Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 9. 2019,
16.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

2

Natisni članek

Marjan Šarec gluhi ustava

Sobota, 21. 9. 2019, 16.00

4 leta, 7 mesecev

Šarec: Vlada podpira pobudo za vpis znakovnega jezika v ustavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

2

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Premier Marjan Šarec je danes na osrednji prireditvi ob Mednarodnem dnevu gluhih v Celju povedal, da vlada podpira pobudo za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo. Vpis zanj ne pomeni, da se bo čez noč vse rešilo, je pa eden izmed pomembnih korakov, da bo znakovni jezik enakopravno priznan in da bodo gluhi lažje uveljavljali svoje pravice.

Predsednik vlade Marjan Šarec verjame, da bo ustavna komisija DZ hitro pristopila k temu cilju, Slovenija pa bo postala ena izmed redkih držav, ki ga bo tudi dosegla.

Za premierja je današnji dogodek izjemno pomemben, ker kaže na to, kako pomembno je, da so vsi člani naše družbe enakopravno vključeni v delovanje družbe.

"Vsak človek, ki ima kakršno koli okvaro, ne samo gluhi, tudi drugi, se seveda v družbi težje vključuje in uresničuje, pa ne zaradi njega samega, ampak zaradi drugih članov družbe, ki velikokrat ne razumejo navidezne tišine sveta gluhih. Iz te nevednosti pa potem nastajajo kakšne čudne situacije," je dejal Šarec.

Zanj je izjemno pomembno, da vsak dan drug drugega opominjamo in ozaveščamo, da so med nami ljudi, ki imajo takšne ali drugače težave. Nekaterih težav po Šarčevih besedah ne razumemo, dokler se sami ne soočimo z njimi, šele potem jih začnemo razumeti.

Dodal je še, da je naloga vlade narediti vse, kar je v njeni moči, da se šibkejši v družbi počutijo sprejeti in enakopravni.

V Sloveniji je približno 1500 gluhih, ki uporabljajo slovenski znakovni jezik, približno 450 oseb ima polžev vsadek, približno 100 je gluhoslepih oseb, ki uporabljajo znakovni jezik, približno 75.000 oseb pa uporablja slušni aparat. Gluhi in naglušni so v Sloveniji organizirani od leta 1931 in veljajo za eno od najstarejših invalidskih organizacij v Sloveniji. V zvezo je vključenih 13 medobčinskih društev gluhih in naglušnih.

Ne spreglejte