Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
16. 7. 2014,
12.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SDS volitve

Sreda, 16. 7. 2014, 12.17

6 let, 7 mesecev

SDS napovedala boj za odpravo posledic nelegitimnih volitev

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci SDS bodo "budno spremljali delovanje nelegitimne vlade in bodoče koalicije ter po najboljših močeh opravljali parlamentarni nadzor", se glasi eden od sklepov izvršilnega odbora stranke.

SDS je na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah dobila dobrih 20 odstotkov glasov in 21 poslancev, kar je manj kot na volitvah leta 2011. Izvršilni odbor stranke je v torek zvečer analiziral rezultate volitev, danes pa je stranka na svoji spletni strani objavila sklepe sestanka.

Od vladajoče garniture in predsednika države pričakujejo javno zavezo, da se bo po odpravi nezakonite sodbe prvaku SDS Janezu Janši v zadevi Patria nelegitimnost oblasti nemudoma odpravila z razpisom svobodnih in poštenih volitev.

IO SDS je sprejel sedem stališč in sklepov:

1. Volitve zaradi fizične odstranitve predsednika stranke Janše iz volilne tekme mesec dni pred volitvami niso bile niti svobodne niti poštene, zato tudi rezultat ni legitimen.

2. Volitve niso bile legitimne, zato tudi nova vlada ne bo legitimna.

3. Poslanci SDS bodo v DZ budno spremljali delovanje nelegitimne vlade in koalicije, po najboljših močeh opravljali parlamentarni nadzor ter uporabili vsa mogoča demokratična in legitimna sredstva za odpravo posledic slabih odločitev, ne bodo pa prevzeli nobenih vodstvenih funkcij v DZ.

4. Podpirali bodo delovanje Odbora 2014 in vse druge oblike mirnega, a odločnega protesta, dokler Slovenija ne bo postala država, utemeljena na pravičnosti kot temelju vladavine prava.

5. SDS se bo borila za to, da se posledice nelegitimnih volitev odpravijo. 6. Odgovorne, še posebej vrhovno in ustavno sodišče, pozivajo, da nemudoma storijo vse za odpravo razlogov za nelegitimnost teh volitev ter končno odločijo, odpravijo sodbo in izpustijo Janšo na prostost.

7. SDS od predsednika države in parlamentarnih strank, ki predstavljajo večino v DZ, pričakuje, da bodo skupaj pozvali pristojna sodišča, da v zadevi Patria odločijo brez odlašanja. SDS se zaveda stanja, v katerem je država, zato je pripravljena odložiti, zamrzniti in po odločitvi zadnje instance sodišča tudi preklicati napovedane ukrepe, ki izhajajo iz ugotovitve o nelegitimnosti volitev, in sicer pod pogojem, da se večina parlamentarnih strank in predsednik republike javno zavežejo, da bodo omogočili vsaj delno popravo škode oziroma nove volitve takoj, ko bo sodba v zadevi Patria na sodišču razveljavljena.

Ne spreglejte