Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
22. 1. 2019,
18.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

15

Natisni članek

Slovenija nakup konzulat Trst

Torek, 22. 1. 2019, 18.02

5 let, 2 meseca

Cerar bi selil konzulat v Trstu

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

15

Trst | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Generalni konzulat Slovenije v Trstu trenutno najema poslovne prostore, a je po oceni zunanjega ministrstva najemnina previsoka, prostori so potrebni obnove, poleg tega so preveliki glede na potrebe konzulata. Zato zunanje ministrstvo Mira Cerarja zdaj vladi predlaga nakup novih prostorov deset minut hoje stran, ki bo stal 790 tisoč evrov.

Tržaško pristanišče ima po mnenju zunanjega ministrstva, ki ga vodi Miro Cerar, "izjemen pomen zlasti s političnega, gospodarskega in konzularnega vidika ter zaradi skrbi za Slovence v zamejstvu". | Foto: Reuters Tržaško pristanišče ima po mnenju zunanjega ministrstva, ki ga vodi Miro Cerar, "izjemen pomen zlasti s političnega, gospodarskega in konzularnega vidika ter zaradi skrbi za Slovence v zamejstvu". Foto: Reuters Slovenija za tržaški konzulat od leta 1995 dalje najema 307 kvadratnih metrov prostorov na naslovu San Giorgio 1. Konec lanskega oktobra jim je sicer najemodajalec znižal najemnino s štiri tisoč na 3.500 evrov mesečno (ob tem je vsak mesec še za 1.500 evrov stroškov), a ministrstvo ocenjuje, da je ta še vedno previsoka glede na vrednost nepremičnine.

Poleg tega menijo, da prostori niso več primerni tudi iz drugih razlogov. Po njihovem mnenju bi bila potrebna prenova oken, ki pa je najemodajalec v sklopu trenutne prenove fasade ne načrtuje, dodajajo, da nepremičnina nima dvigala, tudi notranjost je potrebna prenove.

"Na stropovih in stenah so vidne razpoke, madeži zamakanja z zgornje etaže, električne in vodovodne napeljave niso bile obnovljene," opisujejo na ministrstvu ter dodajajo, da najemodajalec kljub obljubam še ni začel sanacije parketa v sejni sobi, ki ga je poškodoval vdor vode avgusta lani.

Prostori v Trstu so tudi preveliki glede na državna merila, ki določajo razpon velikosti poslovnih prostorov za konzulate in veleposlaništva.

Trenutna lokacija konzulata:

Bližje tržaški občini

Ker po njihovem mnenju trenutni prostori ne ustrezajo, je posebna komisija ministrstva poiskala nove, in sicer predlaga nakup poslovnih prostorov na lokaciji Via del Teatro Romano 24 (zemljevid spodaj). Prostori v velikosti 180 kvadratnih metrov so locirani slabih deset minut hoje stran od trenutne lokacije.

Če se bo vlada Marjana Šarca strinjala, bo država za nakup namenila 790 tisoč evrov (690 tisoč evrov kupnine in 100 tisoč evrov za stroške podpisa pogodbe, provizij, selitve). Kupnina torej znaša okrog 4.400 evrov za kvadratni meter.

Komisijo sta prepričali urejenost prostorov in lokacija takoj za osrednjim trgom v Trstu ter bližina občinske uprave. Glede na višino trenutne najemnine se bo naložba vrnila v dobrih 16 letih, so izračunali. Ob tem bo država plačevala še 1.200 evrov mesečnih stroškov. 

Opomba avtorice: V dokumentu ministrstva je navedeno, da so mesečni stroški 700 evrov, na vprašanje, ali je za ministrstvo sprejemljivo, da so na novi lokaciji ti precej višji - okrog 1.200 evrov -, pa so nam z ministrstva sporočili, da so trenutni stroški pravzaprav 1.500 evrov.

Ne spreglejte