Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
21. 4. 2016,
16.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

7

Natisni članek

SDS Probanka Factor banka DUTB slaba banka

Četrtek, 21. 4. 2016, 16.50

6 let, 7 mesecev

SDS predlaga Cerarju, naj razreši Dušana Mramorja in Boštjana Jazbeca

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

7

V SDS po razkritju Siol.net, da bo zaprtje Probanke in Factor Banke državo stalo dodatnih 50 milijonov evrov, predlagajo razrešitev finančnega ministra Dušana Mramorja, državnega sekretarja Metoda Dragonje in guvernerja centralne banke Boštjana Jazbeca.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec največje opozicijske stranke SDS Marko Pogačnik, so kot predlagatelji priporočila, ki so ga danes vložili v parlamentarni postopek, zaskrbljeni nad tem, da so predstavniki slovenske vlade in Banke Slovenije očitno zavajali poslance in javnost ter celo navajali neresnice. "Navedbe državnega sekretarja Metoda Dragonje o pozitivnem kapitalu Probanke in Factor banke na dan pripojitve k DUTB pa lahko označimo za norčevanje iz poslancev in državnega zbora," je poudaril Pogačnik.

Spomnil je tudi, da je guverner centralne banke Boštjan Jazbec leta 2013 zagotovil, da imata Factor banka in Probanka dovolj kapitala za poplačilo posojil. Pogačnik je v imenu predlagateljev izrazil prepričanje, da želita Banka Slovenije in vlada na vsak način skriti višino slabih posojil oziroma sredstev v obeh bankah, pri čemer je najprimernejši način za to postopek preproste pripojitve. Pripojitev prej omenjenih bank je tudi povzročila, da je število zaposlenih na DUTB naraslo na 250, je še poudaril.

 | Foto:

Priporočila, ki jih državnemu zboru predlagajo v SDS:

  1. Državni zbor priporoča vladi, da mu nemudoma posreduje otvoritveni bilanci stanja Probanke in Factor banke na dan 1. januar 2016, pri čemer lahko vlada bilanci stanja pošlje v skladu z zakoni in predpisi, ki urejajo ravnanje z zaupnimi podatki.
  1. Državni zbor priporoča vladi, da mu nemudoma posreduje poročilo DUTB o pripojitvi Probanke in Factor banke, pri čemer lahko vlada poročilo pošlje v skladu z zakoni in predpisi, ki urejajo ravnanje z zaupnimi podatki.
  1. Državni zbor priporoča vladi in predsedniku vlade, da takoj odstavi ministra za finance Dušana Mramorja in državnega sekretarja Metoda Dragonjo.
  1. Državni zbor priporoča, da se na podlagi 39. člena Zakona o Banki Slovenije začne postopek za razrešitev guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in tistih članov sveta Banke Slovenije, ki so sodelovali pri odločitvi.

Iz dokumenta, ki smo ga pridobili na Siol.net, je razvidno, da bo DUTB zaradi pripojitve Factor banke in Probanke ustvarila dodatno izgubo v višini med 40 in 50 milijoni evrov. Pokriti jo bo morala država, in to z vplačilom dodatnega kapitala. Če tega ne bo storila, bo DUTB, ki jo je država ustanovila za prodajo "nasedlega" premoženja bank, tudi uradno insolventna (to pomeni, da ji bo dejansko grozil stečaj).

Ne spreglejte