Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2018,
18.38

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

sindikati javnega sektorja Lilijana Kozlovič Miro Cerar pogajanja

Sreda, 28. 2. 2018, 18.38

6 let, 1 mesec

Sindikati javnega sektorja pričakujejo nova vladna izhodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Branimir Štrukelj | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V sindikatih javnega sektorja pričakujejo, da bo vlada na četrtkovi seji sprejela nova izhodišča za pogajanja. Že takoj po seji vlade pa naj bi se vladni pogajalci, prvič pod vodstvom generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič, najprej srečali na pogajanjih s 16 sindikati javnega sektorja, ki so zahteve postavili skupaj, nato pa še s Svizom.

Lilijano Kozlovič je vlada za vodjo svoje pogajalske skupine imenovala prejšnji četrtek po tistem, ko se je s tega mesta umaknil minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Kozlovičeva sindikatov ni takoj klicala na pogajanja, ampak so, kot je bilo danes mogoče razumeti tudi predsednika vlade Mira Cerarja, v preteklih dneh izvedli nekatere pripravljalne sestanke s predstavniki sindikatov.

Cerar se je ločeno sestal s Štrukljem in Počivavškom

Z glavnim tajnikom Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirjem Štrukljem in vodjo koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov Jakobom Počivavškom se je ločeno srečal tudi premier sam.

Kot je pojasnil Počivavšek, so govorili o tem, kako nadaljevati pogajanja. Ta se bodo sicer z njihovo skupino sindikatov, ki je enodnevno opozorilno stavko pripravila januarja, nadaljevala v četrtek ob 14. uri. Počivavšek je poudaril, da bo ključno, kaj bo vlada sprejela na seji pred tem, in da se bodo šele po tem lahko opredeljevali.

Štrukelj: "Če bodo izhodišča enaka, bo rezultat približno enak"

Srečanje s premierjem je potrdil tudi Štrukelj in dodal, da je šlo za neformalni sestanek. V Svizu pričakujejo, da bo vlada spremenila sporna izhodišča izpred dveh tednov ter da bodo nadaljevali pogajanja. "Če bodo izhodišča ostala enaka, potem bo tudi rezultat približno enak," je dejal Štrukelj.

Dodal je, da so pogajanja s Svizom predvidena za četrtek ob 17. uri, pred tem pa bo glavni stavkovni odbor sindikata na izredni seji govoril o pripravah na izvedbo nadaljevanja splošne stavke v vzgoji in izobraževanju 14. marca.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič, ki skupaj s Sindikatom policistov Slovenije vodi stavko v policiji, je povedal, da so s Kozlovičevo imeli neformalni pogovor. Tudi policisti, ki so stavko začeli 12. februarja, pričakujejo, da bo vlada v četrtek govorila o pogajanjih ter da se bodo nato na pogajanjih sestali v prihodnjih dneh.

Nekateri sindikati še brez sestanka s Kozlovičevo

Medtem se s predstavniki Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, ki sta sredi februarja pripravila dvourno opozorilno stavko v zdravstvu in socialnem varstvu, Kozlovičeva v zadnjem tednu še ni sestala, je povedala predsednica sindikata zaposlenih v zdravstveni negi Jelka Mlakar.

Za petek je bil sicer že predhodno sklican sestanek glede kadrovskih normativov s predstavniki ministrstev za zdravje in delo. "A to je le ena zgodba, ki se sicer optimistično odvija," je dejala Mlakarjeva.

S krovno vladno pogajalsko skupino od odstopa Koprivnikarja niso v stiku. V četrtek ob 13. uri se bosta sestali vodstvi stavkovnih odborov obeh sindikatov in se bodo dogovorili o "scenariju za naprej, ki je že precej jasen", je še napovedala Mlakarjeva.

Ne spreglejte