SiolNET. Novice Slovenija
2,47

termometer

 • Messenger
 • Messenger

SDS bo strankam poslala osnutek koalicijske pogodbe

2,47

termometer

Janez Janša SDS
Foto: Ana Kovač

V SDS, ki je zmagala na nedavnih državnozborskih volitvah, bodo na osnovi svojega programa v tednu dni pripravili osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem, so sporočili na Twitterju. Iz stranke so medtem sporočili, da bodo osnutek prejele vse stranke, izvoljene v državni zbor.

Pri SDS, ki je na volitvah v začetku junija osvojila 25 poslanskih mandatov, svojih povolilnih aktivnostih ne razkrivajo. Iz izjav predstavnikov nekaterih drugih strank je sicer mogoče razbrati, da so se s predstavniki SDS neformalno pogovarjali.

Janez Janša, Marjan Šarec Novice Koalicijska izštevanka: kdo s kom v koalicijo #video

Osnutek koalicijske pogodbe bodo prejele vse izvoljene stranke

Iz stranke so v četrtek zvečer prek Twitterja sporočili, da se je sestal strokovni svet, ki je "ocenil rezultate volitev, za katere je pripravil zmagovit program". Obenem so napovedali, da bo na osnovi tega programa v tednu dni pripravljen tudi osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem. V SDS so potrdili, da bodo osnutek prejele vse parlamentarne stranke.

Predsednik SDS Janez Janša se je že prejšnji teden na neformalnem srečanju sestal s predsednikom republike in napovedal, da bodo vabilo z nekaterimi programskimi izhodišči prejeli vsi.

Poudaril je, da se je v državni zbor uvrstilo devet strank, da je takšna situacija posledica našega izkrivljenega proporcionalnega volilnega sistema in da narekuje pristop, pri katerem so k oblikovanju vladne koalicije povabljene vse stranke.

Poleg predsednika SDS Janeza Janše pogovore o oblikovanju vlade vodi tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec. Poleg predsednika SDS Janeza Janše pogovore o oblikovanju vlade vodi tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec. Foto: STA

Janez Janša, Velenje, Tito Siol Plus Primož Cirman: Zakaj je Janša osvojil rdečo trdnjavo?

Obrisi nove vladne koalicije se bodo pokazali najkasneje prihodnji petek

Janša je obenem napovedal, da ne bo sprejel mandatarstva, če bi se izkazalo, da neka druga večina mimo SDS izkazuje sposobnost oblikovati vlado s potrebno podporo poslancev.

Nekatere stranke levo od sredine se namreč v teh dneh intenzivno sestajajo in usklajujejo o oblikovanju morebitne levosredinske vlade, ki bi jo vodil drugouvrščeni na tokratnih volitvah, predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Obrisi morebitne nove vladne koalicije se bodo pokazali tudi na ustanovni seji državnega zbora ob glasovanju o predsedniku državnega zbora, ki jo je predsednik republike Borut Pahor po današnjem prejemu uradnih izidov volitev sklical za prihodnji petek.

Predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, naj bi si želel zasesti mesto predsednika državnega zbora. Predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, naj bi si želel zasesti mesto predsednika državnega zbora. Foto: Ana Kovač

Borut Pahor Novice Pahor ustanovno sejo državnega zbora sklical za 22. junij #video

Na položaj predsednika državnega zbora bi se lahko zavihtel Cerar

Kdo bi lahko postal predsednik državnega zbora, v strankah uradno še ne razkrivajo, neuradno je slišati, da si tega položaja želi dozdajšnji premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Prav tako uradno še niso znani potencialni kandidati za ministrske položaje v eni ali v drugi vladi.

Janša je sicer v enem od četrtkovih tvitov zapisal tudi, da je po pogovoru pri direktorju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Alešu Šabedru bolj jasna slika o stanju v otroški srčni kirurgiji in zdravstvu nasploh. "Med drugim čim prej potrebujemo sposobnega ministra ali ministrico za zdravje," je zapisal.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • nordles / 15.06.2018. ob 16:59 +4 - 3

  Šarec je primer človeka, ki bi rad segel veliko višje kot pa je njegov domet. Tragika takšnih individuumov, ki se precenjujejo je, da je jakost njihove želje obratno sorazmerna z njihovo sposobnostjo. Ker on tega ne razume, bi bilo dobro, da mu to nekdo pove. V vladi ne moreš šestkrat delati popravni izpit.

  +4 - 3
 • ivan77 / 15.06.2018. ob 17:23 +2 - 2

  Koga pa naj izključi, če ga pa nihče ne prebavlja!

  +2 - 2
 • amarita / 15.06.2018. ob 18:53 +1 - 1

  Slovenija je zakleta v primezu rdecih lazovov propalih komunistov in propalih sinov propale revolucije... palcek iz murgl ze vec kot tridesetv let preganja JANEZA JANSO z njim se pa boji javno soociti...komunisti savrazijo vse katere nimajo pod nadzorom in svobodno mislijo...komunizem je utopija za katero Slovenija je dala vec desetisoc svojih sinov na oltar"KAJINA"!!!

  +1 - 1
delitve: 40
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin