SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija predala akcijski načrt za poplačilo varčevalcev LB (video)

4

termometer

Slovenija je Svetu Evrope predala akcijski načrt za implementacijo sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Ališić in drugi zoper države naslednice SFRJ.

V sodbi je sodišče julija lani Sloveniji naložilo poplačilo še neizplačanih deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, so sporočili z ministrstva za finance. Ob tem so poudarili, da so akcijski načrt pripravili v roku in v skladu s smernicami odbora ministrov Sveta Evrope.

Pričakujejo, da bo Svet Evrope akcijski načrt javno objavil v tednu dni Svet Evrope se bo z načrtom seznanil in se po potrebi o njegovi vsebini posvetoval z Republiko Slovenijo. Glede na dosedanjo prakso pričakujejo, da bo akcijski načrt javno objavil predvidoma v tednu dni.

Namen akcijskega načrta je Svetu Evrope predstaviti, kje je Slovenija v procesu implementacije sodbe. Načrt navaja ozadje primera in nekaj dejstev, ki vplivajo na implementacijo sodbe, pojasnjuje nekatere takratne okoliščine in vsebuje izzive, s katerimi se Slovenija spopada pri implementaciji sodbe, posebej glede mehanizma verifikacije zahtevkov in pomanjkanja informacij.

Do 16. julija čas za predstavitev celovitega mehanizma izplačil vlog Dokument vsebuje zagotovilo, da Slovenija sodbe sodišča spoštuje in da namerava korektno odpraviti kršitev človekovih pravic varčevalcev. Po sodbi ima Slovenija do 16. julija čas, da predstavi celovit mehanizem izplačil vlog, za to se trudijo vlada in medresorske delovne skupine, so sporočili z ministrstva.

V zadevi Ališić in drugi zoper države naslednice SFRJ je veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice 16. julija lani razsodil o pritožbi treh varčevalcev, ki so leta 2005 vložili pritožbo zaradi nezmožnosti dviga svojih deviznih vlog v nekdanji podružnici Ljubljanske banke v Sarajevu in podružnici beograjske Investbanke v Tuzli. V končni pilotni sodbi je sodišče odločilo, da sta Slovenija in Srbija tožnikom kršili pravico do varstva premoženja in pravico do učinkovitega pravnega sredstva.

Sodišče za eno leto zamrznilo vse druge postopke deviznih varčevalcev zoper Slovenijo Sodišče v sodbi Sloveniji med drugim nalaga, da mora v enem letu in pod nadzorom Odbora ministrov Sveta Evrope sprejeti vse potrebne ukrepe, vključno z zakonodajnimi spremembami, da bodo lahko pritožniki in vsi drugi, ki so v enakem položaju, dobili izplačane stare devizne vloge pod enakimi pogoji kot tisti, ki so imeli take vloge v domačih podružnicah slovenskih bank.

Sodišče je za eno leto zamrznilo vse druge postopke deviznih varčevalcev zoper Slovenijo pred sodiščem – gre za 1.850 tožb skupno osem tisoč varčevalcev – ki pa jih lahko odmrzne, če Slovenija sodbe ne bi spoštovala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin