Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 7. 2020,
18.47

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

2

Natisni članek

Koronavirus cepivo

Četrtek, 23. 7. 2020, 18.47

3 leta, 9 mesecev

Slovenija bi pri nabavi cepiva sodelovala z drugimi evropskimi državami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

2

Koronavirus, Covid-19, cepivo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vlada podpira pristop za pospešitev razvoja, proizvodnje in uvedbe cepiv proti novemu koronavirusu, s katerim je predlagan skupen pristop EU, ki jih predvideva strategija EU za cepiva. Zainteresirana je namreč za sodelovanje v aktivnostih za pripravo skupnega javnega naročila za nabavo cepiv proti novemu koronavirusu, takoj ko bo dostopno na trgu EU.

Vlada pozitivno ocenjuje možnost finančne podpore proizvajalcev perspektivnih cepiv prek evropskega strukturnega sklada, ki ima v ta namen zagotovljena sredstva v višini 2,7 milijarde evrov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje po današnji seji vlade, poroča STA.

Tako pozdravljajo ustanovitev usmerjevalnega odbora, kamor so članice EU, vključno s Slovenijo, že imenovale svoje predstavnike, ki bodo Evropski komisiji v pomoč pri aktivnostih, povezanih s pripravami na skupno javno naročanje cepiv.

Ob tem je vlada pooblastila ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da podpiše besedilo sporazuma med Evropsko komisijo in z državami članicami o nabavi cepiv proti novemu koronavirusu, so še sporočili po seji vlade, še poroča STA.

koronavirus
Novice Preboj: Cepivo je, kot kaže, učinkovito

Predpisovanje in izdaja zdravil s klorokinom ali hidroksiklorokinom znova brez omejitev

Vlada je danes sklenila, da preneha veljati omejitev predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokin ali hidroksiklorokin, saj da omejitev več ni potrebna. Vlada je omejila predpisovanje in izdajanje teh zdravil v začetku aprila, ko se je povečalo predpisovanje teh zdravil zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom.

Klorokin ali hidroksiklorokin sta učinkovini, ki se med drugim tudi uporabljata za zdravljenje bolnikov z boleznijo covid-19. Zato je vlada prepovedala predpisovanje in izdajanje zdravil s temi učinkovinami na samoplačniške recepte in recepte za osebno uporabo, s čimer je želela v obdobju epidemije zagotoviti zadostno preskrbo zdravil tistim bolnikom, ki ta zdravila nujno potrebujejo.

Danes je vlada to omejitev odpravila. Na podlagi mnenja Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, da je v Sloveniji dovolj zalog zdravil z učinkovino klorokin ali hidroksiklorokin, je vlada ocenila, da ukrepa omejitve predpisovanja in izdaje zdravil s tema učinkovinama nista več potrebna, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Medtem je bil odlok objavljen že v uradnem listu, začel bo veljati v petek. (STA)

Ne spreglejte