Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2019,
8.45

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

62

Natisni članek

Marjan Šarec Gen energija

Četrtek, 22. 8. 2019, 8.45

4 leta, 8 mesecev

Šarec bi Teš 6 predčasno zaprl in zgradil drugi blok jedrske elektrarne #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

62

Premier Marjan Šarec je danes obiskal Nuklearno elektrarno Krško (Nek), kjer se je zavzel za izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne. "Vse napore moramo vložiti v to in pristopiti k izgradnji drugega bloka, saj bomo v prihodnje potrebovali vse več električne energije, še posebej, če želimo biti razvojno uspešna država," je dejal.

"V luči sprememb, ki se dogajajo na energetskem področju in razmisleku o prihodnjih virih energije se bo treba kmalu odločiti, kam Slovenija želi. Z vodstvom elektrarne smo ugotovili, da Slovenija zagotovo je jedrska država, saj nam Nek proizvede znaten del električne energije, njen manko pa bi hitro občutili," je dejal Šarec.

"Elektrarna je uspešna"

Obstoječi blok Neka naj bi deloval do leta 2043, približno takrat pa bo po načrtih ugasnila tudi Termoelektrarna Šoštanj, zato premier meni, da potrebujemo resno energetsko politiko, s katero bomo določili, kaj hočemo. "Če ne bomo želeli vetrnih in če ne bomo želeli termoelektrarn in drugih virov energije, bomo kmalu ugotovili, da jo nimamo od kje dobiti," je orisal Šarec, ki meni, da mora država več napora usmeriti k doseganju energetske neodvisnosti.

Ob tem je poudaril, da se je stopnja samodejnih ustavitev Neka od leta 1983 do danes zmanjšala na praktično nič, elektrarna pa je uspešna pri svojem delu. "Od začetka delovanja pa do danes je dobavo energije povečala za skoraj deset vodnih elektrarn," je dodal.

Jerdska elektrarna Krško, Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Šarec se je pred tem sestal s predsednikom uprave Neka Stanetom Rožmanom in generalnim direktorjem Gen energije Martinom Novšakom, ki sta bila z obiskom zadovoljna. Kot je dejal Novšak, so govorili o prihodnosti energetske oskrbe Slovenije. "Verjamem, da imamo veliko priložnosti za graditev svetle nizkoogljične prihodnosti," je dejal. Rožman je pa je ob tem izpostavil, da so Šarca prosili za načelno podporo pri načrtih, ki so si jih zastavili.

Govorili so tudi o nacionalnem podnebnem in energetskem načrtu, v osnutku katerega sicer jedrska energija ni izpostavljena, premier pa meni, da bi morala biti. "Pričakujem pa, da bo o tem na koncu odločala stroka, saj vse prepogosto odločanje prepustimo tistim, ki delujejo na podlagi čustev, ne pa znanja in strokovnosti," je dejal premier, ki pri jedrski energiji vidi več pozitivnih kot negativnih učinkov.

Odločitev o morebitni gradnji drugega bloka bi morali sprejeti čim prej, saj bo od same odločitve do dejanske izgradnje potrebnih vsaj deset let, zato v Gen energiji že dalj časa pripravljajo na to; opravili so številne študije, s katerimi dokazujejo, da gre za primerno lokacijo in tehnologijo, potrebujejo pa še dovoljenja in umestitev projekta v prostor. "Pa razpisi, gradbena dovoljenja, obratovanje in nato tudi razgradnja," je dejal Novšak. Zato si želi, da bo država v nacionalni energetski in podnebni načrt jasno zapisala, da bo tudi v prihodnje imela jedrsko energijo.

Jerdska elektrarna Krško, Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Premier se ob tem ni mogel izogniti vprašanjem o nekaterih težavah, ki jih ima Slovenija z velikimi infrastrukturnimi projekti. "Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj je žalostna slovenska zgodba. Videli smo, da je bil uvrščen na neslavni seznam najdražjih investicij na svetu, bilo je tudi veliko zavajanj o premogu," je ocenil. Sam sicer danes ni želel presojati, kdo je odgovoren za zavajanja, povezana s projektom.

"Trudil pa se bom, da Slovenija ostane energetsko neodvisna"

Največ težav velikim infrastrukturnim projektom sicer povzroča umeščanje v prostor, vprašati se moramo tudi, ali je zakonodaja ustrezna, je premier dejal o vzrokih za težave z velikimi infrastrukturnimi projekti. "Ko ne bomo imeli za vsako stvar referenduma zaradi vsakega, ki ima pet minut časa, se bodo stvari lahko premikale v pravo smer," je dodal.

Koalicijske podpore ideji gradnji drugega bloka premier sicer še ni iskal, prav tako danes ni želel ugibati o tem, ali bi lahko pri gradnji in financiranju drugega bloka znova sodelovali z drugimi državami. "Trudil pa se bom, da Slovenija ostane energetsko neodvisna," je zagotovil.

Jerdska elektrarna Krško, Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Jedrska elektrarna proizvede približno 40 odstotkov vse energije

Nuklearna elektrarna Krško (Nek), ki je v solastništvu Slovenije in Hrvaške, je edina jedrska elektrarna v Sloveniji in deluje od leta 1981. Letno proizvede več kot pet milijard kilovatnih ur električne energije, kar predstavlja približno 40 odstotkov vse v Sloveniji proizvedene elektrike. Obstoječi blok Neka naj bi deloval do leta 2043, v javnosti in politiki pa se že več kot desetletje odvija razprava o tem, ali je potrebna izgradnja drugega bloka Neka ali naj se država v celoti odpove jedrski energiji.
Ne spreglejte