SiolNET. Novice Slovenija
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šef UKC Ljubljana: Na ta način smo rešili preko dva tisoč življenj #video

0,16

termometer

Na današnji dan pred 30 leti so v UKC Ljubljana začeli zdravljenje s presaditvijo krvotvornih matičnih celic. Gre za enega najbolj učinkovitih, pri nekaterih bolnikih pa tudi za edini način zdravljenja, s katerim so zdravniki doslej rešili preko 2000 življenj, je ob jubileju povedal generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder.

Na strokovnem srečanju je Šabeder čestital zdravnikom, ki so v minulih treh desetletjih s presaditvijo krvotvornih matičnih celic rešili več kot 2000 življenj, med njimi tudi 150 otroških. Ob tem je izpostavil primarija Jožeta Pretnarja, ki je bil "motor začetka tega zdravljenja" na UKC Ljubljana.

"Ponosni ste lahko na vrhunske rezultate dela na tem področju tako pri odraslih kot otrocih. Vaši strokovni dosežki odmevajo tako v Sloveniji kot tudi v tujini," je dejal zbranim.

UKC Ljubljana Novice Vodstvo UKC Ljubljana zaradi financiranja raziskovalnih projektov prejelo grožnje

Število bolnikov narašča

Ob tem je še izpostavil, da število bolnikov vsako leto narašča, s tem pa narašča tudi prostorska stiska na hematološkem oddelku. Kot je dejal, so lani za to problematiko našli kratkoročno rešitev z dvema novima prostoroma na polikliniki. "Na mizi pa imamo pripravljene tudi načrte za nekoliko bolj dolgoročno rešitev - obnovo objekta v neposredni bližini urgence in pediatrične klinike, kjer bi dobili nove prostore za hematološke bolnike," je še dejal.

UKC Ljubljana Novice Omejitev obiskov tudi na travmatoloških oddelkih UKC Ljubljana

V kasnejši izjavi novinarjem je dejal, da je za zdaj še težko napovedati, kdaj bi lahko projekt zaključili. Ob prostorskih izzivih za dnevni hosiptal pa se po njegovih besedah na določenih segmentih srečujejo tudi s pomanjkanjem subspecialistov, kjer bodo morali popolniti kapacitete.

Po besedah predstojnika kliničnega oddelka za hematologijo interne klinike Sama Zvera je ekipa mlada in zagnana, zaradi nespametne zaposlovalne politike v preteklosti pa imajo manko izkušenih strokovnjakov in bodo te poskušali pridobiti na novo. Poudaril je tudi, da je treba narediti vse, da se za bolnike zagotovijo optimalni prostori.

Šarec: Samo človek z veliko začetnico lahko rešuje življenja

Strokovnega srečanja se je med drugim udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec. Dejal je, da je zdravljenje s presaditvijo krvotvornih matičnih celic dejanje, ki zahteva neizmerno odgovornost. "Nikoli ne bomo mogli biti dovolj hvaležni vsem, ki rešujete življenja vsak dan," je dejal.

Zdravnike je še nagovoril, naj jim tudi v bodoče ne zmanjka srca in energije za opravljanje njihovega poslanstva. "Potrebna je duša, srce, volja, predvsem pa je za opravljanje takega poslanstva treba biti človek. Samo človek z veliko začetnico lahko rešuje življenja na račun svojih prostih ur, družine in drugih odrekanj," je še dejal.

UKC Ljubljana Novice Sodišče o smrti pacienta: Zdravnika UKC Ljubljana sta storila napako

"Ampak kdor je rešil le eno življenje, je rešil svet"

Ob tem je zdravnike sicer spomnil, da ne bodo mogli rešiti vseh življenj. "Ampak kdor je rešil le eno življenje, je rešil svet," je spomnil s talmudskim izrekom.

Današnja obletnica pa po besedah predsednika vlade kaže, da v UKC in v slovenskem zdravstvu vendarle "ni vse tako slabo, kot vsak dan poslušamo, in da so tudi zelo dobri programi, zelo dobri oddelki". Seveda ostaja še kakšna težava in verjame, da jo bodo tudi rešili, je povedal v izjavi novinarjem.

Glede pozivov za nove prostore pa je pojasnil, da so si danes stavbo ogledali, po projektantski oceni bo potrebnih med devet in deset milijonov evrov. "Treba bo najti ta sredstva in enkrat to investicijo tudi zaključiti, saj omogoča boljšo obravnavo pacientov, kar je vsem v interesu," je dejal premier. Obljub, kdaj bo to, pa ni mogel dajati. Po njegovih besedah smo bili v Sloveniji predolgo priča praksam, da so nekateri postavljali datume, potem pa tega ni bilo.

"Napredek medicine odvisen tudi od posameznikov, ki to poslanstvo nosijo v sebi"

Minister za zdravje Samo Fakin se je v izjavi navezal na besede predstojnika oddelka Zvera o začetkih programa. Začel se je z voljo, željo posameznika, je dejal Fakin. Morda je to tudi odgovor za slovensko zdravstvo, da rabimo več ljudi, ki bodo kaj naredili zaradi lastne radovednosti, poslanstva. "Ni vse v denarju in delnicah, ampak je napredek medicine odvisen od posameznikov, ki to poslanstvo nosijo v sebi," je med drugim še menil minister.

Presaditev krvotvornih matičnih celic je ena od najbolj razširjenih oblik celičnega zdravljenja. Danes je z rutinsko presaditvijo mogoče zdraviti več kot 70 malignih in nemalignih bolezni, pri nekaterih hematoloških bolnikih je to še vedno glavna terapevtska in pogosto edina možnost za ozdravitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin