SiolNET. Novice Slovenija
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikat policistov imenoval stavkovni odbor

0,06

termometer

Policija |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je zaradi zaostrovanja sindikalnih aktivnosti na torkovi seji imenoval stavkovni odbor, so sporočili iz SPS. Ocenjujejo namreč, da vlada krši stavkovni sporazum in se izogiba uresničevanju sprejetih zavez, socialni dialog pa je na najnižji možni točki v zgodovini.

policija Novice Policijski sindikat toži ministrstvo za notranje zadeve

"Vlada in ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) s svojimi dejanji več kot očitno izkazujeta zavestno namero izogibanja prevzema obveznosti, ki sta jih prevzela s podpisom sporazuma," so zapisali v sporočilu za javnost. To po njihovi oceni dokazuje dejstvo, da vlada in ministrstvo v dveh tednih nista odgovorila na zahtevo SPS glede sredstev za povečan obseg dela ter skupen poziv SPS in Policijskega sindikata Slovenije (PSS) glede izvrševanja sporazuma.

Zataknilo se je pri plačilu

"Kaplja čez rob pa so nedvomno javno izrečene (milo rečeno) škandalozne izjave ministra za notranje zadeve, ki je javno že napovedal rezultate revizije, ki se sploh še ni začela, in vse z namenom prikrivanja lastnih napak MNZ," so kritični v sindikatu.

V SPS zato ocenjujejo, da vlada in MNZ že kršita sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, zato so, kot so zapisali, "dolžni sprejeti vse ukrepe, da zagotovimo pravilno izvajanje sporazuma ter preprečimo ponovne enostranske posege ali razlage s strani vlade in MNZ". | Foto: V SPS zato ocenjujejo, da vlada in MNZ že kršita sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, zato so, kot so zapisali, "dolžni sprejeti vse ukrepe, da zagotovimo pravilno izvajanje sporazuma ter preprečimo ponovne enostranske posege ali razlage s strani vlade in MNZ".

Minister Boštjan Poklukar je namreč odredil izredno revizijo zaradi previsokih januarskih izplačil policistom iz naslova projekta varovanja schengenske meje. V stavkovnem sporazumu so vlada in sindikati zapisali, da bodo ti policisti upravičeni do plačila delovne uspešnosti z naslova povečanega obsega dela, zataknilo pa se je pri različnem razumevanju, ali so v to vrednost vključeni tudi stroški delodajalca.

V SPS zato ocenjujejo, da vlada in MNZ že kršita sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, zato so, kot so zapisali, "dolžni sprejeti vse ukrepe, da zagotovimo pravilno izvajanje sporazuma ter preprečimo ponovne enostranske posege ali razlage s strani vlade in MNZ".

Zavračajo očitke, da gre za izsiljevanje

Socialni dialog z MNZ je po njihovih navedbah na najnižji možni točki v zgodovini. "Vodstvo MNZ več kot očitno ne razume, da je socialni dialog nujen in potreben, saj je odgovorno za zagotavljanje varnosti prebivalcev Slovenije in schengenskega območja," so še zapisali. Prav tako vodstvo ministrstva po njihovem mnenju ne razume, da "podpisani sporazum ni oblastni akt države, ki si ga lahko razlagajo sami, temveč da gre za dogovor s socialnimi partnerji".

Policija | Foto: STA Foto: STA

V SPS tudi že vnaprej zavračajo pričakovane očitke, da gre za izsiljevanje sindikata. "Policisti smo v vsakem trenutku dolžni zagotavljati zakonitost, zato to utemeljeno enako pričakujemo tudi od vlade in ministrstva za notranje zadeve. Zahtevati izvrševanje podpisanega dogovora ni izsiljevanje, kot ga poskušajo z všečnimi besedami prikazati politiki, temveč gre zgolj za zagotavljanje zakonitosti, za katero je v prvi vrsti odgovorna vlada," so še poudarili.

Policijski sindikat Slovenije zaenkrat stavkovnega odbora ni imenoval. Kot je dejal njegov predsednik Radivoj Uroševič, sodelujejo v pogajanjih z vladno stranjo, nov sestanek pa je predviden za četrtek. Sicer pa, je dodal, mora pri njih takšno odločitev sprejeti svet sindikata.

Po zagotovilih MNZ realizirane vse točke stavkovnega sporazuma, razen ene

Odločitev Sindikata policistov Slovenije, da znova imenuje stavkovni odbor, je legitimna odločitev sindikata, je povedala državna sekretarka na notranjem ministrstvu Melita Šinkovec. Ob tem pa je zagotovila, da so na vladni strani doslej realizirali vse točke stavkovnega sporazuma, razen ene (t. j. karierni sistem policistov), o kateri se s sindikatoma tedensko pogajajo. 

Državna sekretarka je v izjavi, ki jo je podala po koncu današnjih pogajanj v javnem sektorju, ponovila, da se vlada vedno pogaja o celotnem znesku in mora predvideti celoten znesek javnofinančnih izdatkov. To je na centralnih pogajanjih, kamor so vabljeni vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja, vključno z obema policijskima, tudi večkrat obrazložila.

Kar pa zadeva revizijo, so po njenih besedah na ministrstvu ob prvih izplačilih ugotovili, da je prišlo do nekaterih napak. Revizija bo pogledala, kje je do napake prišlo oziroma kaj je bil razlog zanjo, je pojasnila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin