SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija v Evropskem parlamentu spet neuspešna pri teranu

0,08

termometer

Teran
Foto: STA

Kmetijski odbor Evropskega parlamenta je danes v Bruslju zavrnil predlog za dvomesečno podaljšanje roka za ugovor proti delegiranemu aktu za dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Tako ni več možnosti za ugovor proti aktu v Evropskem parlamentu, pa tudi sicer skoraj ni več možnosti za njegovo zavrnitev.

Dvomesečni odlog je predlagal evropski poslanec Franc Bogovič, ki je predstavil znana slovenska stališča proti delegiranemu aktu, pri čemer je protestiral, ker ni mogel govoriti v slovenščini. V razpravi ni sodeloval noben drug evropski poslanec iz Slovenije.

Predstavnik Evropske komisije Joao Onofre je orisal dobro znana stališča komisije, trije evropski poslanci iz Hrvaške - Marijana Petir, Ivan Jakovčić in Tonino Picula - pa so predstavili stališča svoje države in pozvali k zavrnitvi podaljšanja.

Pred glasovanjem se je oglasila tudi evropska poslanka iz Irske Mairead McGuinness, ki se je pošalila, da odločitve ni mogoče sprejeti, če kolegi ne morejo poskusiti vina. Še en poslanec se je izrekel proti podaljšanju.

Po tej kratki razpravi, v kateri so prevladovali hrvaški poslanci, je parlamentarni odbor predlog zavrnil s 26 glasovi, pet glasov je bilo za podaljšanje. Možnosti za ugovor v okviru te institucije tako ni več.

Franc Bogovič s pritožbo v primeru terana ni bil uspešen v Evropskem parlamentu. Franc Bogovič s pritožbo v primeru terana ni bil uspešen v Evropskem parlamentu. Foto: STA

Kaj sledi?

Evropska komisija je delegirani akt, ki mu Slovenija odločno nasprotuje, sprejela 19. maja. Potem ko akt sprejme predlagateljica komisija, imajo članice EU in Evropski parlament dva meseca časa za ugovor.

Ta scenarij je sicer izjemno težko uresničljiv, saj je za zavrnitev v Svetu potrebna superkvalificirana večina 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva EU, v Evropskem parlamentu pa absolutna večina.

Če bi parlamentarni odbor danes odlog podprl, bi verjetno sledili poskusi zavrnitve akta, ki pa bi bila malo verjetna, saj je zahtevano večino v takšnih primerih izjemno težko zagotoviti. Ker je odbor odlog zavrnil, je procesa v parlamentu konec.

Tudi superkvalificirano večino med članicami je v takšnih primerih, ko gre za specifičen interes posamezne države, izjemno težko zagotoviti. Teran naj bi bil sicer na dnevnem redu zasedanja kmetijskih ministrov EU prihodnji ponedeljek ali torek.

Obdobje, v katerem je mogoče aktu ugovarjati, se izteče 19. julija. Sledi objava v Uradnem listu EU, s čimer akt začne veljati. Slovenija je v preteklosti napovedovala, da bo v primeru uveljavitve akta vložila tožbo proti Evropski komisiji na Sodišču EU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin