Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 9. 2021,
20.15

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

8

Natisni članek

COVID-19 cepljenje

Ponedeljek, 27. 9. 2021, 20.15

2 leti, 7 mesecev

Slovenija v cepljenju spet zaostaja za Evropo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

8

Če drugod po Evropi cepljenje dobro napreduje, pa Slovenija najboljšim državam ne sledi, za njimi celo zaostaja. Po neverjetnem cepilnem vzponu, ki je sledil uvedbi pogoja PCT v javnem življenju, se cepljenje pri nas namreč znova umirja. Cepilni centri so prejšnji teden porabili samo dobrih 44 tisoč odmerkov cepiva, kar je skoraj pol manj kot teden prej.

"Več kot milijon odmerkov cepiv v hladilnikih po državi čaka, da bo tudi njihov prejemnik zavihal svoj rokav," je povedal Jelko Kacin, koordinator za logistični del cepljenja proti bolezni covid-19. "Zaloge so zadostne in če bi bilo potrebno, v mesecu precepimo vse prebivalstvo, toliko cepiva imamo na zalogi," je še dodal.

UKC Ljubljana
Novice Svet UKC Ljubljana podprl Golobiča in Buturović Ponikvarjevo za nadaljnje vodenje bolnišnice

Cepilo se je veliko manj ljudi

"Če smo bili v tednu med 13. in 19. septembrom, ko je v veljavo stopil pogoj PCT, priča pravim navalom na cepilne centre, v sedmih dneh se je cepilo več kot 85 tisoč ljudi, pa je ta teden znova postregel z bistveno manjšimi številkami. Svoj odmerek cepiva je prejelo le slabih 45 tisoč ljudi, " je povedal Primož Velikonja, koordinator cepljenja v ZD Kočevje. Cepljenje se počasi ustavlja, trend upada, zanimanje je vsak dan manjše. "Večina je bilo mlajših, tistih, ki so potrebovali en odmerek, zaščito in potrdilo o tem, da so lahko prehajali, to je bila glavna motivacija," je dodal Velikonja.

LMŠ Levica SAB SD
Novice Stranke KUL tik pred podpisom sporazuma. Katera med njimi bo najuspešnejša? #video

V Zdravstvenem domu Kočevje so v tednu, ko se je po državi uvedel pogoj PCT, cepili več kot tisoč ljudi, teden dni pozneje pa okoli štirikrat manj.

"Pogoj PCT je spodbudil ljudi, da se cepijo, ker vidijo veliko omejitev oziroma s cepljenjem vidijo zase več ugodnosti," je poudaril Tristan Rigler, klinični psiholog.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je z enim odmerkom v Sloveniji cepljenih 53 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 47. ''V tem trenutku smo temnordeči in temnordeči bomo tudi ostali,'' meni koordinator cepljenja Jelko Kacin in dodal: "Čas je, da si nekateri prenehajo domišljati, da bomo še naprej atraktivna turistična destinacija, če bomo edini temnordeči v Evropi."

Da gre za veliko zmešnjavo, meni klinični psiholog in opozarja na nevarnost, ko se enači mnenje stroke in mnenje laikov. "Ljudje, ki nasprotujejo cepljenju, so obdani z informacijami, ki jim to potrjujejo, potrjujejo tisto, o čemer so prepričani."

Zaseg kokaina
Novice Prijeli tihotapce balkanskega kartela in zasegli 2,6 tone kokaina

Stroka v zadnjih dneh vedno glasneje govori o zaostrovanju: da bi pogoj PCT v celoti zamenjal pogoj PC

"Dokler ne bo pričakovana popolna precepljenost v zdravstvu, vzgoji in izobraževanju in sociali, bodo ljudje iskali vedno nove izgovore, da se jim ne bo treba cepiti," pravi Jelko Kacin.
Za cepljenje proti bolezni covid-19 smo sicer doslej namenili skoraj 57 milijonov evrov, od tega 40 milijonov za nabavo cepiv in 17 milijonov za stroške izvedbe cepljenja.

Thin House
Trendi Kako je živeti v manj kot dva metra "tanki" hiši? #video
Ne spreglejte