Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2023,
18.14

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

iris-t obrambno ministrstvo protizračna obramba

Sreda, 6. 12. 2023, 18.14

4 mesece, 3 tedne

Slovenija v nakup sistema zračne obrambe, vrednega 200 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26
Protiletalski sistem iris-t | Sistem iris-T s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do 40 kilometrov. Rakete so vodene z GPS-sistemom in lahko dosežejo cilje do višine 20 tisoč metrov. | Foto Guliverimage

Sistem iris-T s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do 40 kilometrov. Rakete so vodene z GPS-sistemom in lahko dosežejo cilje do višine 20 tisoč metrov.

Foto: Guliverimage

Ministrstvo za obrambo je z nemškim zveznim ministrstvom za obrambo danes sklenilo programski dogovor o sodelovanju pri nakupu sistema iris-T SLM, na podlagi katerega bo država od nemškega proizvajalca Diehl Defence GmbH kupila sistem zračne obrambe srednjega dosega, so sporočili z ministrstva.

Ob tem so spomnili, da je Slovenija ob robu srečanja ministrov zveze Nato oktobra lani s 14 državami podpisala pismo o nameri za vključitev v pobudo za zaščito evropskega neba, katere pobudnica je bila Nemčija, od julija letos pa v njej sodeluje 19 evropskih držav. Slovenija je prva izmed 19 članic pobude, ki je z Nemčijo podpisala programski dogovor za nakup sistema iris-T SLM.

Avgusta letos je bil nato podpisan memorandum o soglasju o skupnem javnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru ESSI (European Sky Shield Initiative Memorandum of Understanding – ESSI MOU), ki predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega javnega naročanja sistemov zračne obrambe, so pojasnili na ministrstvu.

Iris-T | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Na podlagi memoranduma lahko zainteresirane države sklepajo ločene programske dogovore za konkretne projekte, v katerih bodo opredeljene finančne obveznosti, osrednji naročnik, opredeljen v ESSI MOU, pa bo pooblaščen za izvajanje konkretnih programskih pogodb.

Dogovor je v imenu ministrstva podpisal državni sekretar Damir Črnčec.

Rakete z dosegom 40 kilometrov

Po neuradnih informacijah Dela se je Slovenija za nakup dveh sistemov iris-T dogovorila junija letos, po takratnih informacijah naj bi bila pogodba vredna 200 milijonov evrov. Gre za sistem, ki s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do 40 kilometrov. Rakete so vodene z GPS-sistemom in lahko dosežejo cilje do višine 20 tisoč metrov.

Po poročanju časnika je Nemčija dva sistema iris-T poslala v Ukrajino, po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva pa je učinkovitost raket presegla pričakovanja s stoodstotnim učinkom.

Ne spreglejte