Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
20. 11. 2013,
16.33

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 20. 11. 2013, 16.33

8 let, 5 mesecev

Bo odpuščeni lahko spet oblekel suknjo pismonoše?

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Z zaslišanjem prič se je na ljubljanskem delovnem sodišču končala glavna obravnava v sporu med Igorjem Semičem in Pošto Slovenije, ki jo prvi toži zaradi odpovedi delovnega razmerja.

Igor Semič je bil pri Pošti Slovenije nekaj let zaposlen kot pismonoša, konec aprila lani pa mu je delodajalec iz krivdnih razlogov izrekel redno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Utemeljitev Pošte Slovenije: Semič je zamujal na delo, zato so mu prekinili pogodbo.

Semič vidi razloge za odpoved drugje, predvsem v tem, da je opozarjal na nepotizem ter na druge nepravilnosti, ki naj bi se dogajale v podjetju, nekdanjemu delodajalcu pa naj bi šle v nos tudi njegove zahteve po izplačilu nadur in to, da je bil dejaven kot sindikalist.

Nekdanji pismonoša je zaradi tega vložil tožbo, s katero zahteva, da bi pri nekdanjem delodajalcu lahko spet zasedel staro delovno mesto in oblekel suknjo pismonoše.

Zaslišani še zadnji priči Na današnjem naroku, zadnjem v okviru glavne obravnave, je sodnica Gordana Skočič na predlog Pošte Slovenije kot priči zaslišala voznika poštnih vozil, ki sta razvažala pošto v poštni enoti 1116, kjer je kot pismonoša delal tudi Semič.

Šofer poštnega vozila Andrej Župec je iz poštne enote 1116 občasno razvažal pošto, ki so jo za odvoz pripravili pismonoše, tudi Semič, v depoje.

Najpogosteje naj bi zamujal Semič Razvoz je navadno začel okoli osme ure zjutraj. Kadar so pismonoše zamujali s pripravo pošte, je odpeljal le tisti del, ki je bil pripravljen za razvoz, potem pa se je vrnil po preostalo pošto, je pojasnil Župec.

"Največkrat je s pripravo pošte za razvoz zamujal ravno Semič, drugi pa redko, predvsem takrat, ko so morali pripraviti veliko reklamnega gradiva."

Zakaj je Semič z delom zamujal, Župcu ni poznano. So se pa po njegovih besedah drugi pismonoše zaradi Semičevega zamujanja pritoževali. Sam je zaradi vračanja po pošto, ki ni bila pripravljena ob dogovorjeni uri, delo končeval pozneje, kot bi sicer.

Semič ni zamujal nič pogosteje od drugih Priča Gregor Pajk Semiča pozna le na videz, podobno tudi druge pismonoše, saj je kot šofer pošto iz enote 1116 vozil le vsakih nekaj mesecev po en teden, kadar je po sistemu kroženja prišel na vrsto.

Pajk je pred tričlanskim senatom povedal, da je pošto v depoje navadno začel razvažati okoli pol devete zjutraj, občasno tudi prej ali pozneje, odvisno od tega, ali je bila pošta, za katero so bili zadolženi pismonoše, že pripravljena.

Podobno kot Župec je tudi Pajk povedal, da je v primeru zamude najprej odpeljal prvo pošiljko, zatem se je vrnil po tisto, kar je še ostalo. S pripravo pošte za razvoz v depoje je občasno zamujalo več poštarjev, med njimi tudi Semič, a nič pogosteje kot drugi pismonoše, je povedal Pajk. Tudi mu ni znano, da bi se zaradi počasnosti Semiča pri pripravi pošte kdo pritoževal.

Pravi vzrok odpovedi je opozarjanje na nepotizem, trdi Semič Odpuščeni Semič je prepričan, da je pravi vzrok odpovedi pogodbe o zaposlitvi ta, da je opozarjal na nepotizem pri zaposlitvi Karmen Nebec Hauc, svakinje takratnega generalnega direktorja Pošte Slovenije Aleša Hauca. Nebec Haučevo naj bi po trditvah Semiča zaposlili kot namestnico direktorja poslovne enote Ljubljana, to delovno mesto pa so ustvarili prav zanjo, zatrjuje Semič.

Glavna obravnava končana, sodba po pošti Glavna obravnava na sodišču se je z današnjim zaslišanjem prič končala, sodnica namreč ni sprejela tožnikovega predloga, naj ga sooči z Blaženo Ciboci, ki je pričala na enem od prejšnjih narokov, zavrnilo je tudi predlog Pošte Slovenije, naj na prostor za priče povabi še tri druge šoferje, ki so razvažali pošto v enoti 1116.

Odločitev sodišča bosta Semič in Pošta Slovenije prejela po pošti.

Ne spreglejte