SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Samo skupaj z znanostjo, umetnostjo in duhovnostjo lahko človek dobi odgovore na temeljna vprašanja"

2

termometer

 | Foto:
V Zavodu sv. Stanislava na simpoziju obravnavajo vprašanje šole kot prostora dialoga med vero, znanostjo in umetnostjo. Sodelujejo znanstveniki, teologi, etiki, filozofi, pedagogi in nekdanji dijaki.

Tridnevni mednarodni simpozij, ki se je začel danes, so pripravili v sklopu praznovanja 20. obletnice ponovne ustanovitve Škofijske klasične gimnazije. Na njem bo sodelovalo več kot 40 profesorjev, učiteljev in umetnikov iz Slovenije in tujine. Poskušali bodo odgovoriti na vprašanje, kakšna je interakcije med vero, znanostjo in umetnostjo danes in kakšna je pri tem vloga katoliških šol.

Nocoj bodo tako v razpravi o veri in znanosti sodelovali ljubljanski nadškof Anton Stres, kemik in direktor Slovenske znanstvene fundacije Edvard Kobal, fizik Franc Cvelbar in profesor moralne teologije na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in direktor Zavoda A. M. Slomška Ivan Štuhec.

"Človek išče odgovore" "Človek išče odgovore na temeljna vprašanja v življenju in samo ena pot ni dovolj," je ob simpoziju dejal direktor Zavoda sv. Stanislava Roman Globokar. "Potreben je preplet različnih poti. Samo skupaj z znanostjo, umetnostjo in duhovnostjo lahko človek dobi odgovore na temeljna vprašanja," je poudaril.

Na Škofijski klasični gimnaziji si prizadevajo "za celostno oblikovanje mladih ljudi tako na področju znanja kot tudi na področju umetnosti in duhovne rasti", pravi. Tokratni simpozij "želi predstaviti to celostno rast v mednarodni perspektivi in pogledati na današnji odnos med znanostjo, etiko, umetnostjo nasploh", je pojasnil.

Predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj, ki je na simpoziju predstavil prispevek o etiki kot mostu med znanostjo in vero, vidi etiko "kot most med človekovim vedenjem in njegovimi željami". "To je področje, ki bo v prihodnosti postalo vse pomembnejše," je opozoril. "Prav je, da imamo nekatere pojme veliko bolj razčiščene, kot so razčiščeni danes," je še dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin