Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 2. 2015,
18.02

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sladkor Ormož Slovenija tožba Dejan Židan

Četrtek, 12. 2. 2015, 18.02

4 leta, 5 mesecev

Slovenija bo pravico glede Tovarne sladkorja Ormož iskala na Sodišču EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je dala državnemu pravobranilstvu usmeritve za ničnostno tožbo na Sodišču EU zoper lanski sklep Evropske komisije, da mora Slovenija vrniti 8,7 milijona evrov pomoči Tovarni sladkorja Ormož.

Vlada meni, da je bila ohranitev silosov za skladiščenje sladkorja predvidena, zato ni šlo za kršitev pogoja za popolno odstranitev proizvodnje.

Evropska komisija trdi eno ... Evropska komisija je leta 2010 v ormoški tovarni opravila revizijo, v okviru katere je ugotovila, da program ni bil ustrezno izveden, saj niso porušili silosov za shranjevanje sladkorja, tako da ni šlo za popolno, ampak le za delno odstranitev proizvodnih zmogljivosti. Komisija zato od Slovenije terja vračilo 25 odstotkov izplačane pomoči, to je 8,7 milijona evrov.

Kot urad vlade za komuniciranje pojasnjuje v sporočilu za javnost po seji vlade, se Slovenija s stališčem Bruslja ne strinja, saj je bila v Sloveniji predvidena možnost ohranitve dejavnosti pakiranja in odpreme sladkorja, za kar so potrebni silosi in naprave za pakiranje.

Ohranitev delovanja pakirnice in silosov, ki so ves čas v uporabi, zato ni bila v nasprotju z evropskimi predpisi in zahtevanimi pogoji za popolno odstranitev proizvodnih zmogljivosti.

... slovenska vlada nekaj drugega Slovenija je po pojasnilih vlade s pisnimi in ustnimi stališči aktivno sodelovala tudi v postopku pred Sodiščem EU, ko je to o podobnem vprašanju odločalo na prošnjo italijanskega sodišča.

Sodišče EU je takrat po vladnih navedbah presodilo, da silosi predstavljajo proizvodne zmogljivosti, ki jih je treba odstraniti za pridobitev celotne pomoči za ukrep prestrukturiranja sladkorne industrije. Obenem je dopustilo možnost, da obveznost odstranitve ne velja za silose, ki so se uporabljali le za skladiščenje kvotnega sladkorja drugih proizvajalcev ali kvotnega sladkorja, odkupljenega od drugih proizvajalcev.

V zvezi s tem je nato komisija sprejela stališče, da je ključno obdobje za presojo obstoja teh izjem obdobje pred začetkom programa prestrukturiranja, ne trenutek, ko se proizvodnja ustavi in tovarna zapre, še pojasnjujejo na vladnem uradu za komuniciranje in dodajajo, da je bil ves sladkor v silosih v tistem času iz lastne proizvodnje ormoške tovarne.

"Slovenija ni imela jasnih in nedvoumnih razlogov za zahtevo po odstranitvi spornih silosov" Vlada izpostavlja tudi nesorazmernost predvidene finančne korekcije v sklepu Evropske komisije, saj ob "ohlapnem oziroma nenatančnem besedilu relevantne zakonodaje EU" Slovenija ni imela jasnih in nedvoumnih razlogov za zahtevo po odstranitvi spornih silosov, takšno nejasnost zakonodaje pa naj bi potrjevala tudi omenjena sodba Sodišča EU.

Slovenija tako meni, da je bila popolna odstranitev proizvodnih zmogljivosti v Sloveniji izvedena v skladu z vsemi veljavnimi predpisi. Nekdaj edina slovenska tovarna sladkorja je namreč dokončno in popolno ustavila proizvodnjo sladkorja, opustila celotno kvoto za proizvodnjo sladkorja, zaprla tovarno, v celoti odstranila proizvodne zmogljivosti ter vzpostavila dobre okoljske pogoje na lokaciji tovarne.

Na območju Slovenije proizvodnja sladkorja ni več mogoča, v celoti pa je bila ukinjena tudi pridelava sladkorne pese. Se pa pojavljajo želje po njuni obuditvi, ko bodo leta 2017 v EU padle sladkorne kvote.

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je za ukrepe prestrukturiranja sladkorne industrije v letih 2008 in 2009 Tovarni sladkorja Ormož skupaj izplačala 34,8 milijona evrov sredstev.

Dejan Židan: Mislim, da imamo možnost, da tudi zmagamo Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je pojasnil, da je ministrstvo vložitev tožbe vladi predlagalo po posvetovanjih z agencijo za kmetijske trge in pravniki.

"Vesel sem, da smo se tako odločili. Pri tem ne predvidevamo nekih pomembnih stroškov za Slovenijo, ker bodo postopek vodili naši pravniki, naše državno pravobranilstvo, pomagali pa jim bodo pravniki iz agencije za kmetijske trge in ministrstva. Mislim, da imamo možnost, da tudi zmagamo," je dejal.

Kot je pojasnil, je bil evropski pravni red iz leta 2006, ki je govoril o sladkorni reformi, napisan nejasno. "To je pomembno pravno dejstvo, saj evropski pravni red temelji na tem, da se mora, če se odkrije kakšna nepravilnost, ki je posledica nejasno napisanega evropskega pravnega reda, to upoštevati pri izreku kazni," je povedal. Kazen mora biti tako nižja ali pa je ne sme biti.

Minister pričakuje, da bo postopek trajal kar nekaj časa. "To so tožbe, ki se ne merijo v dneh ali tednih, ampak lahko trajajo tudi nekaj let," je dejal. Kljub temu meni, da je tožba prava odločitev. "Prav je, da se tudi Slovenci vedemo samozavestno, kadar mislimo, da so nam kršene pravice, in da uberemo tudi sodne poti, čeprav je naš nasprotnik Evropska komisija," je sklenil.

Ne spreglejte