SiolNET. Novice Slovenija
1,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikati in Levica pred državnim zborom pozivajo proti prodaji NLB #video

1,32

termometer

Medtem ko je skupni odbor DZ začel razpravo o predlogu za prodajo NLB, so se na ploščadi pred DZ zbrali nekateri predstavniki Levice, sindikatov in njihovi somišljeniki, ki so politike pozvali, naj prodaje NLB ne podprejo. "NLB je sistemska banka in mora ostati v domači lasti," je dejal Miha Kordiš iz Levice.

Skupni odbor DZ medtem na za javnost zaprti seji razpravlja o predlogu ministrstva za finance za spremembo prodajne zaveze za NLB, o izravnalnih ukrepih in o predlogu zakona za zaščito NLB. To je storil na željo vlade v odhajanju, ki želi pred odločitvijo o tej temi pridobiti še mnenje DZ, ki v novem sklicu že deluje.

NLB banka Novice Usoda prodaje in zaščite NLB še zmeraj negotova

Predstavniki Levice, Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in sindikalist Branimir Štrukelj pa so se zbrali pred DZ ter vlado in DZ javno pozvali, naj ustavi privatizacijo NLB.

"Poudarjamo, da se NLB ne proda, in želimo, da se jo spremeni v razvojno banko," je izpostavil Kordiš. Štrukelj je ocenil, da je prodaja NLB nesmiselna in neumna, saj si vsi državljani želimo živeti kakovostno življenje. 

NLB banka Posel danes Usoda NLB ostaja še naprej neznana

Shod je spremljalo okoli 20 ljudi, ki so v rokah držali transparente z napisi, kot na primer Podjetja so naša, ne damo jih!, Kapitalizem je korupcija, Proti privatizaciji, za delavsko upravljanje, Za javne banke z javnim nadzorom!, z N(ašo) L(astnino) B(arantate)! in N(e) L(azite) v B(ruslju)!

Luka Mesec iz Levice je nato v DZ poudaril, da poslanci Levice "danes ostro protestiramo proti izsiljeni prodaji NLB". Vlada v odhajanju po njegovih besedah ve, da je "to zločin in navadno popuščanje nedopustnemu izsiljevanju komisije". "Naredili bomo vse, da se ta proces ustavi in da se zaradi izsiljevanja vloži tožbo proti Evropski komisiji," je dodal.

Skupni odbor DZ brez usmeritve vladi glede NLB

Skupni odbor DZ se je seznanil s predlogom ministrstva za finance glede NLB in s tem vladi ni dal nobene usmeritve. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman bo s tem v petek vlado seznanila in ji predlagala, naj nadaljuje obravnavo tega vprašanja. "Pričakujem, da bo vlada sprejela potrebne odločitve," je dejala.

"Danes smo opravili vseobsežno razpravo o različnih vidikih izpolnjevanja prodajne zaveze v zvezi z NLB. O rezultatih same razprave, ne zgolj o zaključnem sklepu, bom v petek seznanila vlado in ji predlagala, naj nadaljuje v skladu s svojimi pristojnostmi razpravo in obravnavo obeh prekinjenih točk z dnevnega reda s prejšnjega tedna," je v izjavi za javnost po današnji seji odbora DZ povedala ministrica.

Skupni odbor DZ je razpravo za spremembo prodajne zaveze za NLB, o izravnalnih ukrepih in o predlogu zakona za zaščito NLB opravil na željo vlade v odhajanju, ki je hotela pred odločitvijo o tej temi pridobiti še mnenje DZ, ki v novem sklicu že deluje. A danes je bilo v DZ slišati kritike, da vlada s tem prelaga svojo odgovornost na poslance.

Predsednik skupnega odbora Rudi Medved (LMŠ) je dejal, da se je "odbor danes seznanil z gradivom in postopki, kar je bila tudi intenca ministrstva". "Vlada DZ ni zaprosila za mnenje, temveč za to, da se seznani s postopki, ki so pred njo. Odbor pravno-formalno ne more sprejeti nobenega zavezujočega sklepa za vlado," je povedal v izjavi po seji.

Andrej Šircelj iz SDS je ponovil, da je njihovo stališče glede prodaje NLB in izpolnjevanja zavez do Evropske komisije "popolnoma jasno že nekaj let - z vsemi spremembami, ki se dogajajo in se s postopkom zavlačuje, se potencialno cena NLB niža, kar ni dobro, saj gre na račun davkoplačevalcev". "V tej zgodbi o NLB vedno poslušamo, kako bi jo morali prodati že včeraj, sicer bo šla cena dol," pa je dejal Franc Trček iz Levice, ki se mu zdi, da je v zgodbi NLB "odprtih preveč stvari".

V današnji razpravi, ki je zaradi zaupnosti dokumentov potekala za zaprtimi vrati, sta se oblikovala dva pola. Proti prodaji je Levica, h kateri sta se nagnila DeSUS in SNS. Predstavniki Levice, Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, ZSSS in sindikalist Branimir Štrukelj so dopoldne pred DZ vlado javno pozvali, naj ustavi privatizacijo NLB.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 97
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin