Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2023,
17.04

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

investicija proračun inflacija borza Slovenija obveznice

Ponedeljek, 4. 9. 2023, 17.04

7 mesecev, 3 tedne

Slovenija izdala prvo inflacijsko obveznico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Obveznica | Slovenija se je z izdajo prve obveznice, katere glavnica je vezana na harmonizirani indeks življenjskih potrebščin za območje evra (Eurostat Eurozone Consumer Price Index – HICP ex tobacco), pridružila skupini razvitih držav, ki po kanadskem modelu že izdajajo takšne obveznice.  | Foto STA

Slovenija se je z izdajo prve obveznice, katere glavnica je vezana na harmonizirani indeks življenjskih potrebščin za območje evra (Eurostat Eurozone Consumer Price Index – HICP ex tobacco), pridružila skupini razvitih držav, ki po kanadskem modelu že izdajajo takšne obveznice. 

Foto: STA

Slovenija je danes izdala prvo obveznico, indeksirano na inflacijo, v višini sto milijonov evrov in z realnim kuponom 0,825 odstotka, ki zapade leta 2034. Hkrati je bila sklenjena obrestna zamenjava za namen uravnavanja obrestnega tveganja iz naslova inflacije po fiksni obrestni meri 3,5 odstotka, so sporočili s finančnega ministrstva.

"Z izdajo te obveznice smo postavili temelj za razvoj novega trga obveznic in odprli vrata širšemu krogu investitorjev. Z obveznico povečujemo raznovrstnost instrumentov financiranja državnega proračuna in nagovarjamo investitorje, ki vlagajo v tovrstne dolžniške instrumente," je navedlo ministrstvo.

Slovenija se je z izdajo prve obveznice, katere glavnica je vezana na harmonizirani indeks življenjskih potrebščin za območje evra (Eurostat Eurozone Consumer Price Index – HICP ex tobacco), pridružila skupini razvitih držav, ki po kanadskem modelu že izdajajo takšne obveznice. 

Brez inflacijskega tveganja

Slovenija ob izdaji inflacijske obveznice ne bo izpostavljena inflacijskemu tveganju, saj je bila hkrati sklenjena tudi obrestna zamenjava za namen uravnavanja obrestnega tveganja iz naslova inflacije po fiksni obrestni meri 3,5 odstotka, so pojasnili.

Obveznica bo na trg vrednostnih papirjev uvrščena na ljubljanski in luksemburški borzi.

Miro Prek in Jurij Žitko
Novice Razlaščenci bi sredstva terjali od novoustanovljenega državnega sklada
Klemen Boštjančič
Novice Vlada namerava izdati obveznice za državljane #video
Denar
Novice Zadolževanje države vse dražje
Ne spreglejte