Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2019,
11.38

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

4

Natisni članek

vojska Karl Erjavec Marjan Šarec

Petek, 14. 6. 2019, 11.38

4 leta, 10 mesecev

Šarec: Erjavec bo moral stvari pojasniti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

4

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Premier Marjan Šarec je danes komentiral četrtkove navedbe, da iz poročila načelnice Generalštaba SV Alenke Ermenc izhaja, da vojska na Počku ni kršila navodil glede nočnega streljanja, na kar se je pri odstavitvi Mihe Škerbinca skliceval minister Karl Erjavec. Šarec je dejal, da bo moral Erjavec stvari pojasniti.

Karl Erjavec
Novice Erjavec v odgovoru na interpelacijo napoveduje, da bo z dokazi zavrnil očitke

Komisija Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je namreč v četrtek zaslišala odstavljenega poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca. Kot je v izjavi za medije po seji povedal podpredsednik komisije Žan Mahnič, pričanje in tudi dokumentacija ministra za obrambo postavljata na laž.

Prihodnji petek bo državni zbor na predlog SDS obravnaval interpelacijo ministra za obrambo Karla Erjavca. 

SDS je interpelacijo Erjavca vložila 10. maja. Med drugim mu očitajo zlorabo vojaške obveščevalne službe, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Škerbinca ter laži in zavajanje. Podporo interpelaciji so za zdaj napovedali v NSi in SNS, medtem ko se v Levici še niso izrekli. Med koalicijskimi strankami so bili do zdaj najbolj zadržani v SAB, kjer so poudarili, da od ministra pričakujejo tehtne argumente.

Erjavca čaka interpelacija

Erjavec je namreč kot razlog za odstavitev Škerbinca navedel, da ta ni spoštoval navodil glede nočnega streljanja na Počku. Iz poročila o izvajanju aktivnosti na Počku, ki ga je Erjavcu poslala načelnica Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc, pa po Mahničevih besedah izhaja, da je SV dosledno izvajala vsa prejeta navodila v zvezi z aktivnostmi na vadišču.

Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA ,

Med drugim v poročilu namreč piše: "Tudi v primeru vaje Sokol so potekali načrtovanje, usklajevanje in obveščanje ter nenazadnje samo izvajanje aktivnosti na vadišču Poček, skladno z dogovorom, usmeritvami in načrti, ki so bili dani s strani vlade in ministrstva za obrambo. Z načinom izvajanja nismo kršili nikakršnih normativnih določil."

Šarec je danes na vprašanje, kako komentira takšne ugotovitve ter ali ministra podpira, dejal, da bosta morala Erjavec in Ministrstvo za obrambo zadeve pojasniti. Spomnil je, da Erjavca čaka interpelacija, ter dodal, da bo o njej odločil DZ. Celotno zadevo sicer težko komentira, ker ga ni bilo zraven, je pa bral poročili, "ki sta bili dani s strani vojaško-obveščevalne službe". Knovs je sicer po njegovih besedah tudi politično telo, "njegova vloga je preiskovalna, a je tanka meja med pooblastili in prekoračitvijo pooblastil", je še dejal.

Karl Erjavec
Novice Erjavec: Interpelacija je neutemeljena

Knovs po prepričanju Erjavca ponovno zlorabljen za politični obračun

Minister Erjavec je danes ponovno zavrnil očitke, ki ga nanj naslavljajo predlagatelji interpelacije, odgovoril pa je tudi na četrtkove navedbe Mahniča. Po ministrovem prepričanju je bila komisija ponovno zlorabljena za politični obračun.

Mahnič je v četrtek po seji komisije dejal, da njegovo pričanje in tudi dokumentacija, ki jo je Knovsu posredoval Škerbinc, ministra za obrambo postavljata na laž. Mahnič je ob tem povzel Škerbinčevo pričanje, v katerem je slednji zatrdil, da je skušal načelnico generalštaba SV Alenko Ermenc zaščititi pred razširjanjem govoric o njenem zdravstvenem stanju.

Erjavec pa je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi ključnih nalog ministrstva v tem mandatu, dejal, da imajo oni drugačne informacije in da ne drži, da bi Škerbinc načelnico ščitil. Nasploh pa komentiranje zdravstvenega stanja nadrejenih ali podrejenih po ministrovih besedah pomeni kršitev pravil vojaške službe, saj gre za poseganje v integriteto in zasebnost posameznika. Obenem pa so imele te govorice po prepričanju ministra velik vpliv na obrambni sistem.

Erjavec želi, da se seja DZ zapre za javnost

Škerbinc je po Erjavčevem prepričanju svojo razrešitev spolitiziral. Razrešitev je bila povsem zakonita, saj jo dopušča zakon o obrambi, je poudaril Erjavec. V zvezi z očitki o zlorabi obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo pa je povedal, da je ta v primeru zaslišanja Škerbinca in drugih pripadnikov SV zgolj izvajala svoje varnostne naloge. Kot je pojasnil, OVS letno opravi skoraj 300 takšnih pogovorov, tako da gre za redno dejavnost te službe.

Miha Škerbinc | Foto: STA , Foto: STA , Minister je ob tem še napovedal, da bo na seji DZ, ko bodo obravnavali vloženo interpelacijo, prosil, naj se v delu zapre za javnost, da bo lahko poslancem pojasnil, kaj je Škerbinc govoril na zaslišanju pred pripadniki OVS.

Po besedah ministra načelnica očitno Škerbincu ni več zaupala in je zato predlagala njegovo razrešitev. Če tega Erjavec, kot je dejal, ne bi storil, bi s tem sam izrazil nezaupnico Ermenčevi.

Škerbinc je sicer na četrtkovem pričanju članom Knovsa izročil dokument o izvajanju aktivnosti na osrednjem vadišču SV na Počku. Iz poročila je razvidno, da ga je ministru posredovala Ermenčeva, v njem pa zapisala, da je SV tudi v primeru spornega nočnega streljanja izvajala navodila oziroma usmeritve vlade in ministrstva za obrambo.

Škerbinc za nočno streljanje ni imel odobritve

Vendar pa je Erjavec danes poudaril, da za nočno streljanje poveljnik poveljstva ni imel odobritve in da je s tem prekoračil svoja pooblastila. Kot je pojasnil, vladni načrt vaj v obrambnem sistemu sploh ni predvideval streljanja s težkimi, 120-milimetrskimi kalibri, niti podnevi, kaj šele ponoči, niti ko gre za SV in niti ko gre za ameriške vojake. Dokument pa, ki mu ga je posredovala načelnica, se je nanašal na dogovor z občino Postojna, ki ne velja več, je dodal.

Tudi sicer pa je dokument Škerbinc po oceni Erjavca komisiji predal nepooblaščeno. Po pravilih rokovanja z dokumenti bi ga Knovs lahko pridobil tudi neposredno od ministrstva. Erjavec pa je kritičen tudi do tega, da načelnica uradno o zaslišanju Škerbinca ni bila obveščena. Kot je dejal, jo je Škerbinc sicer obvestil, a uradnega soglasja ni prejel.

Nasploh minister meni, da se SV uporablja kot poligon za politične spopade. Tudi Knovs je bil v četrtek po njegovi oceni ponovno zlorabljen za politični obračun, zato je Erjavec že napovedal, da se bo s pismom obrnil na predsednika DZ Dejana Židana.

Ne spreglejte