Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 5. 2020,
18.05

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,86

81

Natisni članek

protest vlada kolesar

Petek, 29. 5. 2020, 18.05

3 leta, 10 mesecev

Po ulicah mest so se spet zapeljali kolesarski protestniki #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,86

81

V različnih mestih po državi so se že šesti petek zapored zbrali protivladni protestniki. Najbolj množičen kolesarski protest je bil tudi tokrat v prestolnici. Na Trgu republike so se poleg protestnikov zbrali tudi podporniki aktualne vlade. Policija je danes protestnikom, ki so kazali transparente z domnevnimi žaljivimi vsebinami, pisala globe.

protesti
Novice Že peti petek zapored več tisoč ljudi protestiralo proti vladi #foto #video

Tudi šesti petek zapored se je več tisoč kolesarjev s transparenti, zvončki in hupami odpravilo na ulice slovenskih mest. Policisti, ki so pretekle proteste spremljali večinoma mirno in zagotavljali varnost, pa so danes v Ljubljani pisali globe in popisovali ljudi, ki so imeli ob sebi transparente z domnevno žaljivimi vsebinami, je poročal Dnevnik. 

Vseslovenski protesti so se začeli kot akcije z balkonov v obdobju epidemije bolezni covid-19, aprila, ko je vlada sprostila prve ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, pa so se protestniki podali na kolesa. Proteste prek spletnih družbenih omrežij usklajuje več iniciativ in posameznikov, piše STA.

V prestolnici osrednje prizorišče Trg republike

V Ljubljani je bilo osrednje prizorišče protestov znova Trg republike, ki so ga tudi tokrat policisti ogradili. Protestniki so svoje transparente z okoljevarstveno vsebino v obliki špalirja razvili tudi pred predsedniško palačo in poslopjem vlade.

Še pred večernim protestom so se protestniki popoldne zbrali tudi pred sedeži koalicijskih strank, kjer so zahtevali odstop vlade, pred sedežem SMC v bližini državnega zbora (DZ) pa je prišlo tudi do manjšega incidenta s policijo po pisanju protestnikov po tleh s kredo. Protestniki so upoštevali tudi navodila s socialnih omrežij in nestrinjanje z vlado izrazili s tem, da so slovenskemu parlamentu simbolično obrnili hrbet, in to ravno v času, ko je DZ sprejemal tretji paket protikoronskih ukrepov.

Kolesarjev manj kot na preteklih protestih

Ugibanja o številu protestnikov so sicer zelo različna, a enotno je mnenje, da je bilo "kolesarjev" tokrat na ulicah manj kot na preteklih protestih. So pa protestniki tudi nekoliko razširili krog kolesarjenja. Protesti pa tudi tokrat niso bili samo v Ljubljani, ampak tudi v drugih slovenskih mestih, na primer v Mariboru, Celju, na Ptuju in v Slovenj Gradcu. V središču Maribora se je po navedbah časnika Večer zbralo več kot 600 ljudi.

Utrinki z današnjih protestov:

Fotogalerija
1 / 36

Slovenskim "kolesarjem" so podporo danes izrekli tudi somišljeniki v nemški prestolnici Berlin. Kot so zapisali v vabilu na protest na spletnem družbenem omrežju Facebook, se "Slovenke in Slovenci v Berlinu ... pridružujemo protestnemu pozivu k odstopu vlade Janeza Janše". Prisotnost je napovedalo nekaj 10 ljudi.

Protestniki so do vlade kritični zaradi vrste potez, med drugim domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme za boj proti bolezni covid-19, številnih kadrovskih menjav, večanja pooblastil policije, prizadevanj za pošiljanje vojske na meje, napadov na novinarje ter omejevanja dela nevladnih okoljskih organizacij v protikoronski zakonodaji. Nekateri so na transparentih danes pozivali tudi k odstopu vlade, še navaja STA.

Tomaž Štih
Mnenja Politkolesarji so težava, ne rešitev!
Ne spreglejte