SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Simoniti: Nacionalni interes in slaba družba

2

termometer

Diplomat in profesor Iztok Simoniti je poudaril, da bi si morala država prigarati lojalnost državljanov z uresničevanjem ustave, ki definira nacionalni interes, ki ima zunanjo in notranjo raven.

V pogovoru za Sobotno prilogo Dela se je dotaknil tudi predvolilnega dogajanja v Sloveniji in poudaril, da "politika oži svobodo, trenutno v obliki volilnih obljub, da bo država vitkejša; to pomeni še bolj nesposobna, da zaščiti temeljne pravice državljanov".

"Preprečevati moramo nepravičnost" "Prihodnja oblast bo najprej stanjšala svobodo medijem, da bo imela lažje delo. S tem upada politični razlog za obstoj države. V krizi ne smemo zmanjševati svobode, temveč moramo preprečevati nepravičnost," opozarja nekdanji svetovalec predsednika republike.

"Protidemokratičnost slovenske politike je že dolgo vidna. Politiki se namreč mnogo lažje sporazumejo o tem, kar demokracijo uničuje, kot pa o tem, kar demokracijo krepi," je še kritičen Simoniti in poudarja, da preteklost Slovence še vedno razdvaja.

"Potrebno je biti zelo pozoren na spremembe v EU" Na zunanjepolitičnem področju bi morala Slovenija po njegovih besedah največ energije nameniti EU in Natu. "Potrebno je biti zelo pozoren na spremembe v EU, "zaradi katerih se lahko spremeni mednarodni red. Mislim, na napovedi o Evropi različnih hitrosti. Od 1990 smo porabili že dvajset let, pa Evropa ni niti geopolitični niti razvojno jasna. Ne pozabimo zgodovinske izkušnje, kako države nastajajo in izginjajo; to se je v prejšnjem stoletju v Evropi zgodilo štirikrat, vedno z velik nasilja".

Simoniti je kritičen do ameriškega veleposlanika Zelo kritičen je tudi do ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomellija. Glede njegovega pogovora za tednik Reporter oktobra letos, v katerem je dejal, da je težava Slovenije korupcija na visokih položajih, je dejal, da ga kot državljan šteje kot vmešavanje v predvolilno kampanjo na strani ene opcije, kot diplomat pa ga razume kot opozorilo. Po njegovem mnenju tudi niso naključje ocene v ameriških depešah, ki so pricurljale v javnost, in sicer, da je Dimitrij Rupel "nepredvidljiv, impulziven, aroganten, potreben nadzora, čudno neobrušen. "Tako ZDA opozarjajo države in jih preizkušajo," je še dejal Simoniti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin