SiolNET. Novice Slovenija
0,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija odprla novo veleposlaništvo

0,50

termometer

Adis Abeba, Etiopija | Adis Abeba | Foto: Shutterstock
Adis Abeba Foto: Shutterstock

V etiopski prestolnici Adis Abeba je začelo delovati slovensko veleposlaništvo, ki ga bo do nadaljnjega vodila začasna odpravnica poslov Vesna Dolinšek, je danes sporočilo zunanje ministrstvo. Gre za drugo rezidenčno slovensko veleposlaništvo v Afriki, z njim pa Slovenija želi okrepiti odnose z Etiopijo in državami v širši regiji.

Slovenija si že dlje časa prizadeva okrepiti prisotnost na afriški celini. Odprtje novega veleposlaništva pa dolgo ni bilo možno zaradi nepredvidljivih, predvsem varnostnih razmer.

Po umiritvi napetosti v Etiopiji in krepitvi dvostranskih odnosov med državama v zadnjem obdobju je bila sprejeta odločitev o odprtju drugega rezidenčnega veleposlaništva Slovenije v Afriki. Adis Abebo je aprila obiskala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

 

Veleposlaništvo v Adis Abebi, središču afriške diplomacije, kjer je tudi sedež Afriške unije, bo predvidoma akreditirano tudi za druge države v regiji. Z njim si Slovenija želi okrepiti politično, gospodarsko in kulturno sodelovanje z Etiopijo in državami v širši regiji.

Prav tako bo veleposlaništvo izboljšalo nudenje konzularne pomoči slovenskim državljanom. Slovenija pa bo sedaj bolj aktivno vpeta v sooblikovanje odnosa EU z Afriško unijo, kar bo pripomoglo k boljšemu razumevanju razmer v afriških državah, ki imajo posredno velik vpliv tudi na Evropo.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin