščevalci, medtem ko na MZZ tovrstnih razlogov ne omenjajo.

Posebej so na MZZ poudarili, da gre za ukrep po 11., ne 9. členu omenjene dunajske konvencije, ki govori o možnosti države sprejemnice, da člana tujega diplomatskega osebja razglasi za persono non grata.

Novice V otroški bolnišnici odkrili sobo za mučenje #vŽivo
Ne spreglejte