Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 6. 2018,
15.39

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

6

Natisni članek

Miro Cerar Janez Janša Janez Janša koalicijska pogodba nova slovenska vlada 2018

Petek, 15. 6. 2018, 15.39

5 let, 10 mesecev

SDS bo strankam poslala osnutek koalicijske pogodbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

6

Janez Janša SDS | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V SDS, ki je zmagala na nedavnih državnozborskih volitvah, bodo na osnovi svojega programa v tednu dni pripravili osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem, so sporočili na Twitterju. Iz stranke so medtem sporočili, da bodo osnutek prejele vse stranke, izvoljene v državni zbor.

Pri SDS, ki je na volitvah v začetku junija osvojila 25 poslanskih mandatov, svojih povolilnih aktivnostih ne razkrivajo. Iz izjav predstavnikov nekaterih drugih strank je sicer mogoče razbrati, da so se s predstavniki SDS neformalno pogovarjali.

Pahor in Janša.
Novice Koalicijska izštevanka: kdo s kom v koalicijo #video

Osnutek koalicijske pogodbe bodo prejele vse izvoljene stranke

Iz stranke so v četrtek zvečer prek Twitterja sporočili, da se je sestal strokovni svet, ki je "ocenil rezultate volitev, za katere je pripravil zmagovit program". Obenem so napovedali, da bo na osnovi tega programa v tednu dni pripravljen tudi osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem. V SDS so potrdili, da bodo osnutek prejele vse parlamentarne stranke.

Predsednik SDS Janez Janša se je že prejšnji teden na neformalnem srečanju sestal s predsednikom republike in napovedal, da bodo vabilo z nekaterimi programskimi izhodišči prejeli vsi.

Poudaril je, da se je v državni zbor uvrstilo devet strank, da je takšna situacija posledica našega izkrivljenega proporcionalnega volilnega sistema in da narekuje pristop, pri katerem so k oblikovanju vladne koalicije povabljene vse stranke.

Poleg predsednika SDS Janeza Janše pogovore o oblikovanju vlade vodi tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec. | Foto: STA , Poleg predsednika SDS Janeza Janše pogovore o oblikovanju vlade vodi tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec. Foto: STA ,

Janez Janša, Velenje, Tito
Mnenja Primož Cirman: Zakaj je Janša osvojil rdečo trdnjavo?

Obrisi nove vladne koalicije se bodo pokazali najkasneje prihodnji petek

Janša je obenem napovedal, da ne bo sprejel mandatarstva, če bi se izkazalo, da neka druga večina mimo SDS izkazuje sposobnost oblikovati vlado s potrebno podporo poslancev.

Nekatere stranke levo od sredine se namreč v teh dneh intenzivno sestajajo in usklajujejo o oblikovanju morebitne levosredinske vlade, ki bi jo vodil drugouvrščeni na tokratnih volitvah, predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Obrisi morebitne nove vladne koalicije se bodo pokazali tudi na ustanovni seji državnega zbora ob glasovanju o predsedniku državnega zbora, ki jo je predsednik republike Borut Pahor po današnjem prejemu uradnih izidov volitev sklical za prihodnji petek.

Predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, naj bi si želel zasesti mesto predsednika državnega zbora. | Foto: Ana Kovač Predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, naj bi si želel zasesti mesto predsednika državnega zbora. Foto: Ana Kovač

Borut Pahor
Novice Pahor ustanovno sejo državnega zbora sklical za 22. junij #video

Na položaj predsednika državnega zbora bi se lahko zavihtel Cerar

Kdo bi lahko postal predsednik državnega zbora, v strankah uradno še ne razkrivajo, neuradno je slišati, da si tega položaja želi dozdajšnji premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Prav tako uradno še niso znani potencialni kandidati za ministrske položaje v eni ali v drugi vladi.

Janša je sicer v enem od četrtkovih tvitov zapisal tudi, da je po pogovoru pri direktorju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Alešu Šabedru bolj jasna slika o stanju v otroški srčni kirurgiji in zdravstvu nasploh. "Med drugim čim prej potrebujemo sposobnega ministra ali ministrico za zdravje," je zapisal.

Ne spreglejte