SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se bo Walter Wolf izognil sojenju v zadevi Patria?

2

termometer

Obravnava primera izročitve Walterja Wolfa Sloveniji na kanadskem vrhovnem sodišču je razpisana komaj za 13. julij, kar je slab mesec, preden bo primer Patrie zastaral.

Na vrhovnem sodišču kanadske province British Columbia so potrdili, da je naslednje predsodno zaslišanje v primeru izročitve poslovneža z avstrijskim, slovenskim in kanadskim potnim listom Walterja Wolfa razpisano za 29. april. O izročitvi Wolfa Sloveniji na podlagi mednarodne tiralice pa bo sodišče odločalo šele julija.

Wolf se bo lahko na odločitev pritožil, kar pomeni, da izročitve do roka 10. avgusta najverjetneje ne bo.

Na kanadskem tožilstvu v Vancouvru primera niso hoteli komentirati. Tožilka Deborah Strachan je le potrdila informacijo s sodnega tajništva.

Po plačilu varščine na odločitev sodišča čaka na prostosti Walterja Wolfa so kanadski policisti aretirali 20. januarja, sodnica Heather Holmes pa mu je teden dni pozneje odobrila varščino v višini 1,2 milijona dolarjev.

Wolf je plačal potreben polog v višini 200 tisoč dolarjev in na odločitev o izročitvi čaka na prostosti. Tudi če se sodišče odloči za izročitev, pa Wolfa najverjetneje do 10. avgusta ne bo v Slovenijo. Na odločitev o izročitvi ima 30 dni časa za pritožbo na ministrstvo za pravosodje.

Wolf pred sojenjem v zadevi Patria odšel v Kanado Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je bil med sojenjem izločen iz postopka, ker za sodišče ni bil dosegljiv. Janša, Krkovič in Črnkovič so bili v sodnem procesu pravnomočno obsojeni na zaporno kazen, Zagožen je po hudi bolezni umrl, Wolf pa odšel v Kanado.

Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi na dunajskem deželnem sodišču, kjer je bila peterica med drugim obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Sodišče je sodbo izreklo 5. aprila 2013. Prvoobtoženi Wolfgang Riedl je bil spoznan za krivega v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Wolf je sicer tako na sojenju na Dunaju kot v Sloveniji zanikal vse obtožbe. Podobno kot trojica obsojenih v Sloveniji, pa je menil, da gre za politično motiviran proces. Ob njegovem prijetju v Kanadi pa je njegov odvetnik sporočil, da je Wolf prepričan, da je slovenski zaporni nalog politično motiviran in da je t. i. afera Patria samo pretveza, je povedal odvetnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin