SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SDS: Gre za nov davek za pokrivanje tajkunskih zgodb

3

termometer

Poslanska skupina SDS v odzivu na predlog davka na nepremičnine, ki ga je sprejela vlada, ocenjuje, da bo novi davek najbolj obremenil majhne in srednje podjetnike, kmete in upokojence.

Slovensko gospodarstvo pa bo zaradi njega še manj konkurenčno. "Gre za nov davek za pokrivanje tajkunskih zgodb," je dejal poslanec SDS Zvonko Černač. Kot je dejal Černač, v stranki niso presenečeni nad sprejetjem zakona.

" ... gre za zaplembo denarja zaposlenim, upokojencem, obrtnikom in kmetom ... " "Gre še za eno prerazporeditev, ki se dogaja pod to vlado, gre za zaplembo denarja zaposlenim, upokojencem, obrtnikom in kmetom, predvsem pa za pokrivanje lumparij bančnih in preostalih tajkunov, ki so ohranili nedotaknjeno premoženje in se veselo sončijo in smejijo vsem v brk, ne v zaporih, pač pa v svojih vilah in jahtah," je bil nazoren Černač.

Ob tem je dodal, da bodo z novim davkom, ki predstavlja največji poseg v denarnice prebivalstva in gospodarstva, najbolj prizadeti tisti z najnižjimi dohodki in gospodarstvo, kjer bodo nove obremenitve najbolj prizadele majhne in srednje podjetnike, obrtnike in zaposlene.

Kritični tudi do različnih stopenj obdavčitve V največji opozicijski stranki so kritični tudi do različnih stopenj obdavčitve, ki bodo veljale za različne nepremičnine.

"Zakon, ki ga je danes sprejela vlada, globalno za dvakrat povečuje to obremenitev, bistveno bolj pomembno pa je, da je ta obremenitev v posameznih okoljih bistveno bolj povečana, kot je bila do zdaj," je zaplete zaradi novega davka navedel opozicijski poslanec.

V nekaterih občinah se bo tako obremenitev glede na zdajšnjo odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča povečala tudi za 96-krat. Po Černačevih besedah bodo morali prebivalci desetih občin, kjer se bo odstotkovno najbolj povečala davčna obremenitev, plačati 13-krat več davka, kot so jih skozi obstoječe davčne obremenitev plačevali do zdaj.

SDS: Izključni namen novega davka je krpanje vedno večje proračunske luknje in ne razvoj Kot ocenjujejo v SDS, je izključni namen novega davka krpanje vedno večje proračunske luknje in ne razvoj lokalnih okolij in državnega okolja v infrastrukturnem pomenu, za kar so v osnovi namenjeni ti davki.

V največji opozicijski stranki menijo, da vlada premierke Alenke Bratušek kljub bistveno višjim obremenitvam, ki so jih bili deležni ljudje in gospodarstvo v zadnjega pol leta, to luknjo še povečuje. "V letu 2013 bo, kljub temu da so se davki povečali, prilivov za 260 milijonov evrov manj, kot jih je bilo v letu 2012," je dejal Černač.

V SDS menijo, da bi morala minister za kmetijstvo in okolje ter podpredsednik SD Dejan Židan in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter član PS Stanko Stepišnik zaradi sprejetja zakona odstopiti. Kot je dejal Černač, stranka SD v času vlade Boruta Pahorja ni sprejela zakona takratnega ministra za finance Francija Križaniča o davku na nepremičnine po stopnji 0,03, zdaj pa je privolila v petkrat višjo davčno obremenitev.

Minister Stepišnik se je po Černačevih besedah v parlamentu zavzemal proti dvigu davkov na nepremičnine, zdaj pa je pristal na dvig obremenitev, ki bodo prizadele obrtnike in industrijo.

NSi bo glasovala proti zakonu o davku na nepremičnine Poslanci NSi bodo glasovali proti zakonu o davku na nepremičnine, ker po njihovem prepričanju predstavlja preveliko obremenitev gospodarskih in kmetijskih objektov, poleg tega pa ne upošteva števila otrok v posameznem stanovanjskem objektu, je dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Kot je povedal Tonin, vlada ni upoštevala njihovega predloga, da bi se davčna stopnja za stanovanjske objekte, v katerih prebivajo otroci do 18. leta, za vsakega otroka znižala za 0,02 odstotka. "Mislimo, da bi bil to pozitiven pristop države k družinski politiki, ki države ne bi nič stal, bi pa veliko pomagal družini. Več otrok kot imaš, več prostora potrebuješ," je dejal Tonin.

Po Toninovih besedah so glede obdavčitve kmetijskih objektov kmetje v zadnjih dneh jasno povedali, da so davčne stopnje previsoke in da morajo uradniki v Ljubljani razumeti, da kmetijski objekti predstavljajo njihovo osnovno sredstvo. Ob tem je opomnil, da gre pri kmečkem prebivalstvu za izrazito starejšo populacijo, ki se težko prebija in je zanje takšna obremenitev nenormalno visoka.

Novi davek po oceni stranke predstavlja tudi veliko obremenitev gospodarstva, ki že dalj časa opozarja, da ne bo več dolgo zdržalo pritiska, ki ga prinašajo nove obremenitve. "Lahko se zgodi, da bodo po nepotrebnem pokopale še kakšno podjetje. Na koncu se postavlja vprašanje, od koga bomo na koncu pobirali davke, če bomo uničili še tisti del slovenske družbe, ki danes še edini vplačuje v slovenski proračun," je dejal Tonin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin