Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 2. 2020,
13.31

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,64

127

Natisni članek

Franci Matoz SDS Janez Janša Janez Janša

Petek, 21. 2. 2020, 13.31

4 leta, 1 mesec

SDS tudi nad avtorja pisma, ki svari pred novo koalicijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,64

127

Janez Janša | SDS je podobno pismo naslovila tudi na predsednika vlade v odstopu Marjana Šarca. | Foto STA

SDS je podobno pismo naslovila tudi na predsednika vlade v odstopu Marjana Šarca.

Foto: STA

Rudi Rizman, prvopodpisani v pismu 75 intelektualcev, ki svarijo pred novo koalicijo pod vodstvom Janeza Janše, je prejel dopis stranke SDS, s katerim ta od njega zahteva preklic izjav, da se SDS financira s pomočjo virov iz Madžarske. Rizman odgovarja, da si takšna radikalna politika ne zasluži, da bi vodila Slovenijo.

V času, ko potekajo pogajanja o morebitnem oblikovanju koalicije pod vodstvom SDS, se je 75 intelektualcev s pretežno levega političnega pola s pismom, ki so ga naslovili Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo, obrnilo na javnost. V pismu so zapisali, da bi lahko koalicija pod vodstvom SDS Slovenijo uvrstila na seznam držav, ki kršijo temeljna načela varovanja demokracije, pravne države, neodvisnosti medijev in človekovih pravic.

Janez Janša
Novice Pismo proti Janševi vladi: Obvarujmo demokracijo pred avtoritarno oblastjo

SDS Rizmanu grozi s tožbo in plačilom odškodnine

Rudi Rizman, prvopodpisani v pismu, je zdaj od SDS oziroma njihovega odvetnika Francija Matoza dobil opomin, ker naj bi v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija "opletal z obtožbami nezakonitega ravnanja na račun SDS". "Zaradi neresničnih in žaljivih navedb je prejel uradno zahtevo za preklic svojih izjav. Sicer sledi tožba in odškodnina," so ob tem na družbenem omrežju Twitter zapisali v SDS.

Matoz je v dopisu od Rizmana zahteval, da prekliče izjave, ki jih je dal v Odmevih, ko je dejal, da Janša oziroma SDS zagovarjata avtoritarne ideje, SDS pa financira "tudi seveda tuja stranka oziroma tuj režim, to mislimo seveda na madžarskega /.../, to dejstvo je seveda srhljivo. Dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine." Odvetnik dodaja, da je Rizman s tem protipravno posegel v ugled in dobro ime stranke SDS. V nasprotnem primeru bodo proti njemu sprožili pravne postopke.

"V Sloveniji že živimo globoko politično enoumje"

V pismu, ki ga je Rizman na medije naslovil danes, ugotavlja, da so zaradi pisma doživeli plaz skrbno načrtovanih osebnih diskreditacij, nizkotnih žalitev, laži, poniževanj in manipulacij. "Čeprav ne moremo reči, da nismo pričakovali takšnih reakcij, so te na najbolj brutalen in primitiven način pokazale, kako prav smo imeli v svojih ugotovitvah, da v Sloveniji že živimo globoko politično enoumje, ki je pripravljeno s pomočjo svojih medijskih trobil brez zadržkov kompromitirati svoje nasprotnike," je dodal. 

"Podpisnice in podpisniki smo zavezani k poštenosti in sledenju resnici, zato nas naročene grožnje pred sodnimi postopki s strani tistih, ki v imenu sejanja sovraštva nenehno govorijo o nujnosti svobode besede, ne bodo ne prestrašile in ne uklonile," so zapisali v odzivu na dopis SDS. | Foto: STA , "Podpisnice in podpisniki smo zavezani k poštenosti in sledenju resnici, zato nas naročene grožnje pred sodnimi postopki s strani tistih, ki v imenu sejanja sovraštva nenehno govorijo o nujnosti svobode besede, ne bodo ne prestrašile in ne uklonile," so zapisali v odzivu na dopis SDS. Foto: STA ,

"Takšna politika si ne zasluži mesta na političnem parketu"

"Ker nimamo vpliva na oblikovanje medijskih vsebin, lahko zato zgolj nemočno opazujemo dogajanje in kot znanstvenice in znanstveniki merimo tisto, kar sicer že poznamo: uničujoče učinke propagandne mašinerije neke stranke, umazanega diskurza osebnih žalitev in blatenj, pa tudi neposrednih groženj in zastraševanj. Zavedamo se, da nismo ne prva in tudi ne zadnja žrtev, a vendar čutimo dolžnost znova izreči svarilo, da si radikalna politika s takšnimi metodami in sredstvi, vrednimi totalitarnih režimov, ne zasluži nobenega vidnega mesta na političnem parketu, kaj šele, da bi vodila Slovenijo," opozarja Rizman. Pismo v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Grožnje, žalitve in diskreditacije nas ne bodo prestrašile!

Pred nekaj dnevi je 75 podpisnic in podpisnikov pisma »Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!«, ki so se mu kasneje pridružili še številni drugi z željo po podpisu, javnosti posredovalo svoje opozorilo glede politične prihodnosti Slovenije. V njem pišemo, da si naša relativno mlada demokracija ne more in ne sme privoščiti nove avtoritarnosti, orbanizacije in nacionalističnega populizma, med drugim pa tudi ne nezakonitega financiranja strank iz tujih virov in zastrupljanja s politično propagando medijev.

Danes, le štiri dni po javni objavi naših stališč, lahko ogorčeno ugotavljamo, da smo zaradi pisma doživeli plaz skrbno načrtovanih osebnih diskreditacij, nizkotnih žalitev, laži, poniževanj in manipulacij. Čeprav ne moremo reči, da nismo pričakovali takšnih reakcij, so te na najbolj brutalen in primitiven način pokazale, kako prav smo imeli v svojih ugotovitvah, da v Sloveniji že živimo globoko politično enoumje, ki je pripravljeno s pomočjo svojih medijskih trobil brez zadržkov kompromitirati svoje nasprotnike.

Ker nimamo vpliva na oblikovanje medijskih vsebin, lahko zato zgolj nemočno opazujemo dogajanje in kot znanstvenice in znanstveniki merimo tisto, kar sicer že poznamo: uničujoče učinke propagandne mašinerije neke stranke, umazanega diskurza osebnih žalitev in blatenj, pa tudi neposrednih groženj in zastraševanj. Zavedamo se, da nismo ne prva in tudi ne zadnja žrtev, a vendar čutimo dolžnost znova izreči svarilo, da si radikalna politika s takšnimi metodami in sredstvi, vrednimi totalitarnih režimov, ne zasluži nobenega vidnega mesta na političnem parketu, kaj šele, da bi vodila Slovenijo!

Kdo je dedič totalitarnih partij 20. stoletja, najbolj natančno dokazuje smešna, ne preveč inteligentna, groteskna grožnja Odvetniške družbe Matoz kot pravne predstavnice stranke SDS prvopodpisanemu prof. ddr. Rudiju Rizmanu. Ker verjamemo, da ima javnost neodtujljivo pravico do informiranja, tudi do informiranja o infantilni in patološki maščevalnosti stranke SDS, v celoti priobčujemo to besedilo, ki sodi v antologijo antidemokratičnega zastraševanja drugače mislečih.

Podpisnice in podpisniki smo zavezani k poštenosti in sledenju resnici, zato nas naročene grožnje pred sodnimi postopki s strani tistih, ki v imenu sejanja sovraštva nenehno govorijo o nujnosti svobode besede, ne bodo ne prestrašile in ne uklonile!

ddr. Rudi Rizman

s podpisnicami in podpisniki pisma »Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!«

21. januar 2020

SDS tudi nad Šarca

Grožnjo s tožbo pa je zaradi svojih izjav v Odmevih dobil tudi Marjan Šarec, premier, ki opravlja tekoče posle. Kot so zapisali v SDS, naj bi s svojimi izjavami "nedopustno kršil pravice" stranke SDS do varstva ugleda in dobrega imena. 

Janez Janša Marjan Šarec
Novice SDS Šarcu grozi s tožbo, če ne prekliče izjav

"Pravi, da sem nedostojno govoril o stranki in da bom prejel tožbeni zahtevek, če se ne opravičim. No, se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno," pa je v odzivu na dopis zapisal Šarec. "Ne nazadnje (še) živimo v svobodni državi. Je pa lepo izražena prihodnost s tem pismom, če bo sestavljena vlada stranke SDS. Me pa očitno že vidijo v opoziciji, glede na to, da so mi poslali na elektronski naslov državnega zbora. Želja po oblasti je močna," je še dodal.

Ne spreglejte