SiolNET. Novice Slovenija
6,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec: Nobenih pritiskov glede zaposlitve nisem vršil

6,06

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

Premier Marjan Šarec se je na Facebook profilu danes odzval na poročanje o domnevnem posredovanju pri zaposlitvi nekdanje uradnice občine Kamnik na Sovi. Kot je zapisal, "nisem vršil nobenih pritiskov glede zaposlitve". Tudi druge navedbe glede članov kabineta so namenjene zgolj temu, "da bi nas med seboj sprli in ustvarili nezaupanje", meni. Tudi na občini Kamnik so potrdili, da omenjena v zadnjih 20 letih ni bila zaposlena kot javna uslužbenka na občini.

"Pa nas ne bodo, še bolj bomo grizli! To je vse kurjenje mokrih drv. Kdor se boji vročine, naj ne hodi v kuhinjo, je izrek, ki se ga v kabinetu večkrat spomnimo. Mi se vročine ne bojimo. Tudi govorice, kako smo v koaliciji tik pred razpadom in sprti, ne držijo," je zapisal premier.

Ob tem je pojasnil, da je zadnji dve leti po vstopu v državno politiko že navajen, da je deležen vztrajnih namigovanj in neresnic s strani raznih portalov, povezanih s stranko SDS. "Začelo se je z mojo preteklostjo, mojo posvojitvijo in mojim domnevnim tujim poreklom. Tokrat mi očitajo zunajzakonsko razmerje, kar pomeni, da so se spet spravili na osebno raven. Omenjena gospa nikoli ni bila zaposlena na občini Kamnik niti z njo nimam nobenega razmerja," je zatrdil Šarec.

"Prepričan sem, da je v naši ljubi Sloveniji dovolj resnih problemov, ki jih rešujemo in jih moramo reševati. In to skupaj," je zapis zaključil premier.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica.

Danes je v izjavi za medije znova zanikal posredovanje pri zaposlitvi in menil, da gre za "insinuacije teh medijev, ki smo jim ves čas priča". "Glede na to, da so mi metali naprej, da sem posvojen, da sem - navajam - Šiptar, potem sem moral v Kamniku eno svetnico tožiti, ker je trdila, da pretepam ženo. To je že kar dolga doba tovrstnih insinuacij v teh medijih, tako da me to niti ne preseneča," je dejal Šarec ob prihodu na investicijsko in razvojno konferenco v Ljubljani.

Zatrdil je tudi, da ima Damir Črnčec še naprej njegovo zaupanje, tako kot vsi člani njegovega kabineta. Cilj takšnega poročanja je po njegovem mnenju, da bi jih sprli med seboj.

Poudaril je, da je omenjena gospa dobila službo v Sovi, "ker se je prijavila in je šlo to vse po postopkih". Na vprašanje, ali jo pozna osebno, je odgovoril, da jo pozna že dolgo, vendar se že dolgo nista srečala.

"Na podlagi preveritve podatkov o izplačilih, ki jih je opravila naša finančno-računovodska služba za obdobje od 2011 do 2019, vezanih na opravljanje dela na katerikoli pravni podlagi, izhaja, da iz občinskega proračuna Občine Kamnik osebi ni bila izvedena nobena transakcija," so zapisali na občini. Na občini Kamnik ne razpolagajo s podatki o tem, katere konkretne osebe opravljajo oziroma so opravljale delo pri posameznih poslovnih subjektih, s katerimi ima oziroma je imela Občina Kamnik sklenjeno pogodbeno razmerje.

V Sovi so navedbe o morebitni zlorabi agencije že v celoti zavrnili

Poslanska skupina SDS je predlagala, naj komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) obravnava morebitno zlorabo Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) s strani Šarca in državnega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, o kateri je v ponedeljek poročal spletni portal Požareport. Zlorabila naj bi svoj položaj in politični vpliv za ureditev službe nekdanji uradnici občine Kamnik na Sovi, in sicer mimo pogojev in razpisov za delovna mesta v Sovi.

V Sovi so navedbe o morebitni zlorabi agencije že v celoti zavrnili. 

Knovs od Sove zahteval podatke o zaposlovanju v času Šarčeve vlade

Pooblaščena komisija Knovsa, ki so jo sestavljali predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), Žan Mahnič (SDS), Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC), je v torek opravila nenapovedan nadzor na Sovi, kjer je preverjala kadrovanje v agenciji.

Kot je danes v izjavi za medije pojasnil Tonin, so na Sovi preverili, koliko ljudi je bilo v času Šarčeve vlade zaposlenih v agenciji z javnim razpisom in koliko brez njega. Te podatke so tudi pridobili, Sovi pa priporočili, naj čim več zaposlitev poteka na podlagi javnega razpisa.

Za zaposlitve brez javnega razpisa so od Sove zahtevali razpisno dokumentacijo in podatke o prijavljenih kandidatih brez imen in priimkov, zgolj s seznamom njihovih kompetenc. Te podatke bo Sova zagotovila v najkrajšem možnem času, je povedal Tonin.

Kot je pojasnil, se bo Knovs na podlagi teh dokumentov odločil, kako naprej. Če bodo dokumenti pokazali, da so v Sovi brez javnega razpisa zaposlili posameznike, ki niso imeli najboljših kompetenc, bodo to prijavili inšpektoratu za javno upravo, ki se ukvarja s tovrstnimi zadevami, je napovedal Tonin.

Če bo inšpektorat ugotovil nepravilnosti, Tonin pričakuje popravljalne ukrepe in tudi politične posledice. "Politične konsekvence so pa vedno odvisne od politične kulture," je priznal. Tonin o konkretnih primerih ni želel govoriti, prav tako ne sme razkriti identitete pooblaščenih oseb v Sovi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin