SiolNET. Novice Slovenija
3,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Strah pred pozebo: kmetje zadimili gorenjko

3,35

termometer

Vreme Arso
Foto: Arso

Slovenija se je zbudila v hladno majsko jutro. Temperature na Notranjskem, Kočevskem, Koroškem in Gorenjskem so se spustile pod ledišče. Ponoči je bil sicer zaradi gostega dima v Podbrezjah močno oviran promet na gorenjski avtocesti. Kombinacija vremena in kurjenja zaradi zaščite drevja pred pozebo v bližini avtoceste je povzročila skoraj ničelno vidljivost na cesti, so opozorili policisti.

Zjutraj so na Notranjskem, Kočevskem ter v večjem delu Gorenjske in Koroške namerili za ta čas nenavadno nizke temperature (nekaj stopinj pod ničlo). V Ljubljanski kotlini, kjer je nastala megla, so temperature nad lediščem, prav tako tudi v večjem delu Dolenjske in Štajerske. 

Tako nizke temperature prinašajo slano in posledično pozebo za nekatere rastline.

Tornado Digisvet Poglejte lomastenje vremenske pošasti: takšne so v Evropi zelo redke

Kmetje zadimili gorenjko

Kmetje so v strahu pred pozebo kurili, s tem pa po poročanju Policijske uprave Kranj povzročili nevšečnosti na gorenjski avtocesti. Ponoči ob 3.30 je na avtocesti na območju Podbrezij nastal okoli 50-metrski pas zelo gostega dima, ki je ostal pri tleh in močno oviral promet na avtocesti. Za preprečitev nesreče je bila potrebna velika aktivnost policistov, upravljavca ceste in zmanjšanje hitrosti voznikov na vsega 60 kilometrov na uro, so sporočili policisti.

Vidljivost je bila dlje časa skoraj ničelna, izboljšala pa se je ob 4.45 in nato normalizirala šele ob 5.30. Podobno, vendar v bistveno manjšem obsegu se je zgodilo tudi na Dobrem Polju na radovljiškem območju, so pojasnili policisti.

Hitra otoplitev, a nato spet padavine

Ledeni možje bodo v znamenju hladnega vremena, a za zdaj ne kaže na ekstreme, saj bo od 5 do 10 stopinj Celzija. Ledeni možje bodo v znamenju hladnega vremena, a za zdaj ne kaže na ekstreme, saj bo od 5 do 10 stopinj Celzija. Foto: STA Zaradi sončnega vremena se bodo temperature hitro dvignile. Danes tako pričakujemo najvišje dnevne temperature od 12 do 17 stopinj Celzija.

Jutri zjutraj bo še hladno, a ne tako zelo kot danes, saj se bodo temperature gibale od 0 do 6 stopinj Celzija. Tako tudi jutri še obstaja možnost pozebe, a le na najbolj izpostavljenih legah.

Prve padavine se sicer obetajo v noči na četrtek in v četrtek čez dan, petek in sobota bosta večinoma suha in precej bolj topla. Na Štajerskem bodo na primer namerili več kot 20 stopinj Celzija. Od nedelje pa nas spet čaka ohladitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin