Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2018,
22.03

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,01

34

Natisni članek

šolstvo SDS Marjan Šarec Ustavna obtožba

Četrtek, 20. 12. 2018, 22.03

5 let, 3 mesece

SDS bo vložila ustavno obtožbo zoper Šarca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,01

34

Janez Janša | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Poslanci so s 44 glasov proti in 31 za končali parlamentarno pot predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Zofvi). V SDS, ki je z novelo že večkrat poskušala uresničiti ustavno odločbo iz leta 2014 o financiranju šolstva, so zato za v petek napovedali vložitev ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca.

Predlog ustavne obtožbe zoper Šarca so zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva poslanske skupine SDS, NSi in SNS pripravljale že v začetku meseca, a so nato napovedale, da bodo z vložitvijo počakale na obravnavano predloga novele zakona na decembrski seji.

V SDS so omenjeno novelo v preteklem mandatu v DZ vložili štirikrat, a jo je takratna vladajoča koalicija vsakokrat zavrnila. Danes je novela tako že petič končala zakonodajno pot. Z njo so po navedbah največje opozicijske stranke želeli uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je leta 2014 ugotovilo, da je ureditev, po kateri se javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirajo 85-odstotno, neustavna, in da mora država uzakoniti 100-odstotno financiranje. Neskladje bi moral DZ odpraviti v letu dni, a se to do zdaj še ni zgodilo.

Minister za izobraževanje znanost in šport Jernej Pikalo meni, da je delno urejanje problematike financiranja zasebnih šol neprimerno. | Foto: Nebojša Tejič/STA Minister za izobraževanje znanost in šport Jernej Pikalo meni, da je delno urejanje problematike financiranja zasebnih šol neprimerno. Foto: Nebojša Tejič/STA

Vlada se je zavezala, da bo celovito rešitev poskušala najti v prihodnjem letu

Vlada Marjana Šarca nasprotuje predlogu novele zakona. Kot so sporočili 22. novembra, je po njihovem prepričanju delno urejanje problematike financiranja zasebnih šol neprimerno. Stališče je na današnji seji ponovil minister za izobraževanje znanost in šport Jernej Pikalo, ki meni, da se mora področje urediti z rešitvami, ki bodo celostno umeščene. Vlada se zavezuje, da bo celovito rešitev poskušala najti v začetku naslednjega leta, vsekakor pa do začetka naslednjega šolskega leta, je še napovedal minister.

Ledena dežela, Zoran Janković
Novice Stres: Janković ne dovoli pokopa umorjenih Romov na Žalah

SDS: Šokantno je, da se v imenu ideologije ne spoštuje odločb ustavnega sodišča

"Šokantno je, da se v imenu ideologije ne spoštuje odločb ustavnega sodišča," je dejal poslanec SDS Tomaž Lisec. | Foto: Ana Kovač "Šokantno je, da se v imenu ideologije ne spoštuje odločb ustavnega sodišča," je dejal poslanec SDS Tomaž Lisec. Foto: Ana Kovač Poslanec SDS Tomaž Lisec je v burni večurni debati uvodoma poudaril, da z novelo želijo odpraviti neustavnost in spoštovati ustavni red Slovenije. Spomnil je že na več zavrnjenih predlogov zakona SDS, s katerimi bi uveljavili odločbo ustavnega sodišča. "Šokantno je, da se v imenu ideologije ne spoštuje odločb ustavnega sodišča," je bil kritičen.

Odgovornost, da smo še vedno v neustavnem položaju, v NSi pripisujejo tako nekdanjemu premierju Miru Cerarju kot tudi aktualnemu Marjanu Šarcu, je dejala poslanka Ljudmila Novak. Opomnila je, da od zasebnih izvajalcev javno veljavnega osnovnošolskega programa le eden prejema stoodstotno sofinanciranje.

predor Šentvid
Novice Ustavni sodniki so jo zagodli državi: gradnja cest bo dražja

SMC bo podpiral ustavno skladne rešitve

Poslanec SMC Gregor Perič je opozoril na različne interpretacije ustavne odločbe. V SMC imajo še vedno politično voljo, da vprašanje razrešijo, časovna dimenzija nastanka posameznih odločb pa je po besedah poslanca zanje nepomembna. V stranki bodo pri vprašanju financiranja zasebnih šol podpirali vse tiste rešitve, ki so ustavno skladne in ki bodo naslavljale vidike zagotavljanja večje kakovosti javnega in zasebnega izobraževanja.

Populistična poteza?

Violeta Tomić, poslanka Levice, je potezo SDS označila za premeteno piar akcijo. | Foto: STA , Violeta Tomić, poslanka Levice, je potezo SDS označila za premeteno piar akcijo. Foto: STA , Violeta Tomić iz vrst Levice je ponovni poskus SDS označila za "premetene piar akcije za načrtno spodjedanje temeljev javnega, vsem dostopnega in kvalitetnega javnega šolskega sistema". Tudi poslanec LMŠ Aljaž Kavčič je ponovno vložitev novele označil za še eno populistično gesto predlagatelja, saj da, če bi bil pri svojih namenih iskren, ne bi "ničkolikokrat predlagal enakega predloga".

"V poslanski skupini SD ostajamo zvesti podporniki javnega šolstva in ostri nasprotniki poskusov zlorab odločitev sodišč," pa je dejal Milan Brglez. Andrej Rajh (SAB) je spomnil, da so se v stranki že v prejšnjem mandatu zavzemali za uresničitev ustavne odločbe. Predlagali so spremembo ustave, da bi določala, da mora država financirati javne osnovne šole, zasebne osnovne šole pa financira le, če to želi.

V poslanski skupini DeSUS po besedah poslanca Jurija Lepa menijo, da bi bilo pri reševanju tega vprašanja "dobro odpreti še kakšen drug zakon, na primer zakon o osnovni šoli", poslanci SNS pa svojega stališča danes niso predstavili.

Ne spreglejte