Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenska vojska Gvido Novak

Četrtek, 27. 6. 2013, 14.22

8 let

Sindikat vojakov v primeru tožbe v zvezi nadurami podal poravnalni predlog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je v kolektivni tožbi zoper državo v zvezi z izplačevanjem pripravljenosti na delovnem mestu na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani podal poravnalni predlog.

Predsednik sindikata Gvido Novak je povedal, da je za vojake sprejemljiva ureditev, za katero so se že dogovorili policisti. SVS je kolektivno tožbo zoper državo na sodišče vložil novembra lani, in sicer zaradi kršenja kolektivne pogodbe za javni sektor z izplačevanjem pripravljenosti na domu, ko so pripadniki Slovenske vojske dejansko v službi, na straži, vajah ali terenskem usposabljanju.

Dodatek za čas stalne pripravljenosti v višini 20 odstotkov vrednosti delovne ure je namreč namenjen plačevanju javnih uslužbencev za čas, ko so ti doma in so pripravljeni, da v primeru, če bi bilo potrebno, odidejo v službo in pričnejo z delom. V Slovenski vojski pa se pripadnike tudi, ko so v službi in opravljajo vojaško službo na svojem delovnem mestu, od uvedbe novega plačnega sistema v avgustu 2008 plačuje kot za čas pripravljenosti, trdijo v sindikatu.

Zahtevajo izplačilo nadur za okoli 30 milijonov evrov Sindikat s tožbo zato zahteva izplačilo nadur, saj po besedah Novaka po kolektivni pogodbi ni mogoče izplačati nič drugega za prisotnost na delu izven rednega delovnega časa. Po grobi oceni gre za okoli 30 milijonov evrov.

Sindikat poleg tega v poravnalnem predlogu predlaga, da se plačevanje vojakov v omenjenih primerih za naprej uredi na enak način kot pri policistih. Vlada bo namreč do konca leta uveljavila ureditev ovrednotenja pripravljenosti na drugem kraju skladno z zakonskimi določbami, in sicer v višini 50 odstotkov urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca.

Novak je ob tem povedal, da se državna pravobranilka s poravnavo ni strinjala, vendar je sindikat kljub temu podal poravnalni predlog. Po Novakovih besedah se bo država do njega opredelila v približno enem mesecu.

Po besedah Novaka so na sodišču sicer opozorili tudi, da je glede na sodno prakso evropskega sodišča treba delovni čas, prebit na delovnem mestu, tudi če delavec počiva, obravnavati kot redni delovni čas.

Ne spreglejte