SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija se je zadolžila za milijardo dolarjev

0,30

termometer

Obveznica | Izdaja obveznice ima izjemen strateški pomen z vidika položaja Slovenije na kapitalskih trgih, še pravijo na ministrstvu. | Foto: STA
Izdaja obveznice ima izjemen strateški pomen z vidika položaja Slovenije na kapitalskih trgih, še pravijo na ministrstvu. Foto: STA

Država je v torek izdala za milijardo dolarjev desetletnih obveznic. Povpraševanje investitorjev je preseglo 3,8 milijarde ameriških dolarjev, kar dokazuje močno zaupanje institucionalnih investitorjev v Slovenijo, so sporočili s finančnega ministrstva. Gre za prvo zadolžitev v ameriški valuti po letu 2014.

Na osnovi stabilnih tržnih pogojev je Slovenija mandat za izdajo desetletne dolarske obveznice podelila v četrtek, 7. septembra. Sledili so skupinski klic in bilateralni klici z investitorji, ki so se razvrstili v četrtek in petek.

Potem ko so vlagatelji med virtualno predstavitvo izrazili zanimanje za naložbo, je Slovenija knjigo naročil odprla v torek ob 9.37. Ob 13.19, tik pred odprtjem dolarskega trga, je povpraševanje že preseglo 2,2 milijarde dolarjev. V naslednjih urah se je povpraševanje povečevalo.

V torek so določili ceno

Cena transakcije se je določila ob 18.34. Kot so pojasnili na finančnem ministrstvu, je bila desetletna dolarska obveznica izdana v višini ene milijarde dolarjev in s kuponom 5,00 odstotka pri razmiku 80 bazičnih točk nad referenčno desetletno ameriško obveznico ter z donosom do dospelosti 5,086 odstotka in ceno 99,332 odstotka.

Za namen ščitenja pred gibanjem tečaja ameriškega dolarja v primerjavi z evrom je bila v celotni vrednosti izdaje izvedena valutna zamenjava. Dejanski strošek financiranja državnega proračuna z izdajo dolarske obveznice po valutni zamenjavi je 3,802 odstotka.

Izdaja obveznice ima izjemen strateški pomen z vidika položaja Slovenije na kapitalskih trgih, še pravijo na ministrstvu.

Obveznica Posel danes Slovenija izdala prvo inflacijsko obveznico Klemen Boštjančič Novice Vlada namerava izdati obveznice za državljane #video denar evro dolar recesija inflacija ecb centralna banka trošenje vlada Posel danes Zadolževanje Slovenije je vse dražje. Kaj to pomeni za Golobove načrte? Obveznica Novice Slovenija se je danes zadolžila za 1,75 milijarde evrov
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin