Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2016,
10.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

3

Natisni članek

begunci migranti

Četrtek, 12. 5. 2016, 10.04

6 let, 7 mesecev

Tako je skupina 28 beguncev danes prispela v Slovenijo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

3

Prva skupina beguncev v okviru sheme za solidarnostno prerazporeditev prebežnikov v EU je danes prispela v Slovenijo. Gre za 28 beguncev iz Sirije in Iraka.

V skupini, ki je v Slovenijo prispela iz Grčije, je pet družin s 14 otroki in štirje samski moski. V državo so prispeli kot prosilci za azil, ki so postopek za pridobitev mednarodne zaščite že začeli v Grčiji, zaradi česar bodo postopke v Sloveniji izvedli relativno hitro. Vsakega prosilca bodo obravnavali individualno, zato ni nujno, da bodo dejansko dobili status begunca.

Družine z otroki bodo premeščene v Logatec

Trenutno se nahajajo v azilnem domu, kjer bodo begunci vložili zahtevo za mednarodno zaščito. Družine z otroki bodo namestili v Logatcu, samski moški pa bodo nastanjeni v azilnem domu v Ljubljani, je pojasnila direktorica direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo Nina Gregori.

Po prejemu statusa begunca bodo te osebe namestili v integracijsko hišo v Ljubljani in Mariboru, kjer bodo seznanjeni z načinom življenja v naši državi in osnovami slovenskega jezika. Pri tem sodeluje Slovenska filantropija, celoten program je vreden 480 tisoč evrov, večino sredstev pa prispeva EU. Poleg tega vsaka država članica EU za vsakega begunca, ki je premeščen, dobi 6000 evrov "glavarine", ki zadošča za osnovno oskrbo za kratek čas.

Po poteku treh mesecev uvajalne integracije bo sledila klasična integracija, je pojasnila Gregorijeva. Begunci se lahko nastanijo tudi na zasebnikih, pri čemer so upravičeni do nadomestila za takšno nastanitev v višini 288 evrov.

Skupno bo v Slovenijo prišlo 567 beguncev

Glede desetih državljanov Eritreje, ki naj bi že aprila prišli v Slovenijo, na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da so vse formalnosti urejene, s strani italijanskih organov čakajo le še informacijo, kdaj jih bodo pripeljali v Slovenijo. Naša država bo Grčiji sicer še ta teden najavila, da je pripravljena na sprejem druge skupine iz te države. Gregorijeva pričakuje, da bo nova skupina iz Grčije prispela v dveh mesecih.

Premestitev beguncev je mehanizem solidarnosti znotraj EU. V skladu z vladnim načrtom bo letos in v prihodnjem letu iz Italije in Grčije premeščenih 567 beguncev, prihode pa so razdelili na manjše skupine. 

Ne spreglejte