SiolNET. Novice Slovenija
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija bo do konca avgusta vložila tožbo proti Evropski komisiji

0,85

termometer

Teran
Foto: STA

Slovenija bo tožbo proti Evropski komisiji zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran vložila najpozneje do konca avgusta, je danes v Bruslju sporočil kmetijski minister Dejan Židan. Akt za dodelitev izjeme bo predvidoma začel veljati v sredo, rok za vložitev tožbe se izteče 19. septembra, je še pojasnil minister.

Židan je danes na zasedanju kmetijskih ministrov EU v Bruslju uradno obvestil, da bo Slovenija tožila Evropsko komisijo zaradi uveljavitve delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški, ki je predvidena v sredo. Slovenski minister je v daljšem govoru znova izpostavil slovenske postopkovne in vsebinske argumente proti izjemi, vključno z mnenjem, da je komisija prekoračila svoje pristojnosti.

Delegirani akt je mogoče zavrniti z absolutno večino

Zahtevano večino za zavrnitev akta je bilo po Židanovih navedbah nemogoče dobiti, so se pa oglasile Italija, Francija, Madžarska in Slovaška, ki so vse podvomile o takšnemu načinu podeljevanja izjem. Delegirani akt je mogoče zavrniti z absolutno večino v Evropskem parlamentu ali s super kvalificirano večino članic, kar pomeni, da bi moralo proti glasovati 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva.

Zahtevano večino je v primerih, ko gre za interes dveh članic, izjemno težko pridobiti, saj se načeloma države ne želijo izpostavljati in postavljati po robu komisiji, če ne gre za njihove lastne interese.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin