SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Samo še danes se Fursu lahko pritožite zaradi dohodnine

0,32

termometer

Furs
Foto: Nebojša Tejić/STA

Če zavezanec kljub napačnim podatkom v izračunu dohodnine ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagroženih od 250 do 400 evrov globe.

Na finančni upravi (Furs) samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2020, ki so jih konec marca poslali skoraj milijonu zavezancem. Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo - če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.

denar Posel danes Davčne spremembe: preverite, ali bo tudi vam v žepu ostalo več evrov

Globe do nekaj sto evrov

Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagroženih od 250 do 400 evrov globe, opozarjajo na Fursu. V ugovoru, ki ga je mogoče vložiti elektronsko prek sistema eDavki, pa lahko uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, če je ni že prej.

Tistim zavezancem, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Andrej Vizjak Posel danes Boj z birokracijo: kako bi Vizjak reorganiziral svoje ministrstvo

Doplačila do 31. maja

Prvi sveženj, v katerem je bilo 959.945 informativnih izračunov dohodnine za leto 2020, je finančna uprava odposlala 31. marca. Zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, bodo to dobili povrnjeno do 28. maja, tisti, ki so je plačali premalo, pa jo morajo doplačati do 31. maja.

Naslednji sveženj informativnih izračunov bodo na pošto poslali konec maja. Tisti, ki izračuna tudi tedaj še ne bodo prejeli, a so zavezanci za plačilo dohodnine, bodo morali napoved za odmero dohodnine vložiti sami, in to do 31. julija.

kolo Posel danes Vse težje je dobiti kolo, čeprav so cene višje. Kje so razlogi?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin