Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 4. 2023,
10.35

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

6

Natisni članek

plača tožilec sodnik

Sreda, 26. 4. 2023, 10.35

1 leto

Se sodnikom kljub prelomu vladne obljube obeta ukinitev plačnih nesorazmerij?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

6

Sodniki | Sodniki so po neuradnih informacijah z ministrstvom za javno upravo zbližali stališča. | Foto Ana Kovač

Sodniki so po neuradnih informacijah z ministrstvom za javno upravo zbližali stališča.

Foto: Ana Kovač

Vlada je pravosodnim funkcionarjem obljubila začasni dodatek v vrednosti 600 evrov bruto, kasneje je obljubo prelomila. Po poročanju Dnevnika naj bi pogovori med sodniki in ministrstvom za javno upravo vendarle obrodili sadove in odpravili plačna nesorazmerja. 

Ideja o začasnem dodatku v višini 600 evrov bruto, ki naj bi ga prejeli pravosodni funkcionarji in s katerim naj bi odpravili plačna nesorazmerja do prenove plačnega sistema v javnem sektorju, naj bi že skopnela, a po informacijah časnika Dnevnik ni tako. Kot so izvedeli, sodnikom na povišanje plač ne bo treba čakati do leta 2027, temveč bodo povišico dočakali že leta 2024. 

Vlada je konec januarja v državni zbor vložila predlog zakona o začasnem dodatku za sodnike in državne tožilce, vendar ga je že čez nekaj dni zaradi pripomb zakonodajno-pravne službe državnega zbora umaknila. 

Sodniki so po neuradnih informacijah z ministrstvom za javno upravo zbližali stališča, kar pomeni, da bi sodniške in tožilske plače bile lahko urejene v kratkem. Po neuradnih, vendar zanesljivih informacijah časnika Dnevnik je ministrstvo za javno upravo že pripravilo predlog, do katerega se bodo v sodstvu v teh dneh opredelili in po prvomajskih praznikih ministrstvu podali morebitne pripombe.

Na Dnevniku so izvedeli, da predlog ministrstva bolj kot ne sledi odpravi plačnih nesorazmerij, na katera so v sodniškem društvu in na vrhovnem sodišču opozarjali že dlje časa. Analiza sodstva je pokazala, da ima sodnik na začetku kariere v povprečju več kot osem plačnih razredov slabšo plačo od najslabše plačanega poslanca državnega zbora, kar naj bi po predlogu ministrstva odpravili. Izvedeli so tudi, da naj bi bili sodniki ponovno upravičeni tudi do dodatka za nezdružljivost funkcij.

Na ministrstvu za javno upravo so za STA potrdili, da so sodniški strani posredovali predlog novih uvrstitev sodnikov v plačne razrede. Po njihovih pojasnilih se posredovani predlog nanaša zgolj na sodnike, naslednja pogajanja pa bodo v ponedeljek, 8. maja, so navedli.
sodišče, zatožna klop
Novice Sodniki: Če vlada ne odpravi plačnih nesorazmerij, sledijo dodatni ukrepi. To jim odgovarja Robert Golob.
vrhovno sodišče
Novice Pripombe na zakonski osnutek o sodniških plačah znane še ta teden
Ustavno sodišče
Novice Morebitna izločitev vseh predlaganih ustavnih sodnikov v zadevi RTVS bi pripeljala ustavno sodišče na mejo sklepčnosti

 

Ne spreglejte