Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
12.10

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Nevzet Porić bajram muslimani ramazanski bajram ramazan

Torek, 9. 4. 2024, 12.10

3 tedne

S sončnim zahodom se bo končal ramadan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
molitev bajram hala tivoli | Foto STA

Foto: STA

S sončnim zahodom se bo danes končal deveti mesec muslimanskega koledarja ramadan, ki je kljub pozivom mednarodne skupnosti minil ob nadaljevanju in celo stopnjevanju izraelskih operacij na območju Gaze. Po koncu postnega meseca bodo v sredo muslimani začeli tridnevno praznovanje ramadanskega bajrama.

Muslimanski sveti mesec ramadan zaznamuje post, ki je ena od islamskih praktičnih dolžnosti. Okoli 1,8 milijarde vernikov se od sončnega vzhoda do zahoda odreka vsem dobrinam ter se posveča molitvi, saj pomeni čas duhovne prenove, samorefleksije, discipline in solidarnosti.

Začetek in konec ramadana sicer izračunavajo glede na položaj lune, zaradi različnih metodologij pa se izračun v nekaterih delih sveta razlikuje.

Pozivi k prekinitvi ognja med ramadanskim bajramom

Kljub pozivom mednarodne skupnosti h končanju izraelskih operacij proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas na območju Gaze ali vsaj prekinitvi ognja je med ramazanom 2,2 milijona ljudi v palestinski enklavi ob pomanjkanju ustreznih bivališč, hrane in zdravniške oskrbe dočakalo prvih šest mesecev vojne, ki je zahtevala že več kot 33 tisoč palestinskih življenj.

Zdaj se vrstijo pozivi k prekinitvi ognja med ramadanskim bajramom, ki se bo začel v sredo.

Nevzet Porić
Novice Mufti Porić na bajramski slovesnosti poudaril pomen varovanja zdravja

Ramadanski bajram je čas veselja in hvaležnosti, ki ga muslimani praznujejo z bajramsko molitvijo in druženjem. Družine, sosedje in prijatelji praznujejo skupaj, si izmenjujejo obiske in darila ter izkazujejo medsebojno pozornost in spoštovanje.

Pred tem praznikom je kralj Bahrajna v ponedeljek pomilostil 1584 ljudi, obtožnih kaznivih dejanj in izgredov. To je ena najbolj množičnih pomilostitev v tej zalivski kraljevini.

Prenos bajramske slovesnosti tudi na Televiziji Slovenija

Osrednja bajramska slovesnost v Sloveniji bo v sredo v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana z začetkom ob 6. uri, vodil jo bo mufti Nevzet Porić, je sporočila Islamska skupnost v Sloveniji.

Prvič jo bodo v živo prenašali na drugem programu RTV Slovenija. Poudarili so, da bo to zgodovinski trenutek za slovenske muslimane in pomemben mejnik v prizadevanjih islamske skupnosti za večjo vključenost ter prepoznavnost muslimanov v slovenski družbi. To je tudi priložnost za krepitev medkulturnega dialoga, razumevanja in spoštovanja v družbi.

Popoldne bo na ploščadi kulturnega centra v Ljubljani že tretje leto zapored potekalo praznovanje ramadanskega bajrama s sosedi.

Ne spreglejte