Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 12. 2020,
11.29

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,32

34

Natisni članek

Natisni članek

vloga za prijavo interesa za cepljenje proti COVID-19 cepljenje

Torek, 8. 12. 2020, 11.29

3 leta, 10 mesecev

Vloga za prijavo interesa za cepljenje proti covid-19

Se nameravate cepiti proti covid-19? Izrazite interes na spletu. #obrazec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,32

34

Vlada je začela zbirati podatke o zanimanju za cepljenje s cepivom proti bolezni covid-19, ko bo to dostopno v Sloveniji. Vlogo lahko posamezniki oddajo prek spletnega obrazca. Gre za preverjanje zanimanja za cepljenje in informiranje prebivalcev o nadaljnjih postopkih, pravi minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Mario Fafangel
Novice Izstop Fafangla: Gantar bo skupino preoblikoval in ga ponovno povabil #video

"V pričakovanju cepiva proti bolezni covid-19 vabimo državljanke in državljane, da izkažete svoj interes za cepljenje," so zapisali na vladi. Svoje zanimanje izkažete tako, da oddate vlogo na portalu eUprava. Prijavite se lahko z uporabo svoje e-identitete ali brez nje.

Kot je ob predstavitvi obrazca povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, je namen obrazca zgolj preveriti, kakšno je zanimanje državljanov za cepljenje, ko bo to na voljo v Sloveniji.

Cepljenje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Obveščeni bodo o poteku cepljenja

Tisti, ki bodo izrazili zanimanje, bodo obveščeni o poteku cepljenja. O morebitnih sklepih na podlagi vlog – ali se bodo prebivalci z oddajo vloge uvrščali na kakšne sezname cepljenja ali prioritetne sezname – pa bo odločala stroka, je dodal. "Gre zgolj za informativno zbiranje podatkov," je dejal Koritnik, ki je še povedal, da so obrazec pripravili na predlog ministrstva za zdravje in stroke.

"Vsi si želimo in si prizadevamo za to, da se cepljenje začne čim prej izvajati tudi v Sloveniji. Da bi zadeve, ko cepljenje bo, potekale čim bolj gladko, smo na ministrstvu pripravili enostavno vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19," je še povedal Koritnik.

Po uspešni oddaji vloge bo posameznik prejel v svoj elektronski poštni predal potrdilo o oddani nameri za cepljenje. Če bo v vlogo vnesel tudi telefonsko številko, pa bo od NIJZ prejel tudi SMS-sporočilo. 

Cepivo proti covid-19 lahko v Sloveniji sicer pričakujemo konec decembra ali v začetku januarja. Prvi odmerki bodo namenjeni zaposlenim v zdravstvu in domovih za starejše, ranljivim skupinam in oskrbovancem v domovih.

Infekcijska klinika
Novice V ponedeljek umrlo 66 ljudi, kar je največ do zdaj #video

Infektologinja: Ni nobenega razloga, da se posameznik ne bi cepil

Infektologinja Mojca Matičič pa je na današnji popoldanski novinarski konferenci pozvala državljane k odločitvi za cepljenje proti bolezni covid-19, ko bo na voljo, saj bo usoda države prav v rokah državljank in državljanov. Poudarila je, da ni nobenega razloga, da se posameznik ne bi cepil, saj je cepivo, ki ga kot prvo napovedujejo za uporabo, učinkovito in ne povzroča kakšnih stranskih učinkov.

Matičičeva je na vladni novinarski konferenci o novem koronavirusu poudarila, da je cepljenje eden od največjih dosežkov medicine, saj je rešilo na sto milijone življenj. Evropska agencija za zdravila trenutno obravnava vlogi za dovoljenje dveh cepiv proti bolezni covid-19, pri obeh gre za RNK-cepivo.

Infektologinja Mojca Matičič | Foto: STA , Infektologinja Mojca Matičič Foto: STA ,

Kot je poudarila Matičičeva, je ideja o genskem cepivu sen vsakega strokovnjaka, ki se ukvarja na tem področju. Pri razvoju genskih cepiv je bil problematičen ogromen vložek, ki ga je treba vložiti v njegov razvoj, česar si biotehnološka podjetja niso mogla privoščiti, v obdobju epidemije pa so države prepoznale globalni pomen razvoja cepiva in prevzele finančno tveganje.

Kot je pojasnila, so v laboratoriju biosintetsko razvili kodo delčka virusa, ki jo bodo s cepivom vnesli v mišico. Cepivo bo potem v telesu spodbudilo nastanek beljakovine, ki bo sprožila imunski odziv telesa na novi koronavirus. Matičičeva je poudarila, da je izdelava kode za ta cepiva zelo poceni, cepivo pa lahko ustvarijo v velikih količinah in hitro. Gre za čisto cepivo, kar pomeni, da ne vsebuje nobenega biološkega materiala ali adjuvansov. Zaradi tega cepivo tudi ne sproža kakšnih posebnih stranskih učinkov.

Tomaž Gantar Zdravko Počivalšek
Novice Gantar bi zaprl gospodarstvo. Počivalšek: Tega ne morem sprejeti. #video

O prihodnosti našega življenja bo odločalo cepljenje

Prav tako cepivo ne sproža avtoimunskih ali navzkrižnih reakcij, povzroča pa sterilizacijsko imunost, kar pomeni, da sproži nastanek protiteles na sluznicah naših dihal. Tako prepreči, da bi se novi koronavirus sploh pripel na sluznico in da bi ga gostitelj prenašal, je poudarila. Cepivo je tudi 95-odstotno učinkovito, v telesu posameznika vsaj 30 dni po drugem odmerku ostane zelo veliko nevtralizacijskih protiteles, ki se borijo proti virusu.

Mojca Matičič | Foto: STA , Foto: STA ,

Za varnost cepiva skrbi Evropska agencija za zdravila, ki je izjemno stroga in natančno proučuje cepivo. Tako je Matičičeva prepričana, da bo agencija dala zeleno luč cepivu, šele ko bo resnično prepričana, da je varno za uporabo. Matičičeva poudarja, da bo o prihodnjem načinu našega življenja odločalo cepljenje, ki je še edini člen v verigi ukrepov za zamejitev epidemije. Tako bo usoda posamezne države resnično v rokah njenih državljank in državljanov, saj bodo odločali, ali se bodo cepili. Za dober izplen bi potrebovali od 60- do 65-odstotno precepljenost prebivalstva.

Ob tem je parafrazirala znameniti stavek iz Tolstojeve Ane Karenine in dejala, da si bodo prihodnjo zimo vse srečne države podobne, ker se bodo na enak način, torej s cepljenjem, izkopale iz epidemije. Medtem ko bodo vse nesrečne po svoje nesrečne, ker bo vsaka imela svoje težave, iz katerih ji ne bo mogel nihče pomagati. "Močno upam in si želim, da bo Slovenija srečna država," je dejala. "Cepite se takoj, ko bo to mogoče," je pozvala, piše STA.

Preberite še:

Združeno kraljestvo cepivo
Novice 90-letnica prva prejela cepivo: Veselim se druženja s prijatelji in družino #video
Ne spreglejte