Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2020,
6.05

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

63

Natisni članek

Bojana Beović virus Koronavirus Slovenija

Torek, 14. 4. 2020, 6.05

4 leta

epidemija novega koronavirusa v sloveniji

Rokavice niso več obvezne. Bo kmalu spet dovoljeno gibanje med občinami? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

63

Če bo število okužb nizko, lahko prvi manjši sveženj sproščanja ukrepov morda pričakujemo že prihodnji ponedeljek, je napovedala infektologinja Bojana Beović, ta je na ministrstvu za zdravje vodja ekipe, ki se ukvarja s potekom epidemije novega koronavirusa. Uradni govorec Jelko Kacin je povedal, da vlada proučuje tudi možnost vsaj delne sprostitve omejitev gibanja med občinami in začetek izvajanja nekaterih športnih dejavnosti. Nošenje rokavic na zaprtih javnih prostorih ni več potrebno.

  • 22:20

    Namesto rokavic razkuževanje

    Vlada je na današnji dopisni seji spremenila odlok, ki določa tudi ukrepe v zaprtih javnih krajih v času epidemije novega koronavirusa. S spremembami odpravlja obvezno nošenje rokavic in ga nadomešča z obveznim razkuževanjem rok. Odlok, ki gre v smeri že prejšnji teden podanih priporočil, bo začel veljati v sredo.

    Tudi po spremenjenem odloku o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Sloveniji ostaja na zaprtih javnih krajih, kot so trgovine, lekarne in pošte, še naprej obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta), in sicer ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb.

    Razkužila za razkuževanje rok, ki bo nadomestilo dosedanjo obvezno uporabo rokavic, pa je dolžan zagotoviti ponudnik storitev, so še zapisali v sporočilu po seji vlade.

  • 17:46

    Zaradi kršitev omejitev gibanja med prazniki 700 opozoril policistov, inšpektoratu so prijavili 887 primerov

    Policisti so spoštovanje odloka o omejitvah gibanja in zbiranja zaradi epidemije novega koronavirusa v podaljšanjem prazničnem vikendu preverjali v 11.308 krajih. Prejeli so 363 prijav, sami pa so zaznali 1089 kršitev. Pri tem so izrekli 700 opozoril, zdravstvenemu inšpektoratu pa so odstopili 887 predlogov, so navedli na spletni strani policije.

    Policisti v skladu z zakonodajo in vladnimi odloki izvajajo nadzor nad upoštevanjem ukrepov za preprečevanje nalezljive bolezni covid-19, med katerimi je npr. tudi omejitev gibanja med občinami, ter nudijo podporo zdravstvenemu inšpektoratu oz. zdravstvenim delavcem. (STA)

  • 17:45

    V Pomurju danes brez okužb, v Ljutomeru rešili problematiko čiščenja doma starejših

    V Pomurju danes ni bilo potrjenih novih okužb z novim koronavirusom, s tem da v največjem regijskem žarišču, domu starejših občanov Ljutomer, v ponedeljek niso jemali brisov. So jih pa nekaj odvzeli danes. Rešili so tudi čiščenje doma, v soboškem domu pa so uvedli dodatne zaščitne ukrepe, poroča STA.

    Kot so povedali v domu starejših občanov Ljutomer, so skupaj s koordinatorji uspeli zagotoviti dovolj ekip, da delo poteka primerno. Ob pomoči ministrstva so našli tudi čistilni servis, ki je v ponedeljek začel čistiti dom.

    Za 16 stanovalcev, nameščenih v Biotermah Mala Nedelja, po priporočilu stroke še vedno dostavljajo hrano, saj, kot pravijo, gre za ljudi, ki potrebujejo prilagojeno prehrano. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Klavdija Kobal Straus je namreč ob sobotnem obisku doma predlagala, naj hrane v Bioterme ne vozijo več iz doma, ampak iz alternativne kuhinje, ki jo je vzpostavila občina.

    Ljutomerska civilna zaščita ob pomoči pokroviteljev medtem skrbi za hrano za delavce, ki ne hodijo domov, v sklepni etapi so dogovori z lekarno pripravi zdravil, še pojasnjujejo v Ljutomeru. (STA)

  • 17:44

    Bolnišnice v času epidemije opravile 43 odstotkov programa, zdravstveni domovi le petino

     V Združenju zdravstvenih zavodov opozarjajo, da epidemija koronavirusa izrazito negativno vpliva na načrtovano poslovanje zdravstvenih zavodov. Po njihovih podatkih so bolnišnice v marcu opravile 43 odstotkov programa, zdravstveni domovi pa petino. Bolnišnice naj bi bile zaradi tega v dveh mesecih ob 130 milijonov, domovi ob 51 milijonov evrov, poroča STA.

    Zdravstveni dom Domžale | Foto: STA , Foto: STA ,

    Zaradi tega izpada prihodka pričakujejo, da bo plačnik zdravstvenih storitev ali proračun izvajalcem pokril fiksne stroške v višini 70 odstotkov pogodbeno dogovorjenega programa v ocenjeni skupni višini 127 milijona evrov, od tega 91 milijonov evrov za bolnišnice in 36 milijonov za zdravstvene domove, je združenje zapisalo v pismu ministrstvu za zdravje, ki ga je objavilo na spletni strani.

    Po njihovih ocenah bo vsaj polovici zaposlenim v zdravstvu dodeljen dodatek za dodatne obremenitve in nevarnost okužbe v višini 100 odstotkov osnovne plače, kar pomeni, da bodo zavodi dodatno izplačali v dveh mesecih več kot 100 milijonov evrov - v bolnišnicah 71 milijonov in v zdravstvenih domovih 33 milijonov. (STA)

  • 16:29

    V Maribor prispelo še 77 tisoč zaščitnih mask 

    V Maribor je danes prispela pošiljka zaščitnih sredstev, ki so jih mestu donirala pobratena in partnerska mesta iz Kitajske. V začetku prejšnjega tedna je Mestna občina Maribor že prejela 10 tisoč zaščitnih mask tipa ffp2, donacijo kitajskega mesta Hanghzou.

    maske maribor | Foto: Samanta Gomboc Foto: Samanta Gomboc

    V petek pa je v sklopu večje pošiljke iz Kitajske v Slovenijo prispelo še 77 tisoč različnih mask iz mest Nanjing, Huai'an, Nanchang in Chongquing, prav tako namenjenih Mestni občini Maribor. Pošiljka je bila najprej odpeljana v državni logistični center Uprave Republike Slovenije zaščito in reševanje v Ljubljani, popoldne pa je prispela v Maribor.

    Donirane maske bo civilna zaščita razdelila med ustanove in službe, kjer jih zaradi velikega tveganja za prenos okužbe najbolj potrebujejo. 

  • 16:20

    Prebivalci Slovenije manj zaskrbljeni zaradi novega koronavirusa 

    Delež prebivalcev Slovenije, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa zelo zaskrbljeni za svoje življenje in življenje svojih bližnjih, se počasi zmanjšuje, je pokazala raziskava agencije Mediana. Med najpogostejšimi težavami je močno poraslo pomanjkanje družbenih stikov z družino in prijatelji. Več kot tretjina jih ima tudi občutek omejenosti, poroča STA.

    cvetna nedelja april Ljubljana 2020 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

    Kot je sporočila agencija, ki je raven zaskrbljenosti spet izmerila po dveh tednih, je 42 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so zaskrbljeni, osem odstotkov pa, da so zelo zaskrbljeni. Pri prejšnjem merjenju med 24. in 25. marcem je bil skupni delež zaskrbljenih ali zelo zaskrbljenih za dobrih deset odstotnih točk večji. Sedem odstotkov vprašanih sploh ni zaskrbljenih, 18 odstotkov pa jih je odgovorilo, da niso zaskrbljeni.

    Da bo do normalizacije življenja po koncu epidemije minilo še tri mesece ali več, meni 68 odstotkov vprašanih. 16 odstotkov jih meni, da bosta do takrat minila dva meseca, deset odstotkov pa, da bo minil en mesec.

    Med najpogostejšimi težavami, o katerih po mesecu dni omejevalnih ukrepov poročajo anketiranci, Mediana opaža visok porast pri pomanjkanju socialnih stikov z družino in prijatelji. To je kot glavno težavo navedlo 46 odstotkov vprašanih, kar je 23 odstotnih točk več kot pri prejšnjem merjenju konec marca. Na drugem mestu je občutek omejenosti s 36-odstotnim deležem in rastjo za 26 odstotnih točk.

    Še vedno je visoko med skrbmi tudi vprašanje, kdaj se bo epidemija končala (43 odstotkov), vendar je ta skrb v primerjavi s prejšnjim merjenjem upadla za 11 odstotnih točk. Bistven upad agencija opaža tudi pri strahu pred okužbo rizičnih skupin prebivalstva (33 odstotkov, upad za 14 odstotnih točk) in strahu pred lastno okužbo (27 odstotkov, upad za 17 odstotnih točk). Zmanjšuje se tudi občutek nemoči, ki ga ima 23 odstotkov vprašanih oz. deset odstotnih točk manj kot pri prejšnjem merjenju.

    Mediana je raziskavo izvedla med 10. in 11. aprilom z metodo spletnega anketiranja s pomočjo njenega spletnega panela. V raziskavi so sodelovali 503 prebivalci Slovenije v starosti od 15 do 75 let. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji. (STA)

  • 15:55

    ZZZS bo s pleč delodajalcev začasno prevzel strošek bolniških za prvi mesec odsotnosti 

    ZZZS bo skladno s protikoronskim zakonom kril nadomestila za bolniško odsotnost od prvega dneva odsotnosti zaradi katerekoli bolezni, ne le covida-19. Prvi mesec bolniške odsotnosti so doslej krili delodajalci. Zavod bo nadomestilo za prvi mesec kril od uveljavitve zakona 11. aprila do 31. maja, predvidena pa je možnost podaljšanja ukrepa, poroča STA.

    Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo na podlagi interventnega protikoronskega zakona kril nadomestilo za bolniško odsotnost od prvega dne začasne zadržanosti od dela do prenehanja razlogov za začasno zadržanost oziroma najdlje do 31. maja 2020, piše na spletni strani ZZZS.

    Interventni zakon sicer predvideva, da če epidemija novega koronavirusa ne bo preklicana do 15. maja, se roki izteka ukrepov, ki so določeni na 31. maj, podaljšajo za 30 dni. (STA)

  • 15:44

    Kustečeva še ne more povedati, kdaj se bodo otroci vrnili v vrtce in šole

    V Sloveniji še ne moremo dokončno povedati, kdaj se bodo otroci lahko vrnili v vrtce in šole, to je odvisno od ocene zdravstvene varnosti, je poudarila ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki se je danes udeležila videokonferenčnega zasedanja ministrov EU za izobraževanje. Članice unije imajo sicer glede tega zelo različna stališča.

    Simona Kustec | Foto: STA , Foto: STA ,

    Nekatere članice unije bodo po napovedih šole odpirale v začetku maja, je povedala Kustečeva v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Zelo zanimivo se ji pri tem zdi, da so med temi članicami tudi države, kjer novi koronavirus najbolj pustoši, na primer Španija.

    Argumenti so različni. Nemčija izpostavlja, da je treba ohranjati učno kondicijo in poskrbeti za socialni vidik učencev, medtem ko države, ki še ne bodo hitro odpirale šol, trdijo, da bodo to lahko nadomestile z učenjem na daljavo in ob vrnitvi ta vmesni čas ustrezno nadoknadile, je pojasnila.

    V Sloveniji ta trenutek po besedah Kustečeve še ne morejo dokončno povedati, kdaj se bodo otroci lahko vrnili v vrtce in šole. Glavni razlog za zaprtje šol in vrtcev je bil namreč povezan z oceno zdravstvene varnosti tako otrok kot vzgojiteljev in učiteljev. Ko bodo dobili strokovno oceno, da je vrnitev v organizirane oblike vzgoje in izobraževanja varna, bodo to tudi naredili, je izpostavila ministrica.

    Ministri za izobraževanje so sicer po navedbah Kustečeve razmeroma enotni, da preverjanje znanja v tem času mora biti formativno oziroma prijazno, mehkejše in spodbujevalno.

    Odločitev o nacionalnem preverjanju znanja v Sloveniji bo po njenih besedah znana v petek. To bo skupna odločitev, ki so jo sprejeli skupaj z vsemi predstavniki stroke, torej zavodom za šolstvo, odgovornimi za nacionalno preverjanje znanja in predstavniki ravnateljev. "Gre za enotno oceno. Kakšna formalno bo, pa bomo komunicirali potem v petek," je dejala. (STA)

  • 15:40

     

    Pahor ponosen na odziv Slovencev 

    Mesec dni po začetku epidemije koronavirusa predsednik republike Borut Pahor z največjim ponosom ugotavlja, da smo v tem času Slovenci tako kot posamezniki in tudi kot skupnost pokazali najboljše človeške vrline, ki nam vlivajo upanje in samozavest za soočanje z virusom tudi v prihodnje, piše STA.

    Borut Pahor | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA

    Pogum, solidarnost, tudi disciplina ter odgovornost do sebe in drugih so po besedah predsednika Pahorja vrline, ki so nam v tem mesecu dni omogočile, da smo z ukrepi pristojnih na državni in lokalni ravni, pa tudi na ravni podjetij, dosegli stopnjo, ko lahko ugotovimo, da se s krizo soočamo dobro in spodbudno.

    "Če bomo uspeli tako nadaljevati tudi v prihodnjih tednih in mesecih, lahko z nekim upanjem ter pričakovanjem gledamo na razvoj dogodkov pri nas, ter upamo, da bodo enake uspehe želi tudi naši prijatelji in sosedje ter povsod drugo po Evropi in svetu in bomo lahko videli luč na koncu tunela," je po poročanju STA dejal Pahor, ki je danes obiskal mariborsko podjetje Henkel, in dodal, da je videti, da so ukrepi prijeli, zato je tudi v prihodnje mesece mogoče gledati z realnim optimizmom

  • 15:37

    Bolnišnice počasi v odpiranje ambulant za nenujne preglede

    V nekaterih bolnišnicah že opravljajo nekatere nenujne storitve, ambulante se odpirajo postopno. Ponekod delajo čakalne sezname na novo, bolnike pa kličejo, da jih seznanijo z novim terminom pregleda oz. posega, ki jim je odpadel zaradi epidemije koronavirusa. S ponujenimi termini pa niso zadovoljni vsi bolniki, nekateri želijo poznejše.

    Na ministrstvu za zdravje so se minuli teden odločili za postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja. Ponovna uvedba dejavnosti, kot so ambulantna specialistka in diagnostika, rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja, bo po vladnem odloku, ki je v veljavi od sobote, veljala le za bolnike, "ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja".

    V Splošni bolnišnici Novo mesto po telefonu kličejo bolnike s čakalne liste neuresničenih nenujnih obravnav. Gredo sicer po vrsti, a določen izbor opravljajo glede na nujnost primera.

    Tako bolniki dobijo nov termin posega oz. pregleda in natančna navodila. V dolenjski bolnišnici opozarjajo, da se nekateri bolniki še ne strinjajo s terminom in želijo počakati na kasnejši poseg. (STA)

  • 15:34

    V Šmarju ugotavljajo umiritev stanja glede na preteklo obdobje

    V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so imeli v četrtek skupno 141 potrjenih okužb z novim koronavirusom, po navedbah direktorice doma Gordane Drimel "ugotavljajo umiritev stanja glede na preteklo obdobje". Čez praznike novih potrjenih okužb med stanovalci niso ugotovili, je bila pa na novo potrjena okužba pri eni zaposleni, piše STA. 

    Stanje večine okuženih stanovalcev je kljub pridruženim številnim obolenjem stabilno. Pri šestih stanovalcih je zdravstveno stanje terjalo premestitev v bolnišnico in so trenutno na zdravljenju v Splošni bolnišnici Celje. Nekaj stanovalcev pa se je že vrnilo iz bolnišnice, je v današnjem sporočilu za javnost zapisala direktorica doma Gordana Drimel.

    Približno 40 stanovalcem, ki ne kažejo več znakov okužbe, bodo v sredo in v prihodnjih dneh spet odvzeli brise. Bolnikom, pozitivnim na covid-19, stanje brisov preverjajo po 14 dneh, ko nimajo več bolezenskih znakov. Ozdravitev potrdijo z dvema negativnima brisoma, do takrat pa ostajajo v izolaciji, je pojasnila, dodaja STA

  • 13:38

    V gorenjskih turističnih krajih med prazniki mirno

    Gorenjska turistična središča, v katerih se v času velikonočnih praznikov običajno tre turistov in obiskovalcev, so ta podaljšani konec tedna zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa samevala. Redarji so opažali le posamične kršitve, velika večina ljudi pa je upoštevalo prepovedi prehajanja občinskih meja in druženja.

    Blejski otok obnova | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

    Blejski župan Janez Fajfar se podobnih prizorov praznega Bleda spominja iz junija 1991. "Toliko je naša dežela že doživela in če gledamo, kaj se dogaja po svetu, še vedno živimo v raju. Ta je sicer sedaj malo prostorsko omejen, ampak ne za dolgo," je izpostavil.

    Ob tem je pozval ljudi, naj potrpijo. "Ko bo to mimo, vas Bled čaka z odprtimi rokami," je poudaril, prepričan, da bolj kot se bomo držali pravil, prej bo tega neprijetnega položaja konec in prej se bomo lahko spet svobodno gibali.

    Da ljudje v veliki meri upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, ugotavljajo tudi redarji in prostovoljci, ki so jih evidentirali pri blejski civilni zaščiti. Tako ljudje ostajajo doma in ne prihajajo na izlete v turistične kraje, v okolici Blejskega jezera so se večinoma sprehajali le domačini.

    "Opažamo, da ljudje v splošnem spoštujejo omejitve. Kršitev je praktično zelo malo. Najpogosteje se izgovarjajo, da gredo na vikend ali pa da gredo v trgovino v drugo občino, ker je tam večja izbira," je pojasnil vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Občin Bled, Bohinj in Železniki Primož Lah in spomnil, da tudi že prejšnji vikend težav praktično ni bilo.

    Po uveljavitvi ukrepov za prepoved prehajanja meja občine stalnega ali začasnega bivališča pred dvema tednoma so v turističnih krajih zelo poostrili nadzor tako sami redarji kot tudi policisti. A vse odtlej niso odkrili veliko kršitev. Četudi kakšno nepravilnost odkrijejo, večinoma zadostuje opozorilo, podali pa bodo tudi nekaj predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov pristojnimi organom.

    Med takšnimi kršitvami je Lah denimo izpostavil dva motorista iz Kranja, ki sta z neregistriranimi motornimi kolesi šla na izlet v Bohinj. Posamezne nepravilnosti pa zaznavajo tudi pred trgovinami, kjer so denimo v soboto zjutraj ugotovili, da so mlajši od postavljene starostne omejitve poskušali kupovati pred 10. uro. Sicer pa se domačini večinoma dosledno držijo pravil.

    Poostrene nadzore, predvsem kar se tiče prehajanja med občinami in združevanja na turističnih točkah, opravlja tudi Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Preverjajo zlasti bolj obremenjene točke na območju Kranjske Gore, pa tudi v Završnici, na območjih igrišč, pred trgovinam in na cesti proti Kranjski Gori.

    Kot je ocenil vodja omenjene skupne občinske uprave Gregor Jarkovič, je stanje v zadnjem tednu zadovoljivo. Glede na izvedene nadzore so ljudje sprejeli ukrepe vlade in občin, je pojasnil. Sam meni, da so ukrepi dosegli svoj namen. Ob tem je pohvalil tudi občane in njihovo kolektivno odgovornost do vseh, da krizo čim prej premagamo. (STA)

  • 12:43

    Vnovič delujoča podjetja postopno do polnega obratovanja

    Vnovič delujoča podjetja, ki so zaradi novega koronavirusa zaustavila proizvodnjo, to prilagajajo razmeram v podjetju, zalogam, naročilom in razmeram v transportu. Ta teden se je tistim, ki proizvodnje niso ustavili, pridružilo nekaj podjetij, prihodnji teden bodo na vrsti nova, med njimi denimo Revoz.

    Revoz Clio | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

    Vodstvo novomeške avtomobilske tovarne Revoz, ki je po popoldanski izmeni 17. marca začasno zaustavila proizvodnjo, je zaposlene med prazniki obvestilo, da je vnovični zagon proizvodnje predviden v torek, 21. aprila. Družba, ki zaposluje približno 3400 ljudi, bo proizvodnjo zagnala postopno, sprva v eni izmeni, so napovedali.

    Kot so dejali, je vnovičen zagon proizvodnje odvisen "tako od razmer v državi kot od odločitev matične skupine Renault". Ob tem so zatrdili, da si bo podjetje kot vsa skupina prizadevalo vzpostaviti poslovanje takoj, ko bo možno. Ko bo kriza mimo, bo v dogovoru s socialnimi partnerji sprejelo ukrepe za ustrezno delovanje in odgovor na pričakovanja svojih kupcev.

    Proizvodnjo bo v ponedeljek, 20. aprila, v polni postavi nadaljevalo podjetje Carthago. Slovenska podružnica nemškega proizvajalca avtodomov Carthago, ki v Odrancih zaposluje skoraj 850 ljudi, je proizvodnjo začasno ustavilo 19. marca, sedaj proizvodnje procese izvršuje v delni zasedenosti, približno 25-odstotno. "V prihodnjih dneh bomo obseg proizvodnje varno povečevali," so za STA povedali v družbi.

    V Elanu se je danes na delo vrnila dobra polovica vseh zaposlenih, so dejali v družbi, ki je proizvodnjo začasno ugasnila sredi marca. "Pri tem pa bomo reorganizirali izmene tako, da bo v vsakem prostoru hkrati čim manj zaposlenih," so napovedali in dodali, da bodo število navzočih zaposlenih povečevali postopno ter v skladu s potrebami delovnega procesa in splošnim stanjem v državi.

    V BHS Hišni aparati, kjer so proizvodnjo ustavili in nato v začetku marca vzpostavili poskusno delo na treh proizvodnih linijah, so navedli, da bodo v tem tednu delali praktično s polnimi zmogljivostmi. "Na lokaciji Nazarje bo zato danes navzoča že večina sodelavcev," so dodali.

    Nekatera podjetja, ki so proizvodnjo prekinila, so to zagnala že v prvi polovici tega meseca. V družbi Adria Mobil, kjer so proizvodnjo začasno zaustavili 18. marca, so podporne in režijske službe za ustrezno organizacijo proizvodnje delo začele 7. aprila, delo na montažnih linijah pa je steklo 14. aprila. Da bi se izognili gneči, so uvedli drseč delovni čas.

    V nekaterih podjetjih pa datuma ponovnega zagona še ne vedo. V hoški Magni okoli 200 zaposlenih še ni začelo proizvodnje in razen tistih, ki opravljajo najnujnejša dela, ostajajo doma. Za zdaj odločitve o tem, kdaj bodo začeli s postopnim ponovnim uvajanjem proizvodnje v njihovi novi lakirnici, ki so jo začasno ustavili sredi marca, še niso sprejeli.

    Kot so povedali za STA, so pri tem odvisni od svoje matične tovarne v Gradcu, kjer s proizvodnjo prvih avtomobilov v dveh izmenah začenjajo danes. V prvi fazi s proizvodnjo mercedesa B, medtem ko naj bi proizvodnja za jaguarja, za katerega karoserije lakirajo prav v Hočah, stekla predvidoma prihodnji teden.

    V družbi Mahle, kjer so proizvodnjo nadzorovano zaustavili 20. marca, so se odločili, da v tem tednu še ne bodo zagnali proizvodnje. V družbi iz Šempetra pri Gorici, ki ima svoje hčerinske družbe še v Bovcu in Komnu, bodo zaposleni doma na čakanju vsaj do 19. aprila, so sporočili. Dodali so, da še vedno poteka delo od doma za zaposlene iz podpornih služb, ki so nujni za trenutno organiziranost poslovanja. Izjeme pri tem so le posamezne službe, ki oskrbujejo trg s ključnimi komponentami.

    Številna proizvodnja podjetja so kljub omejevalnim ukrepom države za zajezitev širjenja koronavirusa ohranila delovanje proizvodnje. Ob živilskih in infrastrukturnih podjetjih ta teče med drugim v Leku, Krki, Siju, Tabu, Impolu, Uniorju, Cablexu, Domelu, Knauf Insulation itd. Proizvodnja v nekaterih, kot so Talum, Steklarna Rogaška, Hidria in Alpina, deluje v nekoliko zmanjšanem obsegu.

  • 12:40

    V zavodu Hrastovec za zdaj brez novih primerov okužbe

    V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec, kjer so pri stanovalcu dislocirane bivalne enote v Apačah minuli konec tedna odkrili okužbo z novim koronavirusom, novih okužb za zdaj niso zaznali. Kot so pojasnili, je oboleli trenutno v mariborski bolnišnici, sedem tistih, ki so bili v stiku z njim, pa je moralo v samoizolacijo.

    Okuženi stanovalec se počuti dobro, saj ga je bolelo le grlo, zdravstveno stanje pa se mu ni poslabšalo. Vseh 15 ostalih stanovalcev enote je zaenkrat negativnih, zamenjana pa je bila celotna ekipa zaposlenih, ki jim je lokalna skupnost zagotovila tudi prenočišča.

    Poskrbljeno je tudi za psihosocialno pomoč stanovalcem in njihovim svojcem, ob stanovalcih pa so testirali tudi vse zaposlene.

    Sicer pa so tudi v matični enoti zavoda opravili že kar nekaj testiranj, a so bili vsi doslej negativni. Za primer morebitne okužbe so že pripravili ločen oddelek s 24 posteljami. Prav danes so tam tudi epidemiologi in predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki pregledujejo, ali so v zavodu Hrastovec primerno pripravljeni na morebitne ukrepe. (STA)

  • 10:18

    Zdravstvene ustanove začele izvajati nenujne ambulantne specialistične dejavnosti

    Na ministrstvu za zdravje so se minuli teden odločili za postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja in s tem razbremenitev izvajalcev zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, zagotovitev pretočnosti bolnikov iz primarne na sekundarno raven ter čim prejšnjo zagotovitev zdravstvene obravnave tudi drugim bolnikom. Poleg tega skušajo na ta način zmanjšati tudi učinek sprejetih ukrepov na podaljševanje čakalnih dob.

    Ponovna uvedba dejavnosti, kot so ambulantna specialistka in diagnostika, rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja, bo po vladnem odloku, ki je v veljavi od sobote, veljala le za bolnike, "ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja".

  • 10:07

    Superračunalnik Univerze v Mariboru pomaga pri iskanju zdravila

    Raziskovalci Univerze v Mariboru v okviru svetovnega projekta Folding@home s prototipnim superračunalnikom proučujejo oblikovanje beljakovin in njihov vpliv na bolezni z uporabo najnaprednejših simulacijskih modelov in računskih tehnik porazdeljenega računalništva. Protitelesa, ki bi jih lahko našli, lahko pomagajo tudi pri zdravljenju covida-19.

    Računalnik, programer, heker | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

    Vse od izbruha pandemije novega koronavirusa poteka še posebej intenzivno iskanje protiteles za zdravljenje tega virusnega obolenja. V te napore je s svojo infrastrukturo vključeno tudi Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje (Sling), so sporočili z univerze.

    Poleg superračunalnikov na Institutu Jožef Stefan ter v Akademski in raziskovalni mreži Slovenije - Arnes je po njihovih navedbah bistven tudi prispevek superračunalnikov konzorcija HPC RIVR na novomeški Fakulteti za informacijske študije in Univerzi v Mariboru, kjer največji javni prototipni superračunalnik HPC Maister k projektu prispeva 3000 računskih jeder.

    Sling je med 2000 najaktivnejšimi skupinami od skupno 250.000 trenutno sodelujočih v projektu, ki skupaj zagotavljajo na okoli milijon povezanih računalnikih skupno računsko zmogljivost okoli 1,2 eksaflopsa ali 1,2 milijarde milijard računskih operacij na sekundo.

    "Rezultati računalniških simulacij pomagajo znanstvenikom bolje razumeti vedenje različnih oblik beljakovin in s tem omogočajo hitrejše določanje njihove potrebne specifične oblike za uspešno zdravljenje številnih bolezni. V tem času je to še posebej pomembno pri iskanju protiteles za zdravljenje covida-19," so zapisali na univerzi.

    Kot so pojasnili, je mogoče z razumevanjem oblikovanja beljakovin postopek zavzemanja določene oblike beljakovine v laboratorijih bistveno pohitriti in zagotoviti njegovo uspešnost. V zadnjih desetletjih v te namene uporabljajo zahtevne matematične modele in računalniške simulacije, s katerimi napovedujejo delovanje različnih oblik beljakovin.

    "Pri tem je treba računsko preizkusiti veliko število različnih oblik beljakovinskih verig in njihovih variacij, za kar potrebujemo veliko računsko moč. Projekt Folding@home omogoča, da se to opravilo deli med številnimi razpoložljivimi računalniki različne konfiguracije po svetu, ki so povezani v računalniško omrežje," so dodali.

    Po besedah prorektorja za raziskovalno dejavnost na Univerzi v Mariboru Zorana Rena verjamejo, da bodo z združeno uporabo svetovnih superračunalniških zmogljivosti za izvajanje zahtevnih računalniških simulacij bistveno prispevali k hitrejšemu iskanju učinkovitih zdravil tako za covid-19 kot tudi za druga obolenja, ki jih lahko zdravimo z beljakovinskimi protitelesi. (STA)

  • 10:01

    V Mariboru hospitaliziranih 32 ljudi

    V mariborskem kliničnem centru je bilo včeraj hospitaliziranih 32 ljudi, dva več kot v nedeljo. Na intenzivni negi se je zdravilo 14 ljudi, kar je en manj kot v nedeljo, je razbrati iz grafa, ki so ga objavili na Twitterju. 

"V Sloveniji epidemija zadnje dni poteka po tiho, verjetno zaradi praznikov, ko ljudje, če res ni nujno, ne hodimo k zdravniku. Na srečo so bili podatki ugodni že nekaj dni pred prazniki. Nestrpno pa pričakujemo nove v naslednjih dneh," je uvodoma povedala Bojana Beović. V Sloveniji imamo potrjenih dobrih tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom, Beovićeva pa ocenjuje, da je v Sloveniji v resnici okuženih od tri tisoč do štiri tisoč ljudi. 

Prvo sproščanje ukrepov v ponedeljek?

Dodala je, da lahko, če bodo podatki ostali ugodni, prvi manjši sveženj sproščanja morda pričakujemo že prihodnji ponedeljek. Ob odpiranju pa se moramo zavedati, da bo virus med nami ostal in da nas bo spremenjen način življenja spremljal do dostopnega učinkovitega cepiva ali zdravila.

Infekcijska koronavirus
Novice Večina umrlih za koronavirusom v Sloveniji starejših od 85 let #video

"Smiselno je odpirati dejavnosti, ki se lahko izvajajo varno, z upoštevanjem fizične razdalje med ljudmi in z upoštevanjem higienskih pravil. Postopno je smiselno odpirati dejavnosti, ki so pomembne za življenje in ki bodo v čim bolj omilile gospodarsko škodo," je pojasnila.

Ali je letošnja turistična sezona zaradi koronavirusa in ukrepov, ki jih sprejemajo države po svetu že izgubljena, so ugotavljali v prispevku oddaji Planet 18.


Slovenija primer dobre prakse

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da se nekatere države na Slovenijo že obračajo za dobre prakse, pomembna odgovornost pa nas bo čakala tudi v kratkem, saj že 1. julija predsedovanje Svetu Evropske unije prevzema trio, v katerem je Slovenija skupaj z Nemčijo in Portugalsko.

Bo gibanje med občinami spet dovoljeno?

Je pa Kacin povedal, da vlada načrtuje tudi postopno zmanjševanje omejitve gibanja. Tako bi v kratkem lahko pričakovali sprostitev gibanja na eno občino za tiste, ki imajo, na primer, v drugi občini svojo počitniško hišo. Ob tem pričakujejo dosledno spoštovanje usmeritev, da ne bomo obremenjevali lokalnega prebivalstva. Dodal je, da načrtujejo začetek opravljanja športnih dejavnosti za tiste športe na prostem, ki omogočajo varno razdaljo med zaposlenimi in vsemi sodelujočimi (tenis, golf, kolesarjenje ...). Sprostitev v smeri večjih športnih ali drugih javnih prireditev oziroma množičnega druženja v kratkem še ni mogoče pričakovati.

Za sprostitev ukrepov mora biti izpolnjenih več pogojev

Kot je navedla Beovićeva, mora biti pred sproščanjem ukrepov izpolnjenih več pogojev:

Bojana Beović | Foto: STA , Foto: STA , - ugašanje epidemije mora biti prepričljivo in mora trajati vsaj nekaj dni,

- v državi moramo imeti na razpolago veliko število testiranj, s katerimi bi ugotovili čim več primerov, ki bi se lahko razširili na nova žarišča,

- pomembna je učinkovita epidemiološka služba, ki bo zaznala vsak nov primer ali izbruh, ga analizirala in zamejila. Ker je usposobljenih strokovnjakov za to delo v Sloveniji malo, si veliko obetamo od sodobne tehnologije, ki nas bo lahko opozarjala na stike. Gre za telefonske aplikacije, ki na prostovoljni osnovi in na anonimen način javljajo ljudem, da so bili v stiku z okuženo osebo. "Če bi uvedli takšno aplikacijo po vsej Evropi, bi ta omogočala varnejši način potovanja," je še pojasnila govornica. 

Sproščanje ukrepov mora biti postopno

Izkušnje držav, ki so že prestale najhujše, pravijo, da mora biti sproščanje ukrepov stopenjsko, ker je le tako mogoče učinek sproščanja oceniti in ugotoviti, ali je bil kakšen korak prenagljen. 

Kako bomo zaščitili starostnike?

Prav tako moramo v Sloveniji ugotoviti, kako bomo na ustrezen način zaščitili najbolj ranljive, med katere spadajo starostniki. Ob tem je treba opozoriti, da je v Sloveniji skoraj petina ljudi starejših od 65 let, kar je starost, ki pomeni tveganje za hujši potek bolezni. 

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)
Mnenja Miha Mazzini: V tistem trenutku sem okamenelo čakal. Lahko bi šlo v katerokoli smer.

Z intenzivnimi ukrepi smo ujeli zadnji vlak

"Pri nas smo z intenzivnimi ukrepi še zadnjo sekundo in pravočasno epidemijo toliko zmanjšali, da nismo imeli tolikšnih potreb po intenzivni negi, ki bi presegale zmožnosti našega zdravstvenega sistema," je pojasnila infektologinja. 

"Žarišč virusa v proizvodnih obratih ni"

Glede tovarn je Beovićeva dejala, da jih v Sloveniji nismo ustavili. "Delo v tistih, ki so ohranile proizvodnjo, poteka sorazmerno varno. Ob delu se redno nadzoruje zdravstveno stanje zaposlenih. Za storitvene dejavnosti in trgovino so pripravljena oziroma so v pripravi natančna navodila, kako delati," je pojasnila Beovićeva.

Kacin je glede proizvodnje dejal, da se ta večinoma nadaljuje – "bolje, kot se morda zavedamo". "Žarišč virusa v proizvodnih obratih ni, to nas opogumlja. Pripravljamo tudi ukrepe za zagon drugih panog gospodarstva, pa tudi oblik skupinskega ali javnega prevoza ter preskrbe z zaščitno opremo," je povedal.

Poletni dopust je odvisen od epidemije

Beovićeva je dodala, da je vzrok za to, da poleti morda ne bomo mogli dopustovati tako, kot smo navajeni, epidemija, ne vlada. "Če nam bo v Sloveniji z ukrepi uspelo dobro urediti razmere, sosedom pa ne, bomo zainteresirani, da je prehodov meje čim manj. Da ne bo novih vnosov virusa iz tujine." Ob tem je navedla primere iz azijskih držav, kjer so iz novih vnosov nastajali izbruhi, ki jih je bilo spet sorazmerno težko obvladati. "Tudi naši prvi primeri so prišli iz držav, ki so že imele razvito epidemijo," je pojasnila. 

Ne spreglejte