Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2015,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

gripa cepljenje

Torek, 10. 11. 2015, 15.01

8 let

Sezona gripe je pred vrati, precepljenost v Sloveniji najnižja v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S hladnimi meseci prihaja tudi sezona gripe. Posamezne primere so že zaznali, vrhunec okužb se pojavi takoj po novem letu. Število cepljenih je nizko.

Marta Grgič Vitek z nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je na današnji novinarski konferenci povedala, da je število cepljenih proti gripi v Sloveniji v zadnjih letih izjemno nizko. Sicer trenutno najbolj prevladujejo okužbe dihal, značilne za ta letni čas.

Pomemben je zdrav način življenja Vitkova je dejala, da se okužbam najlažje izognemo z zdravim načinom življenja in s krepitvijo splošne odpornosti, najučinkoviteje pa z izogibanjem zaprtim prostorom in vsakoletnim cepljenjem.

Bolezen se začne z vročino in lahko traja dva tedna Pri gripi zbolimo v roku enega do treh dni po stiku z okuženim. Začne se nenadno, z mrzlico, vročino, bolečinami v grlu in mišicah ter s slabim počutjem.

Tretji dan nastopi prizadetost dihal. Običajno vročina traja pet dni, slabo počutje pa do dva tedna, je o simptomih povedal predstojnik ljubljanske infekcijske klinike Franc Strle. Kot pravi, večina gripo preboli brez večjih težav, nekateri pa imajo težave dlje in približno 0,1 odstotka obolelih zaradi nje umre.

Tudi ljudje s prekomerno težo so med bolj ogroženimi skupinami Cepljenje priporočajo vsem, še posebej tistim, pri katerih lahko pride do zapletov ob okužbi, na primer pri bolnih, pri mlajših od dveh let in starejših od 65 let.

Kot je povedal Franc Strle, predstojnik ljubljanske infekcijske klinike, med tvegane spadajo tudi nosečnice, porodnice v prvih dveh tednih po porodu in predebeli ljudje, ki bi še posebej potrebovali zaščito.

Kot je povedala Grgič Vitkova, je precepljenost v Sloveniji med najnižjimi v Evropi in še upada. V zadnjem letu se je proti gripi cepilo 68 tisoč oseb, kar je manj kot 4 odstotke prebivalstva.

Cepljenje stane 12 evrov, vsak pa se lahko cepi pri svojem izbranem zdravniku. Do popolne zaščite pride po 14 dneh.

Ne spreglejte