SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija evropska prvakinja v kršenju človekovih pravic

2

termometer

S 148 kršitvami na milijon prebivalcev se je Slovenija znašla v evropskem vrhu po številu kršitev človekovih pravic na število prebivalcev, je objavilo Evropsko sodišče za človekove pravice.

Naši državi sledijo:

- Malta s 102 kršitvama,

- Moldavija s 76,

- Bolgarija z 68,

- Grčija s 67 kršitvami na milijon prebivalcev.

Najmanj kršitev človekovih pravic na milijon prebivalcev beležijo:

- Španija (2),

- Nemčija (2),

- Danska (3),

- Irska (5),

- Velika Britanija (5).

Slovenija zmagala le v šestih odstotkih primerov

Slovenija je bila obsojena v kar 94 odstotkih vseh primerov, enako kot Rusija. Slabše so se v tej statistični kategoriji odrezale le še Madžarska in Azerbajdžan, ki sta do zdaj izgubili v 95 odstotkih sodb, ter Ukrajina, ki je izgubila v 99 odstotkih primerov.

Na drugi strani so najmanj sodb izgubile:

- Danska (33 odstotkov),

- Švedska (41 odstotkov),

- Velika Britanija (59 odstotkov),

- Nizozemska (59 odstotkov),

- Švica (62 odstotkov).

Na sodišče v Strasbourg so se obrnili tudi Romi

Slovenija je morala zaradi sodbe sodišča v Strasbourgu sprejeti zakon o odškodninah za izbrisane, ki jim je država leta 1992 z izbrisom iz registra stalnih prebivalcev Slovenije kršila človekove pravice.

Sodišče trenutno obravnava pritožbo Romov glede zagotavljanja pitne vode. Slovenija mora do sredine septembra sodišču pojasniti, kako odgovarja na očitke o kršenju treh členov Evropske konvencije o človekovih pravicah, ker država pritožnikom ni zagotovila pitne vode in sanitarij, čeprav so oblasti dolga leta tolerirala nelegalna romska naselja.

Maja letos pa je sodišče med drugim pritrdilo tožnici, ki je vložila tožbo zoper Slovenijo zaradi dolgotrajnosti postopka na sodišču v primeru tožbe zaradi spolnega napada. Sodišče v Strasbourgu je tožnici pritrdilo, da oblasti niso zagotovile hitre preiskave in pregona ter da je med kazenskim postopkom niso zaščitile. Prisodilo ji je 9.500 evrov odškodnine in štiri tisoč evrov sodnih stroškov.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin