SiolNET. Novice Slovenija
2,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Abanka ne bo šla po poti NLB? Šarec bi dobro premislil. #video

2,28

termometer

Premier Marjan Šarec je po zadnjih razkritjih o sanaciji bank menil, da bi moral Slovenski državni holding (SDH) krepko razmisliti o nadaljevanju prodaja Abanke. "Zlasti ne vprašljivim skladom. Prakse tedanje Evropske komisije so bile močno nenavadne," je objavil na družbenem omrežju Twitter. V SDH so medtem dejali, da se na premierjeve besede še ne nameravajo odzivati. 

Mediji so v zadnjih dneh objavili več informacij o ovadbi zoper nekdanje člane sveta Banke Slovenije, ki so decembra 2013 podpisali odločbo o sanaciji bank. Iz nje izhaja, da jim Nacionalni preiskovalni urad očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, s čimer naj bi NLB pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku 277,38 milijona evrov. O tem so v četrtek na Televiziji Slovenija pripravili tudi posebno oddajo, danes pa je Portal plus ovadbo tudi v celoti objavil.

"Glede na včeraj videno v oddaji o sanaciji bank bi moral SDH krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke," je na družbenem omrežju zapisal premier.

Šarec ni bil navdušen nad prodajo NLB

Rok za prodajo Abanke, ki ji ga je postavila Evropska komisija v zameno za odobritev državne pomoči, se bo konec meseca iztekel. "Ne bi rad špekuliral, kaj se bo zgodilo, je pa stvar za zdaj takšna, da lahko Evropska komisija banko proda tudi sama, če je mi ne bi," je o tem v sredo delaj Šarec in spomnil, da "sam ni bil navdušen niti nad prodajo NLB", za katero so veljale iste zaveze.

NLB Foto: STA "To so zaveze iz preteklosti, ki nas lovijo. Počasi bi rad prišel v obdobje, ko se bomo lotevali zadev, ki jih niso povzročili  drugi, in da bomo lahko prešli naprej, v razvoj," je poudaril premier.

Uradnih informacij o prodaji Abanke sicer ni. "Postopki o prodaji Abanke, ki jih vodi SDH v sodelovanju s pravnim in finančnim svetovalcem, so v teku in se nadaljujejo skladno s postavljeno časovnico," so nedavno zatrdili na ministrstvu za finance.

Stojan Nikolić Posel danes Prijatelji v bančni sanaciji: kaj ima z njimi najvplivnejši energetik?

Neuradno naj bi ponudbe oddale Nova KBM s svojim lastnikom skladom Apollo, madžarska OTP, ki je v procesu nakupa SKB banke od francoske skupine Societe Generale, in srbska AIK banka, ki je prevzela Gorenjsko banko.

Kot so nedavno neuradno pisale Finance, v SDH od zainteresiranih kupcev 12. junija pričakujejo usklajene pogodbe o nakupu s končnimi ponudbami. Odpiranje ponudb in odločitev o izboru kupca sta predvidena za 17. junij, ko bodo zasedali nadzorniki SDH.

SKB banka Posel danes SKB Banka v roke Madžarov Bankomat, Abanka Posel danes Abanka lani dobiček zvišala za polovico

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin