Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
23. 1. 2015,
17.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor Miro Cerar diplomatski zbor

Petek, 23. 1. 2015, 17.45

8 let

Slovenija v očeh tujih diplomatov (video)

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Borut Pahor in premier Miro Cerar sta na Brdu pri Kranju gostila tradicionalni sprejem za diplomatski zbor, ki je minil v znamenju pozivov k miru in strpnosti v svetu.

Na tradicionalnem sprejemu diplomatskega zbora je predsednik republike Borut Pahor svoj nagovor začel z optimističnimi besedami o gospodarskem okrevanju v Sloveniji, ki v zadnjih četrtletjih dosega eno najvišjih stopenj rasti med članicami Evropske unije. "Če bo tudi odpiranje novih delovnih mest večje od njihovega ukinjanja, bomo končno lahko razglasili konec krize," je dejal.

Da je Slovenija na pravi poti, se je strinjal tudi premier Miro Cerar, ki je obljubil nadaljevanje strukturnih reform, zagon investicijskih projektov in izboljšanje poslovnega okolja. Svoj nagovor je Cerar izkoristil tudi za vabilo tistim veleposlanikom, ki še nimajo veleposlaništva v Ljubljani, da ga odprejo. "Slovenija vam ponuja veliko," je dejal.

Kaj po njihovem mnenju ponuja Slovenija, smo povprašali nekaj veleposlanikov. Več v spodnjem videu.

Svetovni mir danes v slabši kondiciji kot včeraj Sprejem je sicer minil v znamenju nasilja v svetu ter pozivov k miru in spravi. Po Pahorjevem mnenju sta mir in varnost v svetovnem merilu "danes v slabši kondiciji kot včeraj". Tujim diplomatom na tradicionalnem ponovoletnem sprejemu je dejal, da je nastopil čas, ko je tej problematiki treba posvetiti veliko več politične pozornosti, "kot smo je vložili v to od padca berlinskega zidu naprej".

Terorizem in druge pogubne fenomene je po njegovih besedah le za kratek čas mogoče omejiti z večjim nadzorom ali represijo, dolgoročno pa bo k miru pripomoglo le odpravljanje razlogov za občutke izgube dostojanstva posameznika in skupnosti, je poudaril Pahor.

Slovenija zgolj za nenasilen boj "Kruta teroristična dejanja v Parizu na začetku leta so nas opomnila, da terorizem in drugi ekstremizmi ogrožajo ves svet," se je njegovim besedam pridružil premier Cerar. Poudaril je, da se boju proti nasilju pridružuje tudi Slovenija, a tako kot Pahor tudi on zagovarja nenasilen boj, ki uveljavlja kulturo miru, humanosti in nenasilja.

Veliko lani izrečenih želja danes neuresničenih V imenu diplomatskega zbora je zbrane nagovoril apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, ki je dejal, da ambasadorji želijo podpreti vsa prizadevanja te države za mir in blaginjo. Je pa spomnil, da je bilo veliko želja ob tej priložnosti izrečenih že na začetku leta 2014, a se žal niso izpolnile.

Tako kot govornika pred njim je omenil mir in poudaril, da mir ne pomeni le odsotnosti vojne ali ohranjanja ravnovesja sil, temveč ga je treba nenehno graditi na temelju pravičnosti in spoštovanju človekovih pravic. "Če tega ni, to vodi k spopadom in terorističnim dejanjem," je dejal Janusz ter poudaril, da je vse odločitve treba sprejemati v okviru dostojanstva in svobode drugih.

Veleposlaniki se jutri odpravljajo na smučarski izlet v Kranjsko Goro, kjer bodo po nuncijevih besedah z veseljem raziskovali Slovenijo in uživali v njenih lepotah.

Ne spreglejte