Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 11. 2023,
13.14

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

zaposlovanje odpuščanja sindikat poštarji pošta

Sreda, 15. 11. 2023, 13.14

5 mesecev, 2 tedna

Sindikat poštnih delavcev svari pred odpuščanjem zaposlenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Pošta Slovenije | Foto Pošta Slovenije

Foto: Pošta Slovenije

Sindikat poštnih delavcev (SPD) je opozoril na načrte vodstva Pošte Slovenije, po katerih naj bi število zaposlenih v prometu zmanjšali za 200. Kot so zapisali v izjavi za javnost, naj bi uprava in nadzorni svet skupaj s Slovenskim državnim holdingom (SDH) potrdila novo strategijo, ki vključuje korenito zmanjšanje števila zaposlenih.

V Sindikatu poštnih delavcev, ki je eden od dveh reprezentativnih sindikatov Pošte Slovenije, so zapisali, da so, tako kot vsi zaposleni, ponosni, da jih je raziskava zaupanja Ogledalo Slovenije uvrstila na tretje mesto, takoj za civilno zaščito in reševalci.

"Žal med tistimi 20 odstotki, ki nam ne zaupajo, ostajajo naši nadrejeni, ki načrtujejo do 200 manj zaposlenih v prometu," je zapisal pooblaščenec SPD Saša Gržinič in dodal, da se njihovi nadrejeni s to raziskavo hvalijo in njene ugotovitve uporabljajo pri promociji poštarskega poklica, sočasno pa so skupaj z državnimi lastniki potrdili strategijo, ki med drugim predvideva od 150 do 200 manj zaposlenih v prometu.

Glavna pošta
Novice Koga mika znamenita palača v središču Ljubljane?

Sindikat opozarja na nezakonit nadzor nad zaposlenimi

Razlog je, menijo v sindikatu, kot že tolikokrat prej ambicija vodstva, da se poštarski poklic približa zasebnim podjetjem ne glede na to, ali zasledovanje storilnosti vključuje prekomerne nadure, pretirane obremenitve in ne nazadnje tudi nekakovostno storitev.

Ob tem v sindikatu opozarjajo, da naj bi se nadrejeni svojih načrtov lotili z nezakonitim nadzorom nad zaposlenimi, ki naj bi jih preverjali prek signala GPS na mobilnih napravah in jim na podlagi teh podatkov očitali neupravičeno zadrževanje na dostavi.

Takšno početje je sindikat že prijavil informacijskemu pooblaščencu, skrbi pa jih, da so tovrstni pritiski na zaposlene nekaj, kar je že bilo videti v marsikaterem podjetju, torej da želi delodajalec prek ustvarjanja nemogočih pogojev za delo doseči, da ljudje sami zapustijo Pošto, preden bi prišlo do odpuščanj.

Fotografija je simbolična. | Foto: Ana Kovač Fotografija je simbolična. Foto: Ana Kovač

Krovna zakonodaja povzroča nekonkurenčnost 

Zato v SPD znova poudarjajo, da je nujno potrebna sprememba krovne zakonodaje, saj sedanja z določanjem cen storitev povzroča njihovo nekonkurenčnost, vodstvo družbe pa se želi zgledovati po podjetjih, katerih poslovni model je zniževanje stroškov dela za vsako ceno. V sindikatu opažajo, da kljub drugačnim obljubam gospodarskega ministrstva na začetku mandata še naprej ni volje za spremembo krovne zakonodaje.

Po eni strani vest o odpuščanjih, po drugi prosta delovna mesta

Na Pošti Slovenije v odzivu za časnik Večer neposredno na vprašanje o načrtovanih odpuščanjih niso odgovorili. Kot so zapisali, že dlje časa aktivno iščejo in na novo zaposlujejo prav v prometu oziroma dostavi. Prosta delovna mesta objavljajo na zaposlitvenih portalih, na svoji spletni strani in na straneh Zavoda za zaposlovanje, prav ta teden so pričeli tudi kampanjo za iskanje novih zaposlenih v dostavi, v kateri zaposleni predstavljajo poklic iz svojih izkušenj.

Nives Kragelj pošta pismonoša kuverta pismo
Trendi Preverili smo: kako je videti delovni dan pismonoše #foto

Po informacijah časnika naj bi predstavniki zaposlenih na vprašanje, ali je glede na do 200 zaposlenih manj predviden program presežnih delavcev, dobili odgovor, da ne, saj da bo šlo za mehke metode z upokojevanjem in običajno fluktuacijo, tako da tak program ni potreben.

Spremljanje zaradi varnosti in dokazil o predaji

V zvezi s trditvami o skoraj mesec dni dolgem spremljanju gibanja in dejavnosti poštarjev ene od poštnih enot z GPS-napravami, so na Pošti pojasnili Večeru, da imajo vzpostavljena dva sistema spremljanja na daljavo. Prvi je sledenje vozil, ki prevažajo pakete in vrednostne pošiljke, namenjen obvladovanju varnostnih tveganj, drugi pa sistem, ki pri oddaji poštne pošiljke odda geolokacijske koordinate z namenom dokazila o predaji pošiljke.

Za sistema so po njihovem sistemu vzpostavljeni interni akti, ki določajo, za kakšne namene se lahko podatki uporabljajo, o tem pa so vsi udeleženi zaposleni tudi seznanjeni. Pred vzpostavitvijo sistemov so opravili vse potrebne postopke v zvezi z obdelavo osebnih podatkov, tudi pri informacijskem pooblaščencu, so za časnik še dodali na Pošti, kjer z morebitno prijavo informacijskemu pooblaščencu niso seznanjeni.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah Večera naj bi strokovne službe družbe junija pripravile zapis gibanja poštarjev ene od pošt ter beležile njihove premike in morebitne napake. To naj bi se dogajalo skoraj ves mesec oziroma ob delovnih dneh, kar naj bi bila po pisanju časnika tudi vsebina prijave informacijskemu pooblaščencu.

Pošta Slovenije
Novice Skupina Pošta Slovenije lani s skoraj polovico nižjim dobičkom
Novice Bo odpuščeni lahko spet oblekel suknjo pismonoše?
Ne spreglejte