SiolNET. Novice Slovenija
0,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Beovićeva za sodelovanje deležnikov, ne pa za izstope

Skupnost socialnih zavodov izstopa iz delovne skupine za covid-19

0,82

termometer

upokojenci
Foto: Thinkstock

Upravni odbor skupnosti socialnih zavodov je sklenil, da bo skupnost s 1. avgustom izstopila iz delovne skupine za covid-19, je v Odmevih na TVS povedal v. d. sekretarja skupnosti Denis Sahernik. Skupnost namreč že ves čas opozarja, da ni ustrezne strategije za domove starejših. Na ministrstvu za delo še vedno upajo na sodelovanje, piše STA.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije naj bi se tako v skladu z danes sprejetim sklepom upravnega odbora z avgustom umaknila iz delovne skupine, saj niso bili upoštevani njihovi predlogi, je povedal Sahernik. Domovi v primeru pojava okužbe z novim koronavirusom po njegovem opozorilu strokovno pomoč potrebujejo takoj, in ne čez teden dni, piše STA.

"Obolele je treba nemudoma in brez odlašanja osamiti zunaj doma"

V skupnosti vztrajajo, da je ob pojavu okužb s koronavirusom obolele treba nemudoma in brez odlašanja osamiti zunaj doma, saj da lahko le tako učinkovito zajezijo nadaljnje širjenje okužb. "Osamitev zunaj doma ne more biti predmet vsakokratnega zamudnega dogovarjanja ali celo improvizacije, temveč potrebujemo sistemsko ureditev, ki bo takšno ukrepanje vnaprej predvidela v vseh prizadetih domovih ter jim s tem omogočila hitro odzivanje," so iz skupnosti sporočili v začetku julija.

koronavirus, koronavirus splošno Foto: Bojan Puhek

Medtem so sicer v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor ter v bolnišnicah Novo mesto in Nova Gorica vzpostavili oddelke, kamor bodo iz socialno-varstvenih zavodov začasno nameščali oskrbovance, okužene z novim koronavirusom, ki pa niso zboleli za covidom-19. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jerneja Farkaš Lainščak je danes za Odmeve ponovila, da gre za začasno namestitev prvih okuženih. Tako se lahko po njenih besedah v zavodih ustrezno organizirajo, dobijo strokovno pomoč in zagotovijo izolacijo za okužene stanovalce, piše STA.

"Gre za skupen interes"

Tudi državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič je glede tega povedal, da zaupajo zdravstveni stroki. Da je to dobra rešitev, pa sta po njegovih besedah pokazala tudi primera ukrepanja ob okužbah v domovih starejših v Vipavi in Hrastniku. Na nek način razumejo tudi stiske odgovornih v zavodih, katerim se 20 ali 30 let ni namenjalo dovolj pozornosti, zato imajo prostorske in kadrovske težave, je dodal Uršič.

Naslednji sestanek delovne skupine pri ministrstvu za delo je predviden sredi tedna, je napovedal Uršič. Na obeh ministrstvih verjamejo, da bo skupnost sodelovala, "saj gre za skupen interes", še piše STA.

Bojana Beović Foto: STA

Beovićeva za sodelovanje deležnikov, ne pa za izstope

Vodja svetovalne skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Bojana Beović je pozvala vse, ki se morajo ukvarjati z epidemijo, naj ne izstopajo, ampak naj se pogovarjajo in skupaj iščejo rešitve.

V skupnosti so izstop iz skupine napovedali, ker vztrajajo, da je ob pojavu okužb z novim koronavirusom obolele treba nemudoma in brez odlašanja osamiti zunaj doma, saj da lahko le tako učinkovito zajezijo nadaljnje širjenje okužb.

"Premeščanje vseh stanovalcev nesmiselno"

Beovićeva je dejala, da je premeščanje vseh stanovalcev domov za starejše občane v bolnišnice nesmiselno. "Tudi sicer samo okuženih ali blago bolnih ne hospitaliziramo. Način prenosa covida-19 ni tak, da bi bila hospitalizacija obvezna sama po sebi, kot bi bila na primer pri eboli," je dejala na današnji novinarski konferenci.

Poleg tega pa vseh okuženih stanovalcev nimajo kje hospitalizirati, saj bi morali zaradi prezasedenosti bolnišnic odpasti številni zdravstveni programi, ki so v veliki meri namenjeni prav isti populaciji starejših ljudi. Po njenih besedah bi bil velik nesmisel, da bi se po eni strani ljudi hospitaliziralo le zaradi potrebe po izolaciji, ki jo lahko uredijo drugje, po drugi strani pa na ta račun ne bi bili deležni obravnave, ki jo potrebujejo.

Beovićeva je kritično ugotavljala, da domovi menijo, da se jim s premeščanjem okuženih stanovalcev v druge ustanove, ne bo treba več ukvarjati s preprečevanjem okužb, saj bodo okužene prevzeli drugi, še piše STA.

Preberite še:

koronavirus, koronavirus splošno Novice V nedeljo le pet novih okužb #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin