Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2019,
14.23

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

Državni zbor seja Marjan Šarec

Ponedeljek, 17. 6. 2019, 14.23

4 leta, 10 mesecev

Šarec: Ustavna odločba govori o financiranju obveznega programa osnovnih šol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja po zagotovilih ministra za izobraževanje Jerneja Pikala uresničuje odločbo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol, je danes v Državnem zboru dejal premier Marjan Šarec. Poudaril je, da ustavna odločba ne govori o financiranju razširjenega, pač pa obveznega programa. 

Marjan Šarec
Novice Šarec: Erjavec bo moral stvari pojasniti

Marjan Šarec je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca NSi Blaža Pavlina med drugim navedel, da so javne osnovne šole po zakonu dolžne zagotavljati tako obvezni kot razširjeni program in v tem sklopu je zapovedanih 18 obveznih predmetov.

Zasebne osnove šole medtem program določijo s svojimi aktih. Dolžne so zagotavljati pouk zgolj devetih obveznih predmetov, razširjeni program pa zanje, četudi ga zagotavljajo, ni obvezen, zakon pa jih k temu tudi ne zavezuje, je pojasnil.

Trenutna različica novele še ni dokončna

Na besedi "obvezno" po njegovih besedah temelji tudi odločba ustavnega sodišča. V njej je tako med drugim zapisano, da se mora iz javnih sredstev financirati tisto osnovnošolsko izobraževanje, ki je za učence obvezno. "O razširjenem programu v odločbi ustavnega sodišča ni govora," je poudaril premier.

Obvezen program pa bo z novelo, ki so jo pripravili na ministrstvu za izobraževanje, tudi v zasebnih osnovnih šolah financiran 100-odstotno. Predlog novele je zdaj v parlamentarnem postopku, kjer bodo poslanke in poslanki opravili tudi razpravo, v kateri bo mogoče vlagati dopolnila. Kot je dodal Šarec, trenutna različica novele tako najbrž še ni dokončna.

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Pavlin je na drugi strani opomnil na mnenje službe vlade za zakonodajo, ki je ocenila, da bodo pobudniki s predlagano ureditvijo financiranja zasebnih osnovnih šol v slabšem pravnem položaju, kot po trenutni ureditvi, zaradi katere so pobudo na ustavno sodišče vložili.

Predlagano novelo je označil za napad na pravno državo in za poskus diskriminacije manjšine. O njegovem predlogu, naj DZ o tem opravi splošno razpravo, bodo poslanke in poslanci glasovali v torek.

Predlog novele javni program razdeljuje na obvezni del in razširjeni del. Pri tem določa, da bi država obvezni del javnega programa financirala 100-odstotno, razširjenega dela pa ne bi več financirala. Vlada je novelo potrdila v četrtek.

šarec judmila | Foto: STA , Foto: STA ,

Šarec zavrača pozive k neodplačnemu prenosu nepremičnin z DUTB na stanovanjski sklad

Luka Mesec iz Levice je premierju Šarcu postavil vprašanje o prenosu stanovanj s t. i. slabe banke na republiški stanovanjski sklad. Opozoril je na vse večjo stisko mladih, ki se morajo za nakup stanovanja zadolžiti za praktično celotno aktivno življenjsko obdobje.

Vlada je medtem odločila, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) najbolj primerne nepremičnine v svoji lasti odplačno prenese na stanovanjski sklad. Prenos se bo izvedel po oceni tržne vrednosti, ki jo bo izdelal neodvisni cenilec.

"Zanima me, zakaj ste v dilemi, kjer morate izbirati med mladimi na eni strani in bilanco slabe banke na drugi izbrali slabo banko," je premierja vprašal Mesec.

Luka Mesec | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Šarec je poslancu odgovoril, da je neodplačni prenos neskladen z zakonodajo. DUTB je gospodarska družba, mora zagotoviti gospodarno rabo in se vesti kot odgovoren gospodar. Medtem ko DUTB mora ravnati pridobitno, pa bo cilj na koncu dosežen: nepremičnine bodo prenesene, je menil Šarec.

Premier je še zavrnil pozive, naj DUTB stanovanja oz. nepremičnine v svoji lasti na Stanovanjski sklad RS prenese neodplačno. "Zahteva po neodplačnem prenosu je neutemeljena in strokovno neustrezna, saj je v neskladju z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank," je dejal. Luka Mesec (Levica) je zato pozval k spremembi zakonodaje.

Varovanje okolja je pomembno

Dušan Šiško iz vrst SNS je premierja Marjana Šarca povprašal o zaustavljanju projekta Hidroelektrarne (HE) Mokrice. Tik pred začetkom gradnje je majhna nevladna organizacija s šestimi člani, Društvo za opazovanje rib, s pritožbo na upravno sodišče kot stranski udeleženec v postopku tako rekoč zaustavila projekt, vreden skoraj 200 milijonov evrov, je opisal situacijo.

Dušan Šiško | Foto: STA , Foto: STA ,

"Dopuščamo, da nam majhne skupine iz nejasnih razlogov pod krinko varovanja narave ustavljajo razvojno in okoljsko pomembne projekte. Očitno je država naredila napako, ko je vsaki skupini, ki ima status delovanja v javnem interesu, omogočila, da sodeluje v postopkih tako, da v resnici deluje proti splošnemu interesu. Kako dolgo bodo okoljske in druge nevladne skupine lahko ustavljale investicije državnega pomena, ne da bi ob tem upoštevali širše državne interese?" je bil kritičen.

Po oceni Šarca bi moralo ministrstvo za okolje in prostor pristopiti k pripravi zakonodaje, ki bo prevetrila, katere so organizacije, ki delujejo v javnem interesu. "Ni vsaka nevladna organizacija organizacija v javnem interesu," je pritrdil.

Abanka
Novice Abanka ne bo šla po poti NLB? Šarec bi dobro premislil. #video
Ne spreglejte