SiolNET. Novice Slovenija
0,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Odbor potrdil dodatne izjeme pri zaprtju trgovin

Sindikati zadovoljni: Prosti dan med tednom ni enak prosti nedelji #video

0,54

termometer

Odbor DZ za gospodarstvo je podprl dopolnjen predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije to pobudo podpirajo. 

V Levici so s poslanskimi skupinami LMŠ, SD, SAB, DeSUS in NSi uskladili rešitev, po kateri bo vsem delavcem v trgovini ob nedeljah zagotovljena pravica do počitka. Za zakon in manjša dopolnila so že vnaprej zbrali absolutno večino oziroma 46 glasov podpore, so včeraj sporočili iz Levice.

Nekaj izjem bo ostalo

Odbor za gospodarstvo, ki je danes zasedal na to temo, je sprejel dopolnilo, po katerem bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh poleg prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah in letališčih ter v bolnišnicah (kar predvideva že osnovni predlog zakona) odprte tudi prodajalne v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter tiste prodajalne velikosti do 200 kvadratnih metrov, v katerih bodo ob nedeljah in dela prostih dneh delali tisti, ki so kot samostojni podjetniki nosilci dejavnosti ali zakoniti zastopniki pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost, ali prokuristi v teh osebah, piše STA.

Luka Mesec Novice Trgovine bodo ob nedeljah zaprte. Luka Mesec zbral dovolj glasov.

"Z amandmajem smo našli rešitev, ki je dobra za obe strani," je dejal predstavnik predlagateljev novele Luka Mesec (Levica), in sicer bodo lahko delavci ob nedeljah prosti, obratovale pa bodo lahko manjše trgovine, v katerih bodo delali nosilci dejavnosti oz. zastopniki pravnih oseb sami. Hkrati rešitev ni ustavno sporna, je zatrdil, saj da ni neustavnih razlikovanj med trgovci, še piše STA.

Vlada sprememb ne podpira

Vlada predloga novele ne podpira. Kot je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, je sedaj ključen zagon gospodarstva. Pozivi zaposlenih v trgovini so po njegovem mnenju razumljivi in upravičeni, je pa vprašanje, ali je zakon primerno mesto za reševanje problematike delovnega časa. Opozoril je tudi, da se sedanje zaprtje trgovin ob nedeljah (kot ukrep ob epidemiji) ni odrazilo v zmanjšanju števila zaposlenih tudi zaradi protikoronskih ukrepov, ki ohranjajo delovna mesta, navaja STA.

V sindikatu upajo, da bo prevladala zdrava kmečka pamet

V Sindikatu trgovine Slovenije so po besedah njegovega generalnega sekretarja Ladija Rožiča veseli, da so poslanci končno prisluhnili pozivom. Verjamejo, da si ne bodo premislili. Podporo spremembam bodo znova izrazili na seji odbora DZ za gospodarstvo, ki pravkar poteka in na kateri obravnavajo predlagane spremembe zakona. "Prepričani smo, da bo prevladala zdrava kmečka pamet in se bodo trgovine ob nedeljah zaprle. Ne nazadnje se je že pokazalo, da znamo Slovenci živeti tudi brez odprtih trgovin ob nedeljah," je dejal. Prepričan je tudi, da je spremembe mogoče uresničiti brez odpuščanj, poroča STA.

Luka Mesec Foto: STA

Prosti dan med tednom ni enak prosti nedelji

Na nujnost zagotovitve prostih nedelj so danes opozorili tudi predstavniki posameznih podjetniških sindikatov. Po besedah Teje Korbar iz sindikata delavcev Mercatorja prosti dan med tednom ni enak prosti nedelji. Kot je dejala, jim proste nedelje ne bi prinesle le počitka in možnosti preživljanja prostega časa z družino, temveč tudi priložnost, "da našo minimalno plačo porabljamo tudi v turizmu in kulturi". Barbara Kranjc iz Lesnine je poudarila, da je nedelja edini dan v tednu, ko bi lahko bili prosti in bi čas preživeli z družino. "Počitek preprosto potrebujemo, saj ne moremo več," je dejala po pisanju STA.

Trgovci so zdaj prosti, ko so drugi v šolah in službi

Tudi Marko Primožič iz sindikata Montecristo je opozoril, da so zaposleni v trgovini prosti večinoma takrat, ko so njihovi družinski člani v vrtcih ali šolah oz. službah. "Konce tedna imajo proste enkrat ali dvakrat na tri mesece, takrat pa zaradi izgorelosti ne morejo kakovostno preživljati prostega časa z družino," je dejal.

Višje plačilo ne odtehta naporov ob takšni količini dela

Nekateri zaposleni so nedeljsko delo sprejemali zaradi višjega plačila, vendar se je zaradi splošne izčrpanosti zdaj oblikovalo večinsko mnenje, da višje plačilo ne odtehta naporov ob takšni količini dela, je dejala Tjaša Kozole iz Lidlovega sindikata. Argumenti Trgovinske zbornice Slovenije, ki med drugim izpostavlja ključni pomen trgovinske dejavnosti za okrepitev gospodarske rasti, so po njenih besedah "na majavih tleh". Damjana Ajd iz sindikata Spar se je strinjala, da je dodatek za nedeljsko delo prenizek, da bi odtehtal vse napore. "Odločevalce pozivamo k odgovornim odločitvam," je dodala in poudarila, da je nedeljsko zaprtje trgovin šele začetek, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin