Torek,
14. 4. 2020,
6.05

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

63

Natisni članek

Bojana Beović virus Koronavirus Slovenija

Torek, 14. 4. 2020, 6.05

4 leta

epidemija novega koronavirusa v sloveniji

Rokavice niso več obvezne. Bo kmalu spet dovoljeno gibanje med občinami? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

63

Če bo število okužb nizko, lahko prvi manjši sveženj sproščanja ukrepov morda pričakujemo že prihodnji ponedeljek, je napovedala infektologinja Bojana Beović, ta je na ministrstvu za zdravje vodja ekipe, ki se ukvarja s potekom epidemije novega koronavirusa. Uradni govorec Jelko Kacin je povedal, da vlada proučuje tudi možnost vsaj delne sprostitve omejitev gibanja med občinami in začetek izvajanja nekaterih športnih dejavnosti. Nošenje rokavic na zaprtih javnih prostorih ni več potrebno.

"V Sloveniji epidemija zadnje dni poteka po tiho, verjetno zaradi praznikov, ko ljudje, če res ni nujno, ne hodimo k zdravniku. Na srečo so bili podatki ugodni že nekaj dni pred prazniki. Nestrpno pa pričakujemo nove v naslednjih dneh," je uvodoma povedala Bojana Beović. V Sloveniji imamo potrjenih dobrih tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom, Beovićeva pa ocenjuje, da je v Sloveniji v resnici okuženih od tri tisoč do štiri tisoč ljudi. 

Prvo sproščanje ukrepov v ponedeljek?

Dodala je, da lahko, če bodo podatki ostali ugodni, prvi manjši sveženj sproščanja morda pričakujemo že prihodnji ponedeljek. Ob odpiranju pa se moramo zavedati, da bo virus med nami ostal in da nas bo spremenjen način življenja spremljal do dostopnega učinkovitega cepiva ali zdravila.

Infekcijska koronavirus
Novice Večina umrlih za koronavirusom v Sloveniji starejših od 85 let #video

"Smiselno je odpirati dejavnosti, ki se lahko izvajajo varno, z upoštevanjem fizične razdalje med ljudmi in z upoštevanjem higienskih pravil. Postopno je smiselno odpirati dejavnosti, ki so pomembne za življenje in ki bodo v čim bolj omilile gospodarsko škodo," je pojasnila.

Ali je letošnja turistična sezona zaradi koronavirusa in ukrepov, ki jih sprejemajo države po svetu že izgubljena, so ugotavljali v prispevku oddaji Planet 18.


Slovenija primer dobre prakse

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da se nekatere države na Slovenijo že obračajo za dobre prakse, pomembna odgovornost pa nas bo čakala tudi v kratkem, saj že 1. julija predsedovanje Svetu Evropske unije prevzema trio, v katerem je Slovenija skupaj z Nemčijo in Portugalsko.

Bo gibanje med občinami spet dovoljeno?

Je pa Kacin povedal, da vlada načrtuje tudi postopno zmanjševanje omejitve gibanja. Tako bi v kratkem lahko pričakovali sprostitev gibanja na eno občino za tiste, ki imajo, na primer, v drugi občini svojo počitniško hišo. Ob tem pričakujejo dosledno spoštovanje usmeritev, da ne bomo obremenjevali lokalnega prebivalstva. Dodal je, da načrtujejo začetek opravljanja športnih dejavnosti za tiste športe na prostem, ki omogočajo varno razdaljo med zaposlenimi in vsemi sodelujočimi (tenis, golf, kolesarjenje ...). Sprostitev v smeri večjih športnih ali drugih javnih prireditev oziroma množičnega druženja v kratkem še ni mogoče pričakovati.

Za sprostitev ukrepov mora biti izpolnjenih več pogojev

Kot je navedla Beovićeva, mora biti pred sproščanjem ukrepov izpolnjenih več pogojev:

Bojana Beović | Foto: STA , Foto: STA , - ugašanje epidemije mora biti prepričljivo in mora trajati vsaj nekaj dni,

- v državi moramo imeti na razpolago veliko število testiranj, s katerimi bi ugotovili čim več primerov, ki bi se lahko razširili na nova žarišča,

- pomembna je učinkovita epidemiološka služba, ki bo zaznala vsak nov primer ali izbruh, ga analizirala in zamejila. Ker je usposobljenih strokovnjakov za to delo v Sloveniji malo, si veliko obetamo od sodobne tehnologije, ki nas bo lahko opozarjala na stike. Gre za telefonske aplikacije, ki na prostovoljni osnovi in na anonimen način javljajo ljudem, da so bili v stiku z okuženo osebo. "Če bi uvedli takšno aplikacijo po vsej Evropi, bi ta omogočala varnejši način potovanja," je še pojasnila govornica. 

Sproščanje ukrepov mora biti postopno

Izkušnje držav, ki so že prestale najhujše, pravijo, da mora biti sproščanje ukrepov stopenjsko, ker je le tako mogoče učinek sproščanja oceniti in ugotoviti, ali je bil kakšen korak prenagljen. 

Kako bomo zaščitili starostnike?

Prav tako moramo v Sloveniji ugotoviti, kako bomo na ustrezen način zaščitili najbolj ranljive, med katere spadajo starostniki. Ob tem je treba opozoriti, da je v Sloveniji skoraj petina ljudi starejših od 65 let, kar je starost, ki pomeni tveganje za hujši potek bolezni. 

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)
Mnenja Miha Mazzini: V tistem trenutku sem okamenelo čakal. Lahko bi šlo v katerokoli smer.

Z intenzivnimi ukrepi smo ujeli zadnji vlak

"Pri nas smo z intenzivnimi ukrepi še zadnjo sekundo in pravočasno epidemijo toliko zmanjšali, da nismo imeli tolikšnih potreb po intenzivni negi, ki bi presegale zmožnosti našega zdravstvenega sistema," je pojasnila infektologinja. 

"Žarišč virusa v proizvodnih obratih ni"

Glede tovarn je Beovićeva dejala, da jih v Sloveniji nismo ustavili. "Delo v tistih, ki so ohranile proizvodnjo, poteka sorazmerno varno. Ob delu se redno nadzoruje zdravstveno stanje zaposlenih. Za storitvene dejavnosti in trgovino so pripravljena oziroma so v pripravi natančna navodila, kako delati," je pojasnila Beovićeva.

Kacin je glede proizvodnje dejal, da se ta večinoma nadaljuje – "bolje, kot se morda zavedamo". "Žarišč virusa v proizvodnih obratih ni, to nas opogumlja. Pripravljamo tudi ukrepe za zagon drugih panog gospodarstva, pa tudi oblik skupinskega ali javnega prevoza ter preskrbe z zaščitno opremo," je povedal.

Poletni dopust je odvisen od epidemije

Beovićeva je dodala, da je vzrok za to, da poleti morda ne bomo mogli dopustovati tako, kot smo navajeni, epidemija, ne vlada. "Če nam bo v Sloveniji z ukrepi uspelo dobro urediti razmere, sosedom pa ne, bomo zainteresirani, da je prehodov meje čim manj. Da ne bo novih vnosov virusa iz tujine." Ob tem je navedla primere iz azijskih držav, kjer so iz novih vnosov nastajali izbruhi, ki jih je bilo spet sorazmerno težko obvladati. "Tudi naši prvi primeri so prišli iz držav, ki so že imele razvito epidemijo," je pojasnila.